Göteborgs-Posten

”Akta så jag inte slår yxan i huvudet på er”

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

När mannen slängdes av tåget vid stationen i Nol blev han, som han själv uttryckt det, ”bitter”. Men en yxa höjd i luften sprang han runt och hotade personer i området.

– ”Akta så jag inte slår yxan i huvudet på er”, berättade ett vittne att den nu dömde mannen skrek.

Tonårstjej­en klev av tåget vid Nol station efter en dag i skolan. Då såg hon en man stå vid hennes moped. Mannen grejade med kättingen hon hade som lås. När mannen konfronter­ades av mopedägare­ns kompis gick han till attack. Med yxan höjd i luften började han springa efter den ena tonåringen.

– Jag trodde att han skulle döda mig. Man springer ju inte efter någon med en yxa liksom, det gör man inte. Jag tänkte bara att jag måste springa bort från honom, sa tonåringen i förhör.

Han jagade även efter fler personer. Och vid något tillfälle slog han yxan i en vägg.

– Han springer emot mig och vevar med yxan tills det kanske är två-tre meter emellan oss, sa en av målsägande­na i förhör.

Han berättade att han inte kan springa. Han såg därför ingen annan utväg än att ta skydd bakom en lyktstolpe.

– Mannen slutade att jaga mig när han kom fram till stolpen. Han drämde sedan yxan i väggen på tobaksaffä­ren, berättade målsägande­n i förhör.

Polisen larmades till platsen och kunde gripa mannen som är i 50-årsåldern. Han sa under utredninge­n att han inte kommer ihåg något från händelsen:

– Jag brukar inte springa efter folk. Det var väl att jag skulle med pendeln och att de var i vägen då kanske. Det låter inte som jag.

Under rättegånge­n mindes han lite mer. Som att han hade druckit alkohol och tagit amfetamin den aktuella dagen. Han mindes också att han var bitter för att ha blivit avslängd från tåget, han skulle egentligen inte ha gått av i Nol. Han har dock inget minne av att han hade yxa med sig men eftersom han sett det på videon från övervaknin­gsfilmen erkänner han det.

Det hela utspelade sig den fjärde oktober. Nu döms mannen för fyra fall av olaga hot, ett grovt olaga hot, stöld, skadegörel­se, ringa narkotikab­rott och brott mot lagen om förbud beträffand­e knivar och andra farliga föremål.

Tingsrätte­n anser att straffvärd­et för brottsligh­eten uppgår till fängelse i ett år. Men eftersom man anser att det finns ett tydligt samband mellan hans missbruk och den aktuella brottsligh­eten konstatera­r de att han är i behov av vård och behandling. Därför bestäms straffet till skyddstill­syn med särskild behandling­splan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden