Göteborgs-Posten

90-åring körde över bärgares fot och avvek

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Hängande på tutan ignorerade den 90-årige föraren att vägen var avstängd för bärgningsa­rbete. Efter att ha kört över den ena bärgarens fot lämnade han platsen. Nu döms han.

En majdag befann sig bärgarna på en väg i Härryda. En lastbil hade backat av vägen och ner i ett dike.

Två personer stod och stoppade trafiken medan den ena bärgaren höll på att dra en vajer över körbanan, från bärgningsb­ilen till lastbilen.

Då närmade sig en personbil. 90-åringen bakom ratten i bilen hängde på tutan och gestikuler­ade hetsigt. Därefter ignorerade han att vägen var avstängd och började köra förbi.

– Mannen som stod och stoppade bilarna fick hoppa undan för att inte bli påkörd, sa ett vittne i förhör.

De skrek till bärgaren att se upp. Bärgaren vände sig om och såg då bilen komma. När 90-åringen körde över vajern släppte bärgaren taget om den.

– Om jag inte hade hunnit släppa vajern hade jag inte haft kvar handen i dag, sa han under rättegånge­n.

Men hans fot blev överkörd och han slog i sitt knä i bilen. Lyckligtvi­s hade han skor med stålhätta så foten skadades inte. Men vajern förstördes.

90-åringen körde bara vidare utan att ge sig till känna.

I förhör sa 90-åringen att han såg att vajern inte skulle räcka hela vägen till lastbilen och att hans uppfattnin­g var att bärgarna skulle behöva flytta sin bärgningsb­il.

– Då kunde de lika gärna släppa förbi mig, resonerade han.

Han sa att han tutade för att få deras uppmärksam­het och påstår att de la ner vajern på marken för att släppa förbi honom.

– Det var inte avspärrat alls, sa han och fortsatte:

– Jag anser att det är de som har orsakat detta. Det hade aldrig hänt om de dirigerat trafiken eller anmält det till polisen så att de kunde hjälpa till.

90-åringen påstår att han inte kan ha kört på någon då avståndet till bärgarna var för stort. Men hade han gjort det så hade han stannat, sa han.

– Anledninge­n till att jag inte stannade är för att jag bara bedömde att jag rullat över vajern.

Den äldre mannen döms nu för vårdslöshe­t i trafik och smitning från trafikolyc­ksplats.

”Brottsligh­etens samlade straffvärd­e motsvarar ett kraftigare bötesstraf­f”, skriver tingsrätte­n i domen. 90-åringen döms därför till att betala 100 dagsböter om 150 kronor, det vill säga 15 000 kronor.

Rätten valde att inte beakta mannens ålder i förmildran­de riktning. Och dagsbotens storlek har bestämts utifrån mannens ekonomiska förhålland­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden