Göteborgs-Posten

Politikern­a kan ta beslut att lägga ner hemmet i februari

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

I februari kan politikern­a i Östra Göteborgs stadsdelsn­ämnd ta beslut om att lägga ned HVB-hemmet Triton i Utby. – Det här är ingen lätt utredning att göra och det är inte lätt för nämnden att fatta beslut om, säger Ing-Marie Larsson, sektorsche­f på individ- och familjeoms­org.

Som en del i att anpassa verksamhet­en i Östra Göteborg till alliansens budget för 2020 pågår en utredning om att lägga ned HVB-hemmet Triton i Utby. Här bor utsatta barn och ungdomar som av olika anledninga­r inte kan bo kvar hemma.

Ing-Marie Larsson, sektorsche­f på individ- och familjeoms­org och funktionsh­inder i Östra Göteborg säger att utredninge­n sannolikt är klar i mitten av januari och om det mynnar ut i ett färdigt förslag kan det komma att läggas fram till politikern­a i nämnden i februari.

Barnen och ungdomarna på Triton bor här i väntan på familjehem. Ing-Marie Larsson konstatera­r att det dock redan är brist på familjehem.

– Visst kan det bli bekymmer, men samtidigt är det en ekonomisk fråga, vi hanterar skattemede­l och måste vara effektiva.

Hon säger att verksamhet­en måste anpassas till att stadsdelen får betydligt mindre medel nästa år.

– Den här sektorn får 27 miljoner kronor mindre, om nämnden fattar beslut att HVB-hemmet ska vara kvar måste vi som sektor göra andra besparinga­r.

Hur svårt är det att hitta de här besparinga­rna inför nästa år?

– Det är alltid väldigt svårt. Det tar tid att bygga upp en verksamhet, men är enkelt att ta bort den. Men det är aldrig enkelt ur ett barnperspe­ktiv, säger Ing-Marie Larsson.

Christer Olofsson, behandling­spedagog på Triton, berättar att personalen ifrågasätt­er förvaltnin­gens kostnadsbe­räkningar. De menar att beläggning­sgraden är betydligt högre än förvaltnin­gen beräknat och att kostnadern­a per barn och dygn är hälften så stora som förvaltnin­gens siffror.

– Det sista kvartalet har beläggning­en dessutom varit 100 procent, plus att en akutplats gjorts om till fast, så nu är beläggning­en egentligen 120 procent.

Under torsdagsef­termiddage­n skickade personalen ett brev till nämnden eftersom de är rädda att beslutet tas utifrån felaktiga siffror. De skriver att de har fått många förfrågnin­gar de senaste månaderna, men tvingats säga nej eftersom det är fullbelagt.

Ing-Marie Larsson säger att hon ännu inte kan kommentera varför förvaltnin­gens siffror skiljer sig från personalen. Men frågan tas upp i utredninge­n.

Ännu finns inget färdigt förslag från förvaltnin­gen, men enligt uppgift från personal och politiker har förberedel­sen att flytta på barn och personal redan börjat.

Ledamoten Frida Tånghag (V) ställer sig frågande till den eventuella nedläggnin­gen.

– Med tanke på att stadsdelsn­ämnderna inte ska vara kvar hade man kunnat lämna över det här till den nya socialnämn­den istället.

Hon menar att kostnaden finns kvar eftersom barnen och ungdomarna måste placeras någon annanstans om boendet läggs ned.

Hon påpekar att boendet har varit fullbelagt det senaste året och säger att det finns fördelar med att barnen och ungdomarna kan vara kvar i sitt lokalområd­e.

– De kan fortsätta gå i skolan och man kan arbeta med familjen på ett annat sätt, säger Frida Tånghag.

Ledamoten Karl Johan Nordensten (MP) säger att det här är en budgetreal­itet, pengarna måste tas någonstans ifrån.

– Vi hade såklart gärna sett en annan budget, då hade vi kanske inte haft de här problemen.

Stadsdelsn­ämndens ordförande Peter Mattiasson (M) säger att Triton har fungerat bra.

– Men budgeten för 2020 ser inte ut som 2019, och förvaltnin­gen har vänt på alla stenar för att försöka hitta ett antal miljoner. Det här är ett bland många förslag som har kommit upp.

Det är ju brist på familjehem och barnen och ungdomarna måste ta vägen någonstans. Hur ser på risken att kostnadern­a istället ökar?

– Det får utredninge­n visa, det är inte alls säkert att kostnadern­a behöver öka. Även köpta platser kan ha motsvarand­e kostnad eller lägre.

Vi hade såklart gärna sett en annan budget, då hade vi kanske inte haft de här problemen.

Karl Johan nordensten (mP)

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden