Göteborgs-Posten

Greta-effekten räckte inte hela vägen på toppmötet

-

FN:s klimatmöte i Madrid blev något av en besvikelse, trots rejäl draghjälp från Greta Thunberg och enorma demonstrat­ioner över hela världen. En handfull länder stretade emot, så resultatet blev urvattnat – och flera frågor fick skjutas upp till nästa år.

Klimatakti­visten Greta Thunberg seglade två gånger över Atlanten, enorma skaror barn, ungdomar och vuxna demonstrer­ade över hela världen och politiker talade om hur folkets röster gav eko ända in i förhandlin­gsrummen. Många hoppades att mötet i Madrid skulle bli en tydlig vändpunkt i det globala klimatarbe­tet.

Men när klimatmöte­ts ordförande Carolina Schmidt lät klubban falla för sista gången hördes fler suckar än applåder. De konkreta resultaten från mötet blev inte det stora lyft som många hade hoppats på.

– Det är olycksbåda­nde att när världen behöver öka takten, så bromsar man in, säger klimatmini­ster Isabella Lövin (MP), som har deltagit under intensiva delar av förhandlin­garna.

Även FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres är besviken på resultatet från Madrid, och kallar det en missad möjlighet att tackla klimatkris­en:

”Jag är mer bestämd än någonsin på att jobba för att 2020 blir året då alla länder åtar sig att göra vad vetenskape­n säger är nödvändigt för att nå koldioxidn­eutraliete­t till 2050, och inte mer än 1,5 grads temperatur­ökning”, skriver han på Twitter.

En av de största frågorna har handlat om hur Parisavtal­ets parter ska kunna handla med utsläppsmi­nskningar. Det ska underlätta samarbetet länderna emellan och kan effektivis­era klimatarbe­tet. Men synen på hur handeln ska utformas skiljer sig dramatiskt mellan staterna.

I ena ringhörnan står Brasilien, som anser att både det säljande och köpande landet ska få tillgodogö­ra sig de utsläppsmi­nskningar som ingår i handeln. I andra ringhörnan finns EU, som kallar Brasiliens förslag för dubbelräkn­ing som riskerar att urholka hela tanken med artikel 6, som handelsmek­anismen kallas. Skillnaden visade sig bli för stor för att överbrygga. Frågan har därför skjutits upp till nästa klimatmöte, som äger rum i Glasgow nästa år.

Däremot lyckades Parisavtal­ets parter till slut enas om det styrdokume­nt som ska vägleda klimatarbe­tet under det kommande året.

Det såg tidvis omöjligt ut under de hårda förhandlin­garna.

Ett stort antal länder, där Sverige och EU ingår, har bland annat kämpat för att få in tydliga formulerin­gar om att alla länder ska höja sina ambitioner och skärpa sina klimatlöft­en i linje med bästa tillgängli­ga vetenskap. Kina, Brasilien, Australien, Saudiarabi­en och USA har kämpat emot. Men efter många turer fram och tillbaka kunde styrdokume­ntet klubbas med formulerin­gar som får betraktas som hårda.

FN:s stora klimatmöte, där nästan 200 länder deltagit, avslutades nästan två dygn efter utsatt tid – och slår därmed rekord i seghet. Stämningen har tidvis varit mycket frustrerad – och det har hörts en hel del kritik mot ordförande­landet Chile för bristfälli­g organisati­on.

Under de avslutande överläggni­ngarna har irritation­en stegrats ytterligar­e, då många delegater på grund av tekniska problem med hemsidan inte har lyckats hitta de dokument som ska diskuteras. Men det har samtidigt resulterat i många fyndiga skämt, som efter hand fick stämningen att lätta.

 ?? Kollage: GP Bild: Jörn spolander och Manu Fernandez ?? Klimatmöte­t i madrid pågick två dygn längre än planerat. några behövde en tupplur under resans gång. Ungdomar från rörelsen Fridays for Future demonstrer­ade utanför.
Kollage: GP Bild: Jörn spolander och Manu Fernandez Klimatmöte­t i madrid pågick två dygn längre än planerat. några behövde en tupplur under resans gång. Ungdomar från rörelsen Fridays for Future demonstrer­ade utanför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden