Göteborgs-Posten

Maria Domellöf-Wik:

-

Joker

Todd Philips, 2019

Sylvass, originellt förpackad, samhällskr­itik med udden riktad mot clownen Trump och USA:s empatilösh­et mot människor i samhällets utkant. Joaquin Phoenix är briljant i huvudrolle­n.

American honey

Andrea Arnold, 2016

Tonårstjej­en Star och de andra i gänget har inget kvar att förlora i denna drömmiga, laglösa road movie genom USA, som obevekligt kommentera­r en generation utan hopp och visar såren under ytan.

Tomboy

Céline Sciamma, 2011

Extraordin­ärt sinnlig vardagsski­ldring där nyinflytta­de Laure presentera­r sig som pojke inför grannbarne­n. Inkännande gestaltas här en oförlöst längtan efter en annan könsidenti­tet.

Boyhood

Richard Linklater, 2014

Regissören ägnade drygt tio år åt att spela in material till sin makalöst starka berättelse om uppväxt, uppbrott och vuxenbliva­nde. Mästerligt iscensatt, känslosamt och med en sällan skådad autenticit­et.

Leave no trace

Debra Ganik, 2018

Det Jonna Bor nemark kallar ”mätbarhets­samhället” får sig en käftsmäll i Ganiks starkt ekofilosof­iska berättelse, där närvaro i nuet, och respektful­l samvaro med andra människor, presentera­s som värdiga alternativ.

Faces, places

Agnès Varda, JR, 2017

Lekfullt, överraskan­de och precis lagom surrealist­iskt blir det när då snart 90-åriga Agnès Varda och 33-årige fotografen JR tar med oss på resa till franska landsbygde­n i en slags polaroidka­mera på hjul. Lättsinne och djupsinne i skön förening.

Lady bird

Greta Gerwig, 2017

Det finns många uppväxtski­ldringar på film, men bara en ”Lady bird”, och Saoirse Ronan gör henne med sådan nerv att det saknar motstycke. Tonårens känslostor­mar härjar i en film med fullständi­gt autentisk känsla.

Nader och Simin – en separation

Asghar Farhadi, 2011

Utsökt kammarspel om en skilsmässa, där det som utspelas i den allt mer desperata familjen blir till en väl fungerande allegori för en fördömande regim där våldet lurar under ytan.

Melancholi­a

Lars von Trier, 2011

Sällan har undergångs­stämningen varit större, eller mer dov, än i Lars von Triers mästerliga ”Melancholi­a”, inspelad på Tjolöholms slott. Här firas det bröllop i sus och dus, medan den komet som kommer att förgöra jordklotet obönhörlig­en närmar sig.

Timbuktu

Abderrahma­ne Sissako, 2014

Ortsbefolk­ningens värdighet och motstånd mot jihadister­na, präglar Sissakos berörande drama, poetiskt laddat och med tonvikt på musikens makt. Hisnande vackert, och långt ifrån alla Hollywoodk­onventione­r.

 ?? Bild: Warner Brothers ?? Joaquin Phoenix gör en mästerlig insats ”Joker”.
Bild: Warner Brothers Joaquin Phoenix gör en mästerlig insats ”Joker”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden