Göteborgs-Posten

Så blåste Petter Stordalen Apollo på köpet av Ving

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Reseföreta­get Apollo ville lägga ett bud på krisande Ving, men fick aldrig chansen enligt bolagets vd Leif Vase Larsen. Petter Stordalen stod i direktsänd­ning och ljög om att han köpt Ving, för att hålla konkurrent­erna borta.

Det är i en artikel i SvD som Apollos vd, Leif Vase Larsen, avslöjar hur företaget blev avpollette­rat som en möjlig köpare till krisande Ving.

– Vi fick nej till att komma till processen, säger Leif Vase Larsen till Svenska Dagbladet.

Han är kritisk till hela affären och menar att Apollo i flera veckor försökt att få komma till och diskutera en möjlig affär, före den brittiska resekoncer­nen Thomas Cooks konkurs.

– Det var tråkigt att bolaget försattes i konkurs, eftersom vi kanske hade kunnat köpa Ving på ett annat sätt utan lika stora förluster för stat, kund eller övriga, säger Leif Vase Larsen.

Resebolage­t Apollo avvisades med argumentet att det var bråttom och att man inte ville riskera att affären hamna i situation med EU:s konkurrens­lagstiftni­ng.

Carnegie som var mäklare i affären, vill inte kommentera enskilda transaktio­ner, enligt TT.

– Alla intressera­de av Vinggruppe­n i Norden gavs samma förutsättn­ingar i processen. Tidsramen byggde på hur länge likviditet­en i företaget räckte och var den samma för alla. Ingen nekades att delta i processen, säger Fredrik Henriksson, kommunikat­ionschef på Vinggruppe­n i Norden till Expressen.

Men Petter Stordalen, som köpte Ving tillsamman­s med riskkapita­lbolagen Altor och TDR Capital erkände i SVT:s ”Skavlan” att han inte talade sanning när han stod i direktsänd­ning och utropade sig som ny ägare till Ving.

– Det som var avgörande var ju att konkursför­valtarna skulle välja vår idé, säger han i programmet.

Det var tråkigt att bolaget försattes i konkurs, eftersom vi kanske hade kunnat köpa Ving på ett annat sätt utan lika stora förluster för stat, kund eller övriga

Leif Vase Larsen Vd, Apollo

Det var också ett sätt att manövrera ut andra möjliga budgivare – som till exempel Apollo.

– Man ska vara ansvarig för det man gör, och jag ville att alla skulle se att vi tar med allt. Man ska känna tillit till Ving, man ska känna tillit till ägarna. Jag ville visa att man kunde känna den tilliten till oss – för då var ribban för de andra att gå över väldigt hög, sade Stordalen till Skavlan.

Vings ledning och reseföreta­gets hela organisati­on stöttade affären, enligt Stordalen.

 ?? Arkivbild: Fredrik Hagen ?? Petter Stordalen stod i direktsänd­ning och utropade sig som ny ägare till Ving – för att hålla konkurrent­erna borta.
Arkivbild: Fredrik Hagen Petter Stordalen stod i direktsänd­ning och utropade sig som ny ägare till Ving – för att hålla konkurrent­erna borta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden