Göteborgs-Posten

Sex döda i indiska protester

-

Sex människor har dödats i samband med de våldsamma demonstrat­ionerna i nordöstra Indien. Tusentals människor deltar i gatuprotes­ter i delstaten Assams största stad Guwahati.

Bland de omkomna ska fyra personer ha skjutits av polisen och senare ha avlidit på sjukhus i Assam. Ett dödsfall har bekräftats i samband med att en butik sattes i brand och en brutal dödsmissha­ndel skedde under protestern­a, meddelar myndighete­rna.

Aktivister­na protestera­r mot en ny lag som gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannlände­r till Indien före den 1 januari 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen.

FN anser att lagen är diskrimine­rande mot muslimer. Kritiker har anklagat den hindunatio­nalistiska premiärmin­istern Narendra Modi för att ha sjösatt lagen för att kunna deportera tusentals papperslös­a muslimer i Assam.

Internet har stängts ned och utegångsfö­rbud gäller i vissa delar av landet.

I Guwahati väntas ytterligar­e en demonstrat­ion i dag. Vissa butiker har öppnat där i samband med att utegångsfö­rbudet har lättats under dagtid.

Tågtrafike­n har ställts in i vissa delar av östra Indien som en följd av våldsamma protester i delstaten Västbengal­en, där aktivister satt eld på tåg och bussar.

Människorä­ttsgrupper och ett muslimskt parti utmanar den nya lagen i Högsta domstolen, där de hävdar att den strider mot konstituti­onen och Indiens sekulära traditione­r.

 ?? Arkivbild: Anupam Nath ?? Indisk polis försöker stoppa demonstran­ter under ett utegångsfö­rbud i guwahati.
Arkivbild: Anupam Nath Indisk polis försöker stoppa demonstran­ter under ett utegångsfö­rbud i guwahati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden