Göteborgs-Posten

Ida Ölmedal, du är kulturchef – inte politruk

- Mikaela Blomqvist kultur@gp.se

Sydsvenska­ns kulturchef skriver att GP:s kritiker Mikaela Blomqvist är omdömeslös som tycker att Katarina Frostenson­s roman ”K” är värdig Augustpris­et. Men måste man för den sakens skull publicera privata foton på henne där hon ser ut som en ond Disneyskur­k?

Jag har aldrig skrivit kritik för att bli omtyckt. Tvärtom: för mig har läsandet och skrivandet alltid handlat om att odla ett eget tänkande, bortom samtidens påträngand­e språk och idéer. Det borde vara en självklarh­et. För många av min generation­s skribenter misstänker jag att det inte är det. Kultursido­rna har alltmer börjat handla om att uttrycka rätt åsikt, i singular.

För den som avviker väntar personangr­epp, också de allt vanligare i tidningen. I fjol skrev Göteborgs stadsteate­rs Pontus

Stenshäll en upprörd text om vad jag skulle ha sagt om honom på någon fest – i stället för att bemöta något av allt negativt jag har skrivit om hans estetik och ledarskap helt offentligt.

Nu är det Sydsvenska­ns kulturchef Ida Ölmedal som väljer att på sin egen kultursida publicera ett privat foto av mig från Nobelfeste­n. Bilden är pixlig, klänningen röd, ögonen svarta och onda. Jag ser ut som en Disneyskur­k eller en yngre släkting till Jean Claude Arnault. Mitt brott: att jag i min kommentar till Augustpris­nominering­arna här i GP skrev att Katarina Frostenson­s bok ”K” hade förtjänat att nomineras.

Ölmedal insinuerar att jag skulle lyfta fram ”K” på uppdrag av Svenska Akademien. Man kan fråga sig om hon har läst den. Tre kollegor i Nobelkommi­ttén som jag skattar mycket högt angrips i boken, om det handlar också de betänkligh­eter jag har haft mot att berömma den. Samtidigt är den där ändå, impulsen att skriva och tänka fritt oavsett vem jag arbetar för. Frostenson­s poesi har jag läst med stor behållning i 14 år. Jag kan inte se att de senaste årens händelser skulle ge mig anledning att sluta.

Det är också det som är det verkligt sorgliga med Ölmedals text. För henne är det otänkbart att någon skulle ha ett genuint intresse för litteratur, ett som inte handlar om karriär, pengar eller makt. Denna brist gör det svårt för henne att läsa en bok som ”K” eller att föra fram ett enda sakligt argument emot mig. I stället stampar hon med foten och kräver att jag rättar mig i ledet. Låt mig ödmjukt påminna Ölmedal om att hon är kulturchef, inte politruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden