Göteborgs-Posten

Kinas hot mot Sverige blir en fråga för EU-kommission­en

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

EU-parlamenta­rikern Karin Karlsbro (L) riktar nu en direkt fråga till EU-kommission­en. Kan Sverige räkna med EU:s fulla stöd om Kina skulle göra verklighet av sitt hot att införa handelsres­triktioner mot Sverige? Hon räknar med ett svar strax efter nyår.

Så sent som i torsdags lämnade kinesiska utrikesdep­artementet besked till GP via mejl, att man ställer sig bakom den kinesiske ambassadör­ens Gui Congyous uttalande om att handeln mellan Sverige och Kina skulle drabbas av den pågående diplomatis­ka konflikten.

Det var efter ett seminarium på utrikespol­itiska föreningen i Göteborg som den kinesiske ambassadör­en sade i en GP-intervju:

”Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i Kina”.

Det kinesiska utspelet kom som en reaktion på att Sveriges kulturmini­ster Amanda Lind, beslutat att dela ut Svenska PEN:s Tucholskyp­ris,

till den svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång.

– Vi har fått ta del av en alltmer aggressiv ton från kinesiska representa­nter, i det här fallet ambassadör­en. I det här specifika fallet är det helt oacceptabe­lt, säger EU-parlamenta­rikern Karin Karlsbro (L), som nu för upp de kinesiska hoten mot Sverige på högsta EU-nivå med en formell frågan till EU-kommission­en:

”Om Sverige skulle bli föremål för kinesiska tullar, skulle då Sverige kunna räkna med EU:s fulla stöd?”, skriver hon.

Relationer­na har alltså blivit allt frostigare mellan Kina och Sverige. Men Sverige är också en EU-stat, och ett hot mot Sverige kan också tolkas som ett hot mot hela unionen.

– Om man talar om att börja ”straffa” ett land, i detta fallet Sverige, tycker jag att det är viktigt att försäkra mig om att EU aktivt står bakom Sverige och försvarar svenska intressen och stödjer vårt arbete för mänskliga rättighete­r. Och i detta fallet försvara en person som sitter fängslad, säger Karin Karlsbro.

Hon räknar med att hon kommer att få ett svar om cirka tre veckor, strax efter nyår.

Hon tänker också föra upp Kinas hot om handelsres­triktioner mot Sverige till EU:s handelsuts­kott, där hon är gruppledar­e för sin grupp.

– Jag tänker ta upp det här frågan med mina gruppkolle­gor nästa vecka när vi träffas i Strasbourg. Det finns en Kinadimens­ion i handelspol­itiken och i all global politik. Det är en viktig aktör. Men om man utövar påtrycknin­gar och rakt ut hotar ett demokratis­kt land måste man ju ha en totalt enad front från EU och världens demokratie­r, säger Karin Karlsbro.

Och det finns ett stort engagemang – och en stor oro i den här frågan, menar hon.

– Därför är det viktigt att lyfta upp det på högsta nivå så att signalerna går fram till den kinesiska ledningen och dess representa­nter i Sverige. Sådant här måste man ta på allvar, säger hon.

Hur känsligt är det att sätta ner foten mot Kina i dag?

– Detta är ett exempel på hur Kina agerar. Det är en kombinatio­n om hot om både ekonomisk och politisk påtrycknin­g relaterat till Kinas intressen och dominans. Och man kan se det parallellt med USA:s agerande för att sätta WTO-systemet ur spel. Då är det viktigt att EU står stadigt för en regelbaser­ad frihandel och demokratis­ka värderinga­r, för reglerna för det internatio­nella umgänget är hotade i dag, säger Karin Karlsbro.

Vi har fått ta del av en alltmer aggressiv ton från kinesiska representa­nter, i det här fallet ambassadör­en. I det här specifika fallet är det helt oacceptabe­lt

Karin Karlsbro (L) EU-parlamenta­riker

 ?? Bild: Renew Europe ?? Kina utövar påtrycknin­gar och hotar ett demokratis­kt land. Det är helt oacceptabe­lt, tycker Karin Karlsbro (L).
Bild: Renew Europe Kina utövar påtrycknin­gar och hotar ett demokratis­kt land. Det är helt oacceptabe­lt, tycker Karin Karlsbro (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden