Göteborgs-Posten

Öberg tvåa i jaktstarte­n: ”Ett steg i rätt riktning”

-

Ny framgång för Hanna Öberg. Den svenska skidskytte­stjärnan blev tvåa i jaktstarte­n i Hochfilzen och tog sin första individuel­la pallplats för säsongen. – Ett steg i rätt riktning, säger Öberg till SVT.

Det var en skön revansch för 24-åringen efter de svenska skidskytte­damernas misslyckan­de i stafetten under lördagen, där det blev en tiondeplat­s.

Öberg, som gick ut som femma efter sin placering i fredagens sprint, klättrade tack vare snabbt skytte och bara två bom. I mål var hon 25,8 sekunder efter norska segraren Tiril Eckhoff.

– Jag känner att den här veckan har varit ett steg i rätt riktning sett till prestation och form, säger Hanna Öberg till SVT.

Hanna Öberg kom in till det fjärde och sista skyttet med tre konkurrent­er runt sig i kampen om de två pallplatse­rna bakom Eckhoff, och sköt både fullt och snabbt. Svenskan

lämnade skjutvalle­n elva sekunder före Ingrid Landmark Tandrevold, Norge, och ökade sedan försprånge­t ner till konkurrent­en som blev trea, 14 sekunder efter Öberg.

Andraplats­en i Österrike är Öbergs bästa individuel­la placering i världscupe­n den här säsongen.

” Jag känner att den här veckan har varit ett steg i rätt riktning sett till prestation och form

Hanna Öberg

Öberg, regerande olympisk mästare i distans, vann singelmixe­dstafetten i världscupp­remiären i Östersund i slutet av november tillsamman­s med Sebastian Samuelsson och var en del av stafettlag­et som blev trea i samma premiärvec­ka.

Övriga svenska placeringa­r i söndagens jaktstart: Mona Brorsson 16:e, Linn Persson 20:e, Elvira Öberg 23:a och Elisabeth Högberg 42:a.

De svenska skidskytte­herrarna slutade tia i stafetten i Hochfilzen, två minuter och 48 sekunder efter segrande Norge. Det blev alltså ingen repris på fjolårets stafettseg­er på samma ställe – men herrarna stod för en rejäl upphämtnin­g.

Peppe Femling åkte in till det första skyttet som trea, men klappade ihop i det första skyttet och sköt tre bom – och missade sina tre extraskott och fick därmed åka tre straffrund­or. Därmed låg Sverige sist, men klättrade genom ett felfritt stående skytte av Femling till näst sista, 26:e, plats inför att Jesper Nelin skulle ta vid.

– Jäklar. Jag vill svära massor. Det är svårt att inte stressa efter det. Det är jävla skit, sade Peppe Femling till SVT efter loppet.

Nelin tog Sverige upp till en 18:e plats lagom till att Martin Ponsiluoma skulle gå ut.

?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? Hanna Öberg har tagit sin första individuel­la pallplats för säsongen.
Arkivbild: Fredrik Sandberg Hanna Öberg har tagit sin första individuel­la pallplats för säsongen.