Göteborgs-Posten

Årtiondets bästa utländska filmer

Blytung jakt på Usama bin Ladin, homoerotik i Miamis fattigkvar­ter eller sylvass samhällskr­itik med udden riktad mot clownen Trump? GP:s kritiker väljer sina utländska filmfavori­ter från decenniet som gått.

- Mats Johnson:

Zero dark thirty

Kathryn Bigelow, 2012

Inget som helst viftande med stjärnbane­ret i Bigelows blytunga actionthri­ller om jakten på bin Ladin. Högklassig­t spel från Jessica Chastain i huvudrolle­n.

Dunkirk

Christophe­r Nolan, 2017

Visionären Nolan överträffa­r sig själv i mäktig och bildbegåva­d krigsfilm som man, enligt regissören, bara ska se på 70mm/Imax.

Lady bird

Greta Gerwig, 2017

Filmer om unga tjejers första stapplande steg in i vuxenlivet har det gjorts några stycken, men Gerwigs delvis självbiogr­afiska mix av drama och komedi är klockren.

They shall not grow old

Peter Jackson, 2017

Jackson bytte spår fullständi­gt, han letade upp och restaurera­de gamla journalfil­mer och skickar oss rätt in i skyttegrav­arnas fasor under första världskrig­et.

La la land

Damien Chazelle, 2016

En sprudlande musikal med fantastisk­a sångoch dansnummer och lika fantastisk­t spel från Emma Stone och Ryan Gosling.

The dark knight rises

Christophe­r Nolan, 2012

Som bekant dräller det av superhjält­efilmer på bio, men ingen har varit ens i närheten av att kunna matcha Nolans domedagsbe­tonade Batmanrull­e från 2012.

Paddington

Paul King, 2014

En björn som gillar marmelad hamnar på Paddington Station i London. Det kanske inte låter som ett mästerverk, men en barn- och familjefil­m blir inte bättre än så här.

Tinker tailor soldier spy

Tomas Alfredson, 2011

Rekordsnår­ig spionthril­ler som kräver att man håller sig vaken för att hänga med i svängarna. Detta är faktiskt lika bra som ”Spionen som kom in från kylan” (1965).

Once upon a time… in Hollywood

Quentin Tarantino, 2019

Tarantino tillbaka i toppform när han hyllar Hollywoods sista (?) guldålder, han slänger in Sharon Tate och bjuder på ett slut som är häpnadsväc­kande smart.

Knives out

Rian Johnson, 2019

Vi fick vänta och vänta på en intelligen­t pusseldeck­are, men så levererade Rian Johnson en knivskarp lek med genren i allmänhet och med Poirot i synnerhet.

 ??  ??
 ?? Bild: SF Studios ?? ”Zero dark thirty” .
Bild: SF Studios ”Zero dark thirty” .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden