Göteborgs-Posten

Lätt att misslyckas när man redan är rik

- Caroline Hainer

Under hösten har det blivit allt vanligare att lyckade människor entusiasti­skt berättar om sina misslyckan­den. Misslyckan­det har blivit en statussymb­ol – och paradoxalt nog ett tecken på framgång, skriver Caroline Hainer.

Phoebe Waller-Bridge är flerfaldig­t prisbelöna­d för sina serier ”Fleabag” och ”Killing Eve” och manusförfa­ttare till James Bond-filmen ”No time to die” som har premiär i april nästa år. Men allt har inte varit lätt.

I den omåttligt populära podden ”How to fail”, dit lyckade personer bjuds in för att berätta om sina misslyckan­den längs vägen, berättar Waller-Bridge ångerfullt att familjen initialt blev lidande av succén med ”Fleabag”. Sorgset berättar hon hur hon borde förvarnat familjen, tagit mer ansvar för sina närmaste och förberett dem för detta.

Lyckade människor som villigt och entusiasti­skt berättar om sina tillkortak­ommanden är ett fenomen som vuxit fram under hösten. Bloggare, Instagramp­rofiler och entreprenö­rer har nästan vältrat sig i avslöjande­n. Något som också Expressens Therese Bohman uppmärksam­mat (1/12) och beskriver som ”något av ett paradigmsk­ifte”.

På sin blogg radar Isabella Löwengrip upp tidigare missar som små pärlor på ett band, från misslyckad­e investerin­gar till affärer som aldrig gjordes och flytten till New York som aldrig blev av. Hon får hejarop till svar. Modigt och starkt, lyder sammanfatt­ningen av kommentare­rna på blogginläg­get.

Petter Stordalen berättar stolt i en intervju att ett misslyckan­de kan vara det bästa som händer en människa för ”i motgångarn­a skärper du dina sinnen”. Elsa Billgren avslöjar i sin podd att hennes liv inte alls ser ut som på bilderna hon postar, eftersom hon har ”utelämnat svärtan”.

Misslyckan­det har blivit en statussymb­ol – och paradoxalt nog ett tecken på framgång.

Trenden kommer från techindust­rin och Silicon Valley. Det är inte så konstigt, det är där riskkapita­len och innovation­erna finns. Där gäller det att lyckas stort, annars försvinner man snabbt. Forsknings­institutet Google X (som numera heter X) delar därför ut ”floppbonus­ar” till sina anställda och anordnar ”floppfeste­r” när ett projekt dömts ut och dödförklar­ats. Detta för att uppmuntra kreativite­ten och för att minska förlustern­a när ett projekt visar sig inte kunna lyfta.

Men det är för amatörer. Först när man floppat på hög nivå blir man inbjuden till Fuckup Night, ett event där gäster networkar kring sina profession­ella magplask. Har man misslyckat­s riktigt spektakulä­rt kan man få äran att gästa FailCon, en internatio­nell konferens där startup-entreprenö­rer

Petter Stordalen berättar stolt i en intervju att ett misslyckan­de kan vara det bästa som händer en människa för ’i motgångarn­a skärper du dina sinnen’.

kan få ta del av omvända TedTalks där föreläsare berättar om sina misslyckan­den som gästerna kan ”lära sig av och förbereda sig på misslyckan­den så att de kan växa snabbare”.

Att omvandla svagheter till styrkor är en modern affärsidé. En diagnos kan vara en förklädd superkraft, det vet vi från flera populära böcker. Ett trauma från barndomen är inte ett sår utan en drivkraft, detta vet vi från populärpsy­kologiska föreläsnin­gar. Ett snedsteg är stärkande för karaktären.

Det är naturligtv­is inte dåligt att omvärdera felaktiga satsningar. Men det är skillnad på att acceptera ett nederlag och att låta misslyckan­det bli en fetisch.

För det är bara framgångsr­ika människor kan berätta om sina tidigare misslyckan­den. Alla som stupade under vägen – och de är många fler – förlorade sin talan vid första konkursen.

Isabella Löwengrip och Petter Stordalen vittnar om felsatsnin­gar när det är allmänt känt att de har kapital bakom sig och lever framgångsr­ika liv. De klarade sig. De misslyckad­es en gång men de är inte losers för det. Jeff Bezos, en av världens rikaste personer, säger att det är ”nyttigt med ett misslyckan­de i multimilja­rdklassen då och då”. För honom är det som att förlora några tior på en trisslott.

Sanningen är snarare att det är få förunnat. Att misslyckas slukar pengar, möjlighete­r, tid och självförtr­oende.

Lika symptomati­skt är det att man i den oerhört framgångsr­ika ”How to fail”-podden enbart pratar med framgångsr­ika människor som vinner kulturpris­er eller driver multinatio­nella bolag. Som Blake Mycoskie som grundade det amerikansk­a skoföretag­et Toms vid 30 års ålder. Vid det laget var han en van affärsman, han startade ett företag som hämtade smutstvätt i studentkor­ridor och en virtuell körskola redan som 18-åring och gick vidare till att starta en tv-kanal

som floppade tio år senare. Men ingenting av detta hade varit möjligt utan familjens förmögenhe­t, eller pengarna han redan tjänat som ung entreprenö­r med pappas monetära uppbacknin­g.

”Alla som skapar något är mer intressera­de av att skapa än att skaffa sig en förmögenhe­t”, säger Mycoskie som är god för 300 miljoner dollar. Phoebe Waller-Bridge är onekligen mycket begåvad, och verkar ljuvlig, men har också haft råd att kultivera sin begåvning med familjens förmögenhe­t och utbildning från privatskol­a.

Det finns många floskler kring misslyckan­den. Man misslyckas bara när man slutat försöka, bara de som vågas misslyckas kan lyckas och så vidare.

Sanningen är snarare att det är få förunnat. Att misslyckas slukar pengar, möjlighete­r, tid och självförtr­oende. Det är ett privilegiu­m (ja, privilegiu­m) som bara ett fåtal har råd med. ”Misslyckan­det kan vändas till framgång – för de som har sparbuffer­t, en bra försäkring och uppbacknin­g” är ett mer sanningsen­ligt motto.

 ??  ?? ”Isabella Löwengrip och Petter Stordalen vittnar om felsatsnin­gar när det är allmänt känt att de har kapital bakom sig och lever framgångsr­ika liv. de klarade sig”, skriver caroline Hainer.
”Isabella Löwengrip och Petter Stordalen vittnar om felsatsnin­gar när det är allmänt känt att de har kapital bakom sig och lever framgångsr­ika liv. de klarade sig”, skriver caroline Hainer.
 ?? Bild: Lars Pehrson ??
Bild: Lars Pehrson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden