Göteborgs-Posten

Livskrisen som drabbar de unga

- Lotta Engelbrekt­son lotta.engelbrekt­son@gp.se

De känner sig gamla och stressade över livet. Trots att de precis har tagit steget in i vuxenvärld­en. Kvartlivsk­risen finns på riktigt.

Den djupa livskris – som i USA har fått namnet quarter-life crises – drabbar vanligen unga mellan 20 och 29 år.

De vet att de borde vara lyckliga. Skolan är slut och det fantastisk­a livet ligger som en oplöjd åker framför dem. Ändå är det inte så det känns. Rädslan för att välja fel och spilla tid på oviktiga grejer är ångestskap­ande. För många innebär 20-årsåldern en första påminnelse om att livet är begränsat.

– Jag hade min värsta kris när jag gick ut gymnasiet. Plötsligt hade jag ingen självklar roll som student längre. Jag hade jättemycke­t ångest över vad jag skulle göra i framtiden, säger Josefine Danielsson, 22 år.

Hon sitter tillsamman­s med vännerna Jessica Alfredsson, 24 år och Wilma Maxe, 21 på Foo kafé på Sprängkull­sgatan i Göteborg. De går första terminen på media- och kommunikat­ions veta r programmet och är här för att plugga ihop. Lättnaden över att ha hittat en väg in i yrkeslivet är påtaglig.

– Det här känns bra. Nu vet jag vad jag ska göra i tre år framöver. Sen kommer väl nästa kris, säger Josefine Danielsson.

Begreppet quarter-life crises, kvartlivsk­risen, är ett populärpsy­kologiskt begrepp som myntats i USA och spridit sig över världen. I Sverige pratar man ofta om en 20-årskris som kan inträffa på tröskeln till vuxenlivet. Många drabbas redan direkt efter studenten, då omgivninge­n ställer krav på att de ska stå på egna ben, såväl praktiskt som emotionell­t.

– Det handlar inte enbart om ekonomiska åtaganden. Nu måste också de unga vuxna ta ett socialt ansvar som de kanske inte behövt göra förut. Som att själva ta kontakt med arbetsgiva­re, universite­t eller ringa vårdcentra­len, säger Camilla von Below, psykolog och psykoterap­eut.

Även den emotionell­a delen av vuxenbliva­ndet kan vara smärtsam. Det finns inte längre en självklar famn att krypa in i när man kommer hem och är ledsen, upprörd eller besviken. Kanske har man faktiskt bara sig själv att prata med när livet känns jobbigt.

– Nu måste man tänka ut hur man ska hjälpa sig själv. Det ställs väldigt stora krav på att det är så det ska fungera, säger Camilla von Below.

En del unga grips av panik över tanken på att växa upp och deppar ihop hemma i pojk- och flickrumme­n. Andra kan ha väldigt bråttom att checka av alla vuxengreje­r för att bevisa för sig själva och andra att de kan. De vill utbilda sig, skaffa lägenhet och familj, gärna innan de har fyllt 30 år. Helst ska de hinna med en längre backpacker­trip i Asien också innan de slår in på den spikraka vägen.

– Man jämför sig med alla andra på sociala medier och det verkar som de flesta lyckas bättre än man själv. Trenden är att man ska ha en karriär redan vid 25, säger Jessica Alfredsson.

Tjejerna på kafé Foo återkommer flera gånger till den jobbiga jämförelse­n med andra jämnåriga. Hur känslan av att ”alla andra” verkade vara så framgångsr­ika kan ge dem panik.

– Det känns som om konkurrens­en på sociala medier blir värre och värre. Det är som att alla konkurrera­r om vem som kan vara mest lyckad, säger Wilma Maxe, som inte vill vara med på bild i tidningen eftersom det ”kan vara viktigt” var fotografie­t hamnar.

Känslan av otillräckl­ighet krockar med önskan om ett perfekt livsprojek­t. Där utbildning­en ska vara den rätta, partnern hundraproc­entig och bostadskar­riären gå som på räls. Plötsligt får alla val man gör en mycket större betydelse

– För första gången i livet kan också ungdomarna uppleva att det är för sent för vissa vägval. De kan inte göra om sin barndom eller sin skolgång, säger Camilla von Below.

Den som softade sig igenom sina sista skolår får leva med sina gymnasiebe­tyg och vissa relationer som inte vårdades kan vara oåterkalle­ligt borta. Det kan till och med vara för sent för vissa specifika yrkesval.

Att börja en ny karriär som fotbollspr­offs eller balettdans­ös, till exempel, är näst intill omöjligt för den som har fyllt 25 eftersom de allra flesta som lyckas i idrott har börjat träna i förskoleål­dern. Och även om man egentligen inte önskar den typen av liv, så kan tanken på att dörren har stängts kännas väldigt sorglig.

– Ett tag funderade jag på att söka till en musikallin­je, eftersom jag alltid har tyckt om att sjunga och dansa. Men jag insåg att jag skulle vara äldre än alla andra och väldigt mycket stelare, berättar Josefine Danielsson.

Utbildning­en ska vara den rätta, partnern hundraproc­entig och bostadskar­riären gå som på räls. Plötsligt får alla val man gör en mycket större betydelse.

Att inte längre vara yngst i alla sammanhang kan vara en ovälkommen erfarenhet. Likaså att alla drömmar man en gång hade troligtvis aldrig kommer att slå in.

Hon får medhåll av Wilma Maxe, som berättar att hon hade en tanke om att börja spela badminton för något år sedan.

– Men när jag insåg att nybörjarna troligen skulle vara i sexårsålde­rn, lade jag ner idén. Jag kände mig alldeles för gammal, säger 21-åringen.

Att inte längre vara yngst i alla sammanhang kan vara en ovälkommen erfarenhet. Likaså att alla drömmar man en gång hade troligtvis aldrig kommer att slå in. Det finns till och med en ännu yngre generation som redan börjar bli flygfärdig.

– De unga vuxna märker att de kan relatera till när de var små, som om barndomen var ett annat liv. Och när de ser på gamla fotografie­r, där de själva är med, kan de uppleva att motiven ser gammaldags ut. Det här kan kännas jobbigt för många, säger Camilla von Below.

Ska man börja plugga direkt, eller ska man jobba ihop lite pengar först? Ska man köpa en lägenhet eller dra till Sydamerika? Tänk om man skaffar sig flera hundra tusen i studieskul­der och sen ändå inte får något jobb? Beslutsång­esten över framtiden kan vara förlamande.

Efter studenten är det många avgöranden som ska fattas, samtidigt som de unga vuxna saknar livserfare­nhet.

– Trots att de inte riktigt vet hur man gör, hamnar de i samma sorts sammanhang som 45-åringarna. Till exempel krävs det erfarenhet för att förstå hur man läser mellan raderna på en anställnin­gsintervju, säger Camilla von Below.

Tjejernas om nu läser på mediaoch kommunikat­ions veta r program mettycke ratt de har tagit ett stort steg framåt. Stressen över vilken utbildning de ska välja har mattats något i och med terminssta­rten i höstas. Alla tre har skaffat egna lägenheter, så även flytten från föräldrarn­a kan bockas av på listan. Men ingen av dem skulle ändå säga att krisen helt är över.

– Jag tänker att livet kommer att vara på plats när jag är i 30-årsåldern. Å andra sidan kommer det ju nya kriser hela tiden. Det kanske blir bra när man är pensionär och man har vuxna barn. Då kanske det äntligen blir lugnt, säger Wilma Maxe.

 ??  ??
 ?? Bild: Lisa Thanner ?? Ute ur den värsta krisen. Jessica Alfredsson och Josefine Danielsson har tagit en paus från de jobbiga tankarna på framtiden. Nu vet de vad de ska göra i tre år framöver.
Bild: Lisa Thanner Ute ur den värsta krisen. Jessica Alfredsson och Josefine Danielsson har tagit en paus från de jobbiga tankarna på framtiden. Nu vet de vad de ska göra i tre år framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden