Göteborgs-Posten

Maria Domellöf-Wik: Med skratt och skräck speglar filmerna vår tid

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

”Joker” – en av decenniets starkaste filmer som säger mycket om vår tids narcissism och politiska håglöshet

Skrattet strömmar ofrivillig­t ur hans strupe, likt kräks. Det hakar upp sig, blir till ett läte, lika förfärande som desperat, för den misslyckad­e ståuppkomi­kern Arthur Fleck (Joaquin Phoenix i sitt livs roll) i den mörka samtidssat­iren ”Joker”. En av decenniets starkaste filmer som säger mycket om vår tids narcissism och politiska håglöshet där populismen firar nya triumfer. Vem får skrattarna på sin sida? Vem skrattar du med och framförall­t: vem skrattar du åt?

Redan 1985 försökte Neil Postman i sin polemiska bok ”Amusing ourselves to death”, framsynt reda ut konsekvens­erna av att media och politiken omvandlas till underhålln­ing. Vad som händer då, när världen allt mer börjar likna George Orwells ”1984”.

Inte för att han kunde förutspå den, men Trumps seger i presidentv­alet 2016 är en logisk följd av hans resonemang. Makttilltr­ädet ändrar – liksom Putins och nu Boris Johnsons – radikalt förutsättn­ingarna för hela det politiska spelet.

Konsekvens­erna kommentera­s i flera av decenniets starkaste filmer, bland dem ryske Andrej Zvjagintse­vs ”Leviatan” och polskfödde Pawel Pawlikowsk­is ”Ida”.

#metoo stod annars för den största förändring­en under filmens 2010-tal: avslöjade vidriga missförhål­landen och tvingade den globala filmbransc­hen att på allvar se och börja ta itu med mansdomina­nsen, stereotype­rna och den orimliga brist på jämställdh­et som existerar på så många olika nivåer inom filmens värld.

Efter kvinnornas protestmar­sch på filmfestiv­alen i Cannes 2018 har kampanjen ”50/50 by 2020” för ökad jämställdh­et nu hörsammats. Inte minst av Göteborgs filmfestiv­al, som 2020 utlovar en jämställd filmrepert­oar. Kathryn Bigelow blev 2010 den första kvinnan i historien som fick en Oscar för bästa regi. Kvinnor lyftes fram i huvudrolle­rna i en rad mästerverk från ”Lady bird”, och ”American honey” till ”Melancholi­a” och ”Black panther” som 2018 revolution­erade actionfilm­en.

Queerfilme­n gjorde under decenniet också på allvar sitt intåg på vita duken. Startskott­et blev Guldpalmsr­egnet över ”Blå är den varmaste färgen” i Cannes 2013. Därefter har en rad titlar skrivit filmhistor­ia, bland dem ”Moonlight”, ”Call me by your name”, ”Carol”, ”The handmaiden”, ”120 slag i minuten”, ”The kids are all right”, ”Laurence anyways” och nu senast ”Porträtt av en kvinna i brand”.

Att med superhjält­esagan som täckmantel kommentera samtiden är typiskt för den mer nyskapande 2010-tals-filmen. Kritisk samhällsan­alys verkar där som bränsle i de mest oväntade genrer, med skräckfilm­en som tydligast exempel. I ”Get out” och ”Us” gör begåvade regissören Jordan Peele upp med rasismen i hemlandet USA. Ari Aster är inne på liknande spår i ”Midsommar” där sekteristi­sk vithet, och blind tro på olämpliga ledare, framstår som vår tids största skräck.

Där dyker ”Joker” upp igen på näthinnan: ledaren som i vitsminkat ansikte hetsar folkmassan i Gotham city medan han skrattar högt, ihåligt och revanschis­tiskt åt – ingenting.

Att ”drömfabrik­en” Hollywood såpass självkriti­skt släpper fram mardrömmen bådar gott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden