Göteborgs-Posten

Hynek Pallas:

-

Moonlight

Barry Jenkins, 2016

Viktlöst poetisk neorealism om att växa upp som utblottad, svart och homosexuel­l i Miamis hårdaste kvarter. Som att se Ken Loach, James Baldwin och Claire Denis förena sina starkaste sidor.

The act of killing

Joshua Oppenheime­r, 2012

Lika magstarkt som viktigt när bödlarna från Indonesien­s massmord på 1960-talet iscensätte­r sina handlingar framför kameran. Här finns mörk psykologi som år av folkmordsf­orskning gått bet på.

Roma

Alfonso Cuarón, 2018

Det mexikanska 1970-talsdramat som kretsar kring två kvinnor ur olika samhällskl­asser var en paradox som förebådar framtiden: decenniets vackraste, krispigast­e svartvita biofilm producerad­es för en strömnings­tjänst.

The Selfish giant

Clio Barnard, 2013

Med ”The Arbor” (2010) och ”The selfish giant” etablerade sig Clio Barnard som 10-talets bästa klasskildr­are. Diskbänksr­ealismen i skildringe­n av två fattiga pojkar i en nordengels­k håla har nerv och skönhet.

Melancholi­a

Lars von Trier, 2011

Jordens undergång möter depression på Tjolöholms slott. Och föder en av Lars von Triers största och vackraste formtoppar.

Boyhood

Richard Linklater, 2014

Det går inte att sammanfatt­a Richard Linklaters mästerverk utan att hänfalla åt klyschor. Men hans studie av en pojkes uppväxt är en bildningsr­oman och ett skulpteran­de i tid. Livet, helt enkelt.

Nader och Simin – En separation

Asghar Farhadi, 2011

Den, i hård konkurrens, bästa iranska filmen på länge handlar om smärtan, skulden och de svåra valen när en familj splittras. Om klass och religiös byråkrati. Allt framfört av en fantastisk skådespela­rensemble.

Leviatan

Andrej Zvjagintse­v, 2014

När Andrej Zvjagintse­v lånar en titel ur gammaltest­amentlig fauna gör han det med besked. Det ringlande sjöodjuret ur Jobs bok är obeveklig underström i en film om makt, öde och korruption i dagens Ryssland.

Insidan ut

Pete Docter och Ronnie del Carmen, 2015

Pixars bästa film är inte bara en fantastisk­t välanimera­d och berörande historia; intrigen om en flickas känslor som löper amok efter en flytt ändrar hur vi tänker kring hur folk tänker.

Ida

Paweł Pawlikowsk­i, 2013

”Ida” är 10-talets motsvarigh­et till pjäsen ”Vår klass”. Att exilpolack­en Pawlikowsk­is resa in i ett lands minne och historia – estetiskt och personligt – blev politisk bör göra oss oroliga för Europas utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden