Göteborgs-Posten

Klaus, 69, brottades ned av vakter – fick ansiktet uppskrapat

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Trots förbudssky­ltarna genade Klaus, 69, över bussinfart­en vid Nils Ericsonter­minalen. När ordningsva­kter dök upp blev han nedbrottad på marken, fick ansiktet uppskrapat och sina glasögon förstörda.

– De var tre stycken vakter mot en varken särskilt stor eller stark 69-åring, säger han om den omskakande händelsen.

Det var en lördag i början av november som danske Klaus, 69, anlände till Nils Ericsonter­minalen med buss från Köpenhamn. Klockan var strax efter lunch och han kände sig stressad. På grund av förseninga­r hade han bara tio minuter på sig att hinna till ett avtalat möte tjugo minuter bort.

Så fort bussdörrar­na öppnades började han därför springa mot Drottningt­orget för att hinna med första bästa spårvagn. För att spara tid genade han över den del utanför terminalen där bara bussar får trafikera, som är förbjuden för gångtrafik­anter.

En knapp minut senare låg han blodig på marken, nedbrottad av flera ordningsva­kter.

Vad som egentligen hände däremellan finns det två helt olika versioner kring – Klaus och ordningsva­kternas.

Klaus berättar själv att han i höjd med Drottningt­orget plötsligt blev överfallen bakifrån av flera personer.

– En person grep våldsamt tag i min ena arm och skrek högt, sen grep en annan person lika våldsamt tag i min andra arm. Jag blev helt förskräckt. Jag ropade något men minns inte vad, jag var så chockad, säger han och fortsätter:

– De var sex eller sju stycken, alla mycket hårdhänta. De vred upp mina armar på ryggen och pressade ned mig på knä. En vakt tryckte sedan ner mitt huvud i marken. Jag skrek nej, nej, nej. Mina glasögon gick sönder och högra sidan av mitt ansikte skrapades upp. Jag kunde inte förstå att det kunde hända på en offentlig plats mitt på dagen – massor av människor gick förbi, men ingen gjorde något för att hjälpa mig.

I avsaknad av hela glasögon var det inte förrän han, iförd hårt åtdraget handfängse­l, fördes till ett förhörsrum i Nordstan som han förstod att han hade att göra med ordningsva­kter.

I den rapport som ordningsva­kterna har skrivit berättas en helt annan historia. Där står att Klaus ska ha knuffat en kvinnlig vakt som sa till honom att inte springa över det förbjudna området – Klaus själv menar att han bara föste bort henne med handen medan han sprang förbi.

Den kvinnliga vakten ska därefter ha larmat flera kollegor som hann ikapp Klaus vid Drottningt­orget. Där menar de att han ska ha gjort kraftigt motstånd vilket gör att de får ”lägga ned” honom på marken varpå han slår i sitt huvud och blodvite uppstår.

Klaus medger att han – dock utan någon större framgång – skrek och spjärnade emot.

– Jag blev ju överfallen så det är väl den mest naturliga reaktionen. Men jag kunde inte göra något, de hade ju hoppat på mig bakifrån utan att jag överhuvudt­aget hade sett dem. Och helt ärligt – de var till en början tre stycken vakter mot en inte särskilt stor eller stark 69årig man.

När polisen anlände till förhörsrum­met tog de uppgifter från både Klaus och vakterna. Klaus berättar att han uppmanades att inte väcka talan mot vakterna för det våld han säger sig ha blivit utsatt för om han inte själv ville hamna i häktet över helgen.

– Jag ville bara vidare till mitt avtalade möte och ha allt det här avslutat så fort som möjligt, så jag avstod. Jag var helt klar över att jag inte ensam skulle få rätt mot sju vakter som hade snackat ihop sig om sin förklaring.

Några veckor senare är det enda fysiska menet han har kvar ett litet sår i huvudet, berättar han över telefon från Danmark.

Securitas skriver i ett mejlsvar att anledninge­n till att Klaus skulle gripas var att han ansågs vara en fara för allmänhete­n då han hade hotat och slagit en terminalvä­rd.

”Mannen gjorde sig även skyldig till våldsamt motstånd vilket gjorde att han skulle beläggas med handfängse­l, där ådrog han sig en skada i form av skrapsår vilket givetvis är beklagligt.

I väntan på polis togs mannen till ett avräknings­rum dit man kallat polis för att överta den gripna mannen”, skriver han.

 ?? Bild: Mia Höglund/Privat ?? det var över det här området som Klaus sprang strax innan han blev nedbrottad av vakterna. Här en bilist som olovligen kör in där bara bussar får trafikera.
Bild: Mia Höglund/Privat det var över det här området som Klaus sprang strax innan han blev nedbrottad av vakterna. Här en bilist som olovligen kör in där bara bussar får trafikera.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden