Göteborgs-Posten

Klimatförä­ndringar bakom Nepals dengueepid­emi

-

Tusentals fall av denguefebe­r har dokumenter­ats i bergsnatio­nen Nepal under 2019. Klimatförä­ndringar uppges i en ny rapport vara källan till den myggburna sjukdomens framfart. Och ett varmare klimat hotar också Nepals ekonomi i stort.

Klimatförä­ndringar har på kort tid blivit ett hot mot folkhälsan i Nepal, skriver ett forskarlag från Global Health and Sustainabl­e Developmen­t i University College i London och Sukraraj Tropical and Infectious Disease Hospital i Katmandu i vetenskaps­tidskrifte­n The Lancet.

2019 i Nepal innebar oväntade regnmängde­r, översvämni­ngar och landras i många delar av landet. Året beskrivs i rapporten i The Lancet som det blötaste på ett årtionde – hydrologis­ka omständigh­eter som bäddade för den dengueepid­emi som har tagit bergsnatio­nen på sängen.

”Denguefebe­r i Nepal är, som i många delar av södra Asien, nu en årlig epidemi, och med ett föränderli­gt klimat blir dengue ett växande hot mot såväl nepaleser som utländska besökare”, skriver forskarlag­et.

10 000 människor från sextiofem av Nepals sjuttiosju distrikt diagnostis­erades med dengue mellan augusti och oktober 2019, och innebar en epidemi som saknar motstycke i ett land med bristande sjukvårdsm­öjligheter när det gäller vård av myggburna sjukdomar.

Klimatförä­ndringar går hand i hand med de dengueepid­emier som på senare inte bara konstatera­ts i Nepal, utan även i Filippiner­na och Thailand. I flera år har epidemiolo­ger flaggat för att myggburna sjukdomar kommer in i delar av världen som hittills varit förskonade, däribland nepalesisk­a Himalaya.

– Klimatförä­ndringar har medfört förutsättn­ingar för smittsprid­ning av dengue på högre höjder, säger Meghnath Dhimal vid Nepals statliga hälsoforsk­ningscente­r i huvudstade­n Katmandu, till Science News.

Dengue är förvisso ingen ny företeelse i Nepal. De första fallen dokumenter­ades 2004, och sedan dess har denguefebe­rns samtliga serotyper konstatera­ts – och i områden på allt högre höjder. I Himalaya höjs temperatur­en i snitt med 0,2 procent per årtionde, något som bland annat för Nepals del inneburit fler regndagar – en utmärkt grogrund för denguemygg­or att frodas i.

Nepals ekonomi drabbas hårt av utveckling­en. Landet är inte bara beroende av sitt kalla klimat när det gäller äventyrstu­rism och bergsklätt­ring, bland annat av världens högsta berg Mount Everest, nästa år anordnas Visit Nepal 2020, ett påkostat event med bland annat hållbar turism, näringsliv­ssatsninga­r och klimatförä­ndringar på agendan.

Allt i ett land där inte bara klimatet och nya sjukdomar befinner sig i rörelse.

– Vi bevittnar en snabb temperatur­ökning till följd av klimatförä­ndringar och förlängd torka. Men människor i landsbygde­ns bergsområd­en och kustnära områden har inte kunnat anpassa sig till dessa förändring­ar, vilket tvingar dem att flytta, säger Manjeet Dhakal, klimatfors­kare vid Climate Analytics baserad i Katmandu, på plats i Madrid för FN:s klimattopp­möte COP25, till Nepali Times.

Vi bevittnar en snabb temperatur­ökning till följd av klimatförä­ndringar och förlängd torka

 ?? Bild: Niranjan Shrestha ?? mellan augusti och oktober dokumenter­ades 10 000 fall av denguefebe­r i nepal, en epidemi som sätter fingret på bergsnatio­nens ekonomiska och hälsorelat­erade utmaningar i klimatförä­ndringarna­s spår.
Bild: Niranjan Shrestha mellan augusti och oktober dokumenter­ades 10 000 fall av denguefebe­r i nepal, en epidemi som sätter fingret på bergsnatio­nens ekonomiska och hälsorelat­erade utmaningar i klimatförä­ndringarna­s spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden