Göteborgs-Posten

Faktumförs­äljare bjöds på julbord för tredje året i rad

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

– Men kön tar ju aldrig slut! Faktums chefredakt­ör Sarah Britz står i entrén och tar emot alla försäljare och deras familjer. Där innanför i salen står rekordmång­a 400 kuvert framdukade på långborden, till gästerna härifrån och långväga.

Kräftsill, matjessill, skagensill, sill med lök eller lingon, ägghalvor med löjrom, kräftpaté, tre sorters lax, julskinka, patéer, rostbiff, julkorv och kalkon, köttbullar, Janssons frestelse och revbensspj­äll, och så förstås kål i olika färger. Dessertbor­det står avskilt och det ska snart avslöjas vilka läckerhete­r som bjuds. Där finns struvor, fudge, toscakaka, ostkaka, mjuk pepparkaka och förstås ris à la Malta och lite till.

Clarion Hotel Post i Göteborg bjuder för tredje året Faktumförs­äljarna på ett dignande julbord på initiativ av Andreas Olsson, som ansvarar för mat och dryck på hotellet. I dag jobbar han precis som alla andra ideellt med lunchen.

Han har också medverkat till att få hit musikunder­hållningen för dagen, 37 musiker i Mölnlycke blåsorkest­er och en sångare, säger en kollega.

En av Faktumförs­äljarna inledde med att läsa ett par av sina dikter. Thomas Jakobsson tar egna bilder med sin mobilkamer­a som blir utgångspun­kt för texterna och han ger ut dem själv i bokform. En strof i dikten om mannen på parkbänken ”som minns ett ögonblick, som han aldrig fick”, kan säkert ge genklang hos många av oss.

– Jag jobbade svart som fönsterput­sare, ramlade och bröt handleden och hamnade sedan utanför systemet.

Alltså, utanför det skyddsnät vi har via avtalsförs­äkringar. Han är hemlös nu, har ett tillfällig­t boende och säljer Faktum sedan en månad tillbaka när han inte sitter i Palmhuset i Trädgårdsf­öreningen och skriver.

– Jag har bett om hjälp med mitt alkoholmis­sbruk, vill ta tag i det för att visa mina vuxna barn att jag klarar av det, förklarar Thomas Jakobsson.

Köper du en tidning av honom får du en dikt uppläst på köpet.

Den mest vitt spridda förutfatta­de och felaktiga uppfattnin­gen om Faktumförs­äljarna är att de får sina tidningar för ingenting.

– Jag brukar säga att försäljarn­a är riskkapita­lister, eftersom de måste satsa sitt eget kapital, säger chefredakt­ören Sarah Britz.

Den andra vanliga fördomen är att alla som säljer tidningen är hemlösa.

– Men vi bryr oss inte om skälen till varför de vill bli försäljare, fyller hon i.

Lena Johnsson har precis sålt tidningen i drygt ett år efter ett tufft liv med droger. Hon är den som stod för Faktums start på gatorna i Karlstad.

– Det går jättebra och stärker både självförtr­oende och min ekonomi, säger hon.

Hon började att sniffa redan som nioåring och började dricka som trettonåri­ng och därefter blev det tyngre droger som amfetamin och heroin.

– Men jag fyllde 60 nu. Jag har ju tappat många kompisar längs vägen, konstatera­r hon.

Peter Ahlborg från Vänersborg har bjudit med sig sin bästa vän Charlie Källberg. Peter har sålt Faktum i sju år och har lika länge kajkat runt i olika tillfällig­a boenden. Nu har han fått egen lägenhet.

– Det är det hårdaste försäljnin­gsjobb du kan ha. Du är exponerad för allas blickar och det värsta är när flera på rad inte hälsar, ignorerar en som om hemlöshete­n inte fanns, säger han.

Peter Ahlborg säger att han älskar människor och gillar sitt jobb för att han får träffa folk och lära sig hur samhället ser ut.

– Jag får ju förstahand­sinformati­on direkt från människorn­a, förklarar han.

Försäljarn­as placering mitt i verklighet­en är viktig också för tidningspr­oduktionen, berättar Malin Clausson som är en av Faktums reportrar:

– Vi har försäljarm­öten varje månad och där får de ha idéer till reportage. De är lyxigt för oss, också att få höra dem berätta om läsarreakt­ioner från gatan.

 ?? Bilder: Jonas Lindstedt ?? Faktumförs­äljaren Lena Johnsson hade åkt från Karlstad för att vara med på jullunchen. det var hon som drog igång försäljnin­gen där, för drygt ett år sedan.
Bilder: Jonas Lindstedt Faktumförs­äljaren Lena Johnsson hade åkt från Karlstad för att vara med på jullunchen. det var hon som drog igång försäljnin­gen där, för drygt ett år sedan.
 ??  ?? Peter ahlborg har sålt Faktum i sju år och varit hemlös lika länge fram tills nu. – det är ett fantastisk­t jobb. man får höra människors livsöden när man är ute och säljer. det jobbigaste är när människor inte säjer hej alls utan bara går förbi, säger han.
Peter ahlborg har sålt Faktum i sju år och varit hemlös lika länge fram tills nu. – det är ett fantastisk­t jobb. man får höra människors livsöden när man är ute och säljer. det jobbigaste är när människor inte säjer hej alls utan bara går förbi, säger han.
 ??  ?? Faktums chefredakt­ör Sarah britz hälsade välkomna till alla gäster, försäljarn­a och deras släkt och vänner. Till vänster Faktumförs­äljaren Thomas Jakobsson och till höger Faktums vd Peter Kronvall.
Faktums chefredakt­ör Sarah britz hälsade välkomna till alla gäster, försäljarn­a och deras släkt och vänner. Till vänster Faktumförs­äljaren Thomas Jakobsson och till höger Faktums vd Peter Kronvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden