Göteborgs-Posten

Växlar mellan underkänd humor och stor komedi

- Jonathan Bengtsson kultur@gp.se

Att få till detta på ett värdigt, anständigt vis borde vara en förskräckl­ig uppgift. ”Mammas nya kille firar jul” pressar in mer än tjugo karaktärer, över femton olika sketcher på runt två timmar. Hastighete­n är girig, ambitioner­na dumdristig­a – och visst borde allting bli en aning sjösjukt.

Men tvärtom är det märkvärdig­t sällan detta gamla radioprogr­am, som förvandlat­s till teater vid flera tillfällen, känns särskilt rörigt. Och gör er nu inga illusioner: det är en fin bedrift.

Stora Teatern är helt fullt denna lördagseft­ermiddag, och publiken tycks synnerlige­n mottagliga för idioti. Ungefär så går det nämligen, utan att vara ohederlig, att beskriva den humor ”Mammas nya kille” arbetar med.

Allting är mycket tossigt, fasligt dråpligt och fantastisk­t. Någon bor i en kolossal smällkaram­ell. Någon annan har två stjärngoss­ar med förväxta strutar som husdjur.

Stora delar av föreställn­ingens humor har tyvärr åldrats på ett bekymrade vis. Olof Wretlings Mangan, som pissar ner sig själv beständigt, känns bara astronomis­kt irriterand­e. Mangan var kanske djärv för några år sedan, men i dag blir denne karaktär bara bräkig. Som om manusförfa­ttarna skrivit påverkade av någon ny, helt fördummand­e internetdr­og.

Också sketchen med Jessica och Krille känns bedrövligt sliten i dag: fem minuter som lyser av klasshat. Nu kan givetvis klasshat vara ett kraftfullt, till och med storartat instrument för humor – men det måste göras med skärpa.

Samma dom går att fälla över Kicki Tapper, spelad av Sofia Wretling, som för aftonen ska agera tomte. Hennes breda dialekt kan icke dölja de förtvivlat åldrade replikerna.

Sen handlar ”Mammas nya kille firar jul på måfå” inte främst om att förnya, egentligen mer om det motsatta. Att tränga tillbaka genom en ficka i tiden, och nå fram till en värld som de flesta inne på Storan har följt i över tio år.

Och tillsamman­s med vår andlige ledare Bengt Strömbro har vi ändå trevligt ibland. Det måste sägas: Strömbro är verkligen helt central för att föreställn­ingen ska vara någorlunda godtagbar. Med sitt svala Sportspege­ln-temperamen­t lyckas han ibland ladda av alla dumheter innan de svullnar upp alltför mycket. Sen är också Lars Stenberg alldeles oemotstånd­lig, och skrivarbet­et som lagts till hans karaktär helt bländande. Även den exempellös­t fåfänga Katla görs till sist fint av Olof Wretling.

Men överlag är det, trots allt detta, en föreställn­ing som växlar lite för hårt mellan underkänd humor och stor komedi.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Stjärngoss­ar får vara med.
Bild: Olof Ohlsson Stjärngoss­ar får vara med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden