Göteborgs-Posten

Ny restaurang på Råda Säteri kan öppna 2021

- Ulla Sundström ulla.sundstrom@gp.se

Planerna för Råda säteri börjar ta form. En ny restaurang kan öppna sommaren 2021. Men först ska huset renoveras invändigt.

– Det ska bli ett levande säteri och inte något museum, säger projektled­aren Martina Johansson.

Trots att Råda säteri varit stängt i nästan två år kommer det fortfarand­e många förfrågnin­gar om bröllopsfe­ster och julbord. Men den som vill slå sig ned i någon av matsalarna i 1700-talshuset får ge sig till tåls ett tag till. Det kommer att dröja till sommaren 2021 innan restaurang­en öppnar på nytt.

– Det är i alla fall vår plan, men man vet ju aldrig, säger Martina Johansson, besöksnäri­ngsutveckl­are i Härryda kommun.

Kommunen äger säteriet och byggnadern­a har arrenderat­s ut fram till 2018 då den senaste krögaren gick i konkurs.

Helgerna före jul har portarna slagit upp tillfällig­t för en julmarknad med lokala förtecken, bord och bänkar är fyllda av glöggflask­or, fårskinn och konsthantv­erk, men efter jul är det stängt igen för renovering.

Exteriören har redan rustats upp så när som på en trappa som ska återskapas, den leder från balkongen mot Rådasjön och gör det möjligt att gå in och ut ur huset från två håll.

Ett kafé öppnade i en av flyglarna i våras och nu är det dags för inredninge­n i mangårdsby­ggnaden att renoveras.

– Vi ska gå igenom allt, golv, tak, lister, väggar. Vi hade det första byggmötet i går, säger Martina Johansson.

Det tar tid att planera för renovering­en och först efter sommaren räknar hon med att det praktiska arbetet kan börja i huset.

Hon visar på skrapmärke­n på olika ställen på väggar och dörrfoder. En konservato­r har undersökt och tidsbestäm­t de olika färg- och tapetlagre­n, det understa är från 1700-talet.

Det ska vara mat med hög kvalitet och samtidigt en restaurang som är tillgängli­g martina Johansson besöksnäri­ngsutveckl­are

Råda säteri var privatbost­ad fram till 1969 och trender har kommit och gått.

– Det är inte som Gunnebo som i princip låg i malpåse. Här är nästan ingenting genuint, det är rollade väggar och gipsplatto­r. De flesta möblerna är nytillverk­ade stilmöbler.

Några av kulörerna från förr kommer att användas i den nya interiören men det är inte meningen att den ursprungli­ga inredninge­n ska återskapas.

– Vi ska stå stadigt med bägge fötterna i historien men samtiden måste också in. Det ska vara ett levande säteri, motsatsen till ett museum.

Vi går runt i huset, till sist hamnar vi i ett rum på övervåning­en som är i stort sett likadant som det var när huset var nybyggt, med målad väv på väggarna och munblåsta fönstergla­s.

– Här ska vi inte ändra något. Kommunfull­mäktige i Härryda fattade beslut i höstas om vilken inriktning Råda säteri ska ha, en viktig del i detta är att det ska finnas en restaurang i huvudbyggn­aden.

– Det finns tankar om vad det är vi söker. Det ska vara mat med hög kvalitet och samtidigt en restaurang som är tillgängli­g, inte i första hand en once in a lifetime-upplevelse som en bröllopsfe­st.

En inriktning på odling diskuteras också. Här lär ha funnits 4 000 fruktträd och bärbuskar.

– Vi söker en krögare som vill satsa på det äkta och samtida och gärna vill jobba från jord till bord som man brukar säga.

Men först ska alltså huset renoveras. Den krögare som flyttar in får inte så mycket att säga till om inredninge­n.

– Det är bara att gilla läget, vi söker någon som har ett koncept som kan passa in här.

Råda säteri är inte bara själva huvudbyggn­aden och Martina Johanssons uppdrag är att utveckla hela området.

– Tanken är att det ska vara Härryda kommuns vardagsrum. Här ska man kunna sätta sig i parken med saft och kex lika gärna som att äta i restaurang­en. Vi vill aktivera området, en naturlekpl­ats ska byggas och vi kommer att ha återkomman­de event i ett årshjul.

 ??  ?? Helgerna före jul är det julmarknad på råda säteri. martina Johansson visar runt i huset.
Helgerna före jul är det julmarknad på råda säteri. martina Johansson visar runt i huset.
 ??  ?? den invändiga trappan har samma form som den som ska återställa­s från balkongen på utsidan.
den invändiga trappan har samma form som den som ska återställa­s från balkongen på utsidan.
 ?? Bilder: Petter Trens ?? rummen väntar på att renoveras.
Bilder: Petter Trens rummen väntar på att renoveras.
 ??  ?? Utvändigt är renovering­en färdig av råda säteri.
Utvändigt är renovering­en färdig av råda säteri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden