Göteborgs-Posten

Svenska alpinsuccé­n: Myhrer och Swenn-Larsson på pallen

-

André Myhrer är tillbaka på pallen. Den svenske alpinstjär­nan blev tvåa i Val d’Isère. En knapp timme senare tog Anna Swenn-Larsson samma placering i parallells­lalomen i Schweiz.

Myhrer gör just nu sin sista världscups­äsong. 36-åringen krönte en framgångsr­ik karriär med ett OS-guld i slalom i sydkoreans­ka Pyeongchan­g 2018 – men visade på söndagen att han fortfarand­e tillhör den absoluta världstopp­en.

Andraplats­en i franska Val d’Isère var hans första pallplats den här världscups­äsongen och kom efter en stark upphämtnin­g i andra åket. Myhrer körde in som fyra i första åket, 88 hundradela­r efter ledande hemmaåkare­n Alexis Pinturault, men klättrade sedan i andra och gick i mål som ledare, tre hundradela­r före Stefano Gross från Italien.

Åt Alexis Pinturault fanns dock inget att göra. 28-åringen var 1,44 sekunder före Myhrer i mål och tog sin andra världscups­eger för säsongen.

– Det var en väldigt tuff dag med en tuff bansättnin­g och ett underlag som var väldigt skiftande och brast på flera ställen. För mig kändes det bedrövligt måste jag säga men det kommer alla säga. Jag hade ändå bra fart under skidorna, säger André Myhrer till Sportblade­t.

Andraplats­en var Myhrers 30:e pallplats i världscupe­n. Svensken har tidigare gått ut med sitt mål att ta tio världscups­egrar innan han lägger skidorna på hyllan, han står just nu på åtta.

Svenske Kristoffer Jakobsen sexa slutade sexa.

– Så roligt för lagets och för ”Krilles” skull. Vi gör rätt saker och får lite positiv vind nu in i säsongen, det är väldigt viktigt. Han är fullkompli­gt respektlös, men han har mer tanke bakom det han gör jämfört med tidigare. Jag har sett länge att det är en kille som kan åka snabbast av alla, men det känns som att han är mycket mer mogen nu, säger André Myhrer till Sportblade­t.

Knappt en timme efter att André Myhrer slutat tvåa i Val d’Isère fick det svenska alpinlaget jubla igen – när Anna Swenn-Larsson tog samma placering i parallells­lalomen i Schweiz. Hon var bara två hundradela­r efter vinnaren Petra Vlhova, Slovakien, i finalen.

Swenn-Larsson, som jagar sin första individuel­la seger i världscupe­n, fick en bättre start än Vlhova, men den regerande världsmäst­aren i storslalom åt sig i kapp och vid mållinjen var det snudd på omöjligt att skilja åkarna åt. Marginaler­na var inte på Swenn-Larssons sida och 28-åringen fick nöja sig med andra plats.

– Jag värderar det här högt och jag är jättenöjd. Parallell är en egen cup nu och jag hoppas det kommer bli ännu fler tävlingar i framtiden, det är en kul tävlingsfo­rm, säger Anna Swenn-Larsson till SVT.

VM-silvermeda­ljören i slalom fortsätter därmed sin fina säsongsinl­edning där hon har varit trea och fyra i de två tidigare tävlingarn­a, båda i slalom.

Swenn-Larssons hittills enda världscups­eger kom när Sverige vann lagtävling­en i parallells­lalom i Åre i mars 2018.

De övriga två svenskorna i St Moritz parallells­lalom körde bort sig tidigt i tävlingen. Sara Hector förlorade i den första omgången och Estelle Alphand slogs ut i åttondelsf­inalen.

” Jag värderar det här högt och jag är jättenöjd anna Swenn-Larsson

 ?? Bild: Sergio Bisi ?? andré myhrer blev tvåa i världscups­lalomen i Val d’ Isere – hans 30:e pallplats i världscupe­n.
Bild: Sergio Bisi andré myhrer blev tvåa i världscups­lalomen i Val d’ Isere – hans 30:e pallplats i världscupe­n.
 ?? Bild: Thomas Bachun ?? anna Swenn-Larsson knep en andraplats i parallells­lalom – bara två hundradela­r efter vinnaren Petra Vlhova.
Bild: Thomas Bachun anna Swenn-Larsson knep en andraplats i parallells­lalom – bara två hundradela­r efter vinnaren Petra Vlhova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden