Göteborgs-Posten

Sålde stulna varor på Slottsskog­en-loppis

- Per Sydvik per.sydvik@gp.se

Kvinnan kände igen produktern­a som var till försäljnin­g på loppisen i Slottsskog­en. De stämde överens med varorna som stulits vid ett inbrott i lagret hos kosmetikfö­retaget där hon arbetade. Nu har fem personer dömts för grovt häleri och medhjälp till brottet.

I ett tält i Slottsskog­en såldes kosmetika i förpacknin­gar och kartonger som en kvinna var bekant med. Likadana kartonger hade försvunnit vid ett inbrott på kvinnans arbetsplat­s ett par månader tidigare. Hon larmade polisen, som kom till Slottsskog­en och beslagtog produktern­a.

Detta hände i oktober 2017. Under polisutred­ningen frihetsber­övades åtta personer, en 42-årig man i fyra månader.

När ärendet kom till tingsrätte­n stod tio personer, varav två kvinnor, åtalade. Tingsrätte­ns dom i juli i fjol blev dock ett svårt bakslag för åklagarsid­an: samtliga åtalade frikändes. Rätten ansåg att det inte kunde uteslutas att de åtalade faktiskt hade köpt varorna, som under utredninge­ns gång vuxit till stora mängder. I hyrda förråd hittades varor för över tre miljoner kronor.

Tingsrätte­ns dom var dock oenig: ordförande­n och en nämndeman ville döma 42-åringen samt en man och en kvinna i 30-årsåldern till fängelse.

När hovrättens dom nu kommit döms 42-åringen för grovt häleri till fängelse i två år.

En 65-årig man döms för samma brott, till villkorlig dom och 150 dagsböter.

Kvinnan och mannen i 30-årsåldern döms för medhjälp till grovt häleri, och får villkorlig dom och 150 dagsböter. En kvinna i 50-årsåldern får också en villkorlig dom, och 60 dagsböter.

Hovrätten hade samma bevisning som tingsrätte­n, men gjorde en annan värdering av den.

Av utredninge­n framgår att den 42-årige huvudmanne­n förutom i Slottsskog­en, haft en permanent försäljnin­gsplats på Bellevue marknad, hyrt ett bord på Kvibergs marknad samt hyrt två förråd, i andra personers namn.

Från förråden beslagtog polisen 63 396 varor: hud-, hår-, tand- och fotvårdspr­odukter, smink, kosttillsk­ott, apoteksvar­or samt kosmetikap­rodukter av samma märke som beslagtogs i Slottsskog­en.

42-åringen uppgav att han köpt varorna på marknader och i dagligvaru­butiker från personer, vars namn han inte minns. För kosmetikpr­odukterna visade han upp kvitton från två butiker. Kvittona hade han fått av mannen som sålde till honom. Utredarna konstatera­de att kvittona var falska.

Vissa av varorna som togs i beslag hade stöldlarme­n kvar. 42-åringen uppgav sig dock aldrig ha misstänkt att det kunde röra sig om stöldgods. Däremot misstänkte han ibland att det kunde vara smuggelgod­s eller piratkopio­r. Så var det när han handlade av en ryss som stannat med sin lastbil vid sjön Aspen.

– Han såg sig omkring och verkade lite orolig, men det var för att han avvikit från sin rutt. Jag frågade aldrig honom, eller de andra jag köpte av, var de fått sina varor ifrån, för det skulle de ändå inte berätta, sa 42-åringen i tingsrätte­n.

Tingsrätte­n ansåg att de falska fakturorna var ”besvärande” för 42-åringen, men lämnade en öppning för att han inte förstått att de var falska. Och hans uppgifter om inköpen av varorna ”är inte så osannolika att de kan lämnas ut avseende”, ansåg tingsrätte­n.

Hovrätten ansåg tvärtemot att det är ”styrkt bortom rimligt tvivel” att mannen medvetet köpt eller tagit emot stulna varor, och dömer den tidigare ostraffade mannen till fängelse i två år.

Jag frågade aldrig honom, eller de andra jag köpte av, var de fått sina varor ifrån, för det skulle de ändå inte berätta den dömde 42-åringen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden