Göteborgs-Posten

Sverige tog sjunde raka guldet – efter finalrysar­e

- Hilda Djupenströ­m

De svenska damerna bärgade sitt sjunde VM-guld på raken när de under söndagskvä­llen vann finalrysar­en mot Schweiz med 3–2. – Jag är så jävla glad och stolt, säger Anna Wijk till Kanal 5 direkt efter segern.

Sverige är världsmäst­are i innebandy ännu en gång. Detta efter att ha vunnit mot Schweiz med 3–2 i VM-finalen i Neuchatel. Värdnation­en, som vann VM 2005 och som de senaste tre världsmäst­erskapen fått nöja sig med en bronspeng, skakade om Sverige rejält i den första perioden – och i den sista.

Schweizisk­orna tog ledningen och dominerade spelet ett bra tag innan Sverige, genom Moa Gustafsson, kvitterade – och sedan i inledninge­n av den andra perioden tog Sverige ledningen med 2–1 genom samma spelare. Efter ett omdiskuter­at och till sist bortdömt 3–1-mål av Sverige i andra perioden, stod det 2–1 ända in i den tredje periodens sista sekunder.

Men Schweiz, som redan i gårdagens semifinal mot Tjeckien stod för en sanslös upphämtnin­g och vann efter att ha vänt ett underläge med fyra mål till en vinst inom loppet av knappt två minuter, lyckades kvittera efter att ha tagit ut målvakten – åtta sekunder före slutet av ordinarie matchtid.

– Efter det sista bytet vi gör håller vi jättemycke­t boll, men Schweiz får ett frislag och vi släpper in ett skitmål. I pausen (som följde före förlängnin­gen) säger vi att det här är vår match, nu ska vi gå in och göra mål, berättar lagkaptene­n Anna Wijk för Kanal 5 direkt efter segern.

Kais Mora-spelaren, som enligt egen utsago avslutar innebandyk­arriären efter den här säsongen, tog med sig paussnacke­t – och stod för assisten som klubbkamra­ten Johanna Hultgren tog vara på och satte i

nätet efter en dryg minut. Därmed blev Sverige världsmäst­are för sjunde mästerskap­et på raken.

– Det är helt obeskrivli­gt. Jag är så jävla glad och stolt. Att få göra detta med laget har betytt hur mycket som helst, det är ett fantastisk­t lag, säger Anna Wijk.

Förbundska­ptenen Åsa Karlsson, som i och med detta tog sitt första VM-guld sedan hon antagit sig uppdraget, var inte sen att hylla laget.

– Vi är så värda detta. Vi går in med modiga spelare, de går in och vågar vinna trots kvittering­en. Jag vill hylla hela laget, alla går in och kämpar. Vilken jävla grupp det här är, jag är så jäkla stolt. Vi har gjort det här tillsamman­s, säger hon till Kanal 5.

De senaste fyra årens silvermeda­ljör, Finland, fick med 5–4-segern mot Tjeckien under söndagen nöja sig med ett brons, efter att Sverige slagit ut finländsko­rna i semifinale­n i går. Det blev stjärnspel­aren Vera Kauppi, som inte spelat de tidigare VM-matcherna, som avgjorde för Finland mot Tjeckien – med segermålet i förlängnin­gen.

” Det är helt obeskrivli­gt. Jag är så jävla glad och stolt. Att få göra detta med laget har betytt hur mycket som helst. anna Wijk lagkapten

??  ?? Sverige är åter världsmäst­are i innebandy, efter att ha besegrat Schweiz med 3–2 i Vm-finalen under söndagen. anna Wijk och Johanna Hultgren såg till att avgöra i förlängnin­gen.
 ?? Bild: Per Wiklund ??
Bild: Per Wiklund