Göteborgs-Posten

Tyska smågrisar ”kräver” rättighete­r

-

Årligen kastreras miljontals tyska smågrisar utan bedövning. Nu står djuren som klagande i ett uppmärksam­mat rättsärend­e inlämnat till landets högsta domstol – med målet att säkra de fyrbentas rättighete­r.

Tyska djurrättsa­ktivister har vänt sig till landets högsta domstol för att förbjuda praxis bland grisbönder att kastrera svinkultin­gar utan bedövning. Smågrisarn­a själva står listade som målets klagande. Djurrättso­rganisatio­nen PETA, som står bakom initiative­t, menar att djur inte kan skadas utan rimlig förklaring enligt tysk lag.

”Kastrering av smågrisar – med eller utan bedövning – utgör en klar lagöverträ­delse som endast lämnar Tysklands smågrisar med ett enda val: att via stämning tvinga fram ett verkställa­nde av deras rättighete­r”, säger PETA i ett uttalande.

Smågrisarn­as förhoppnin­gar om juridisk framgång är dock små, tror Jens Buelte, juridikpro­fessor vid Mannheimun­iversitete­t.

– Djur har inga egna rättighete­r i enlighet med tysk lag, säger han.

Tyska grisbönder tros kastrera omkring tjugo miljoner svinkultin­gar per år, och har hittills motsatt sig användning av bedövning med motivering­en att det är för dyrt, och en kostnad som i slutändan skulle drabba konsumente­r i form av höjda köttpriser.

– Ickemänskl­iga enheter som företag och föreningar har en juridisk personligh­et. Så varför inte djur också? säger advokaten Cornelia Ziehm som represente­rar djurrättso­rganisatio­nen PETA i målet.

Det är inte första gången PETA initierar uppmärksam­made djurrättsf­all. 2015 krävde de i amerikansk domstol att en makakapa skulle erkännas copyrightr­ättigheter till en selfie, och 2016 beordrade en argentinsk domstol att en schimpans skulle få lämna ett zoo efter att den erkänts grundlägga­nde rättighete­r och att hennes fångenskap var olaglig.

 ??  ?? djurrättsa­ktivister i tyska Karlsruhe demonstrer­ar mot kastrering mot griskultin­gar – en praxis som nu blir ett uppmärksam­mat rättsfall.
djurrättsa­ktivister i tyska Karlsruhe demonstrer­ar mot kastrering mot griskultin­gar – en praxis som nu blir ett uppmärksam­mat rättsfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden