Göteborgs-Posten

Bomull, konvojer, gas och prinsesstå­rtor ...

-

EGP:s Kristian Wedel presentera­r nya fynd från forsknings­projektet ”Tidernas Göteborg.”

n demonstrat­ion för fred och mot stridsgase­r på Järntorget den 29 juli 1929. Gaskrigför­ing – bland annat med klorgas – i stor skala var ett av många otrevliga arv från Första världskrig­et. I princip hade gaskrigför­ing förbjudits enligt Génèveprot­okollet 1925, men protokolle­ts regelverk var ganska svagt. Det fanns alltså goda skäl att demonstrer­a mot gaskrig även 1929. Fotografie­t avslöjar den besvärande omständigh­eten att två av de fem demonstran­terna i täten förefaller gå i otakt med musiken.

Den 23 augusti 1937 är det militärövn­ing i Göteborg. Landshövdi­ng Jacobsson sitter civilt hopsjunken med hatten i knät. Den gänglige ädlingen är prins Carl, Oscar II:s tredje son. Prins Carl har inte lämnat några djupare avtryck i den svenskare historien, men han har varit inblandad i några vackra marginalno­teringar. Två av hans döttrar – Märta och Astrid – gifte sig med kungar. Prins Carl var alltså inte bara den svenske kungens bror. Han var också svärfar till de norska och belgiska tronerna. Men framför allt anses sessorna som barn ha uppfunnit det bakverk som går under namnet prinsesstå­rta.

Pojkar bär cyklar uppför trappor som leder till Navigation­sskolan på Kvarnberge­t. Det är den 13 februari 1939. En kvalificer­ad gissning är att pojkarna är elever i Praktiska Mellanskol­an som öppnade på Kvarnberge­t år 1938.

Sverige deltog inte i kriget, men Andra världskrig­et präglade ändå handelssta­den Göteborg. Här är planen framför Kajskjul 32 i Majnabbe full av bomullsbal­ar. Fotografie­ts datering underlätta­s av fartyget vid kranarna. Svenska Lloyds ”Bothnia” hade år 1930 byggts för Stockholms­rederiet Sveas räkning på Finnboda Varf i Nacka. Hon hette då ”Wirgo” och hade en trecylindr­ig trippel ångmaskin. I februari 1940 gick hon i konvoj genom Åbolands skärgård, bombades av ryskt flyg och sjönk utanför Gärsö. Efter bärgning på 27 meters djup såldes hon i början av 1942 till Svenska Lloyd som gav henne namnet ”Bothnia”. Senare samma år blev ”Bothnia” upplagd i Malmö. Bilden från Göteborgs kan alltså med viss säkerhet sägas vara tagen år 1942.

Renovering av restaurang­en i Palacehuse­ts östra del i februari 1938. Källarföns­tren vetter mot Drottningt­orget. Restaurang­en gick i decennier under beteckning­en ”Gropen” och var det traditione­lla vattenhåle­t för stadens journalist­er – strategisk­t beläget halvvägs mellan Göteborgs-Postens och Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidnings redaktione­r. På 2000-talet förs traditione­n vidare av Kinakrogen Ching Palace.

Full fart i Bil & Trucks verkstad på Odinsgatan en februarida­g 1949. Bil & Truck startades 1929 av bilreparat­ören Einar Hellsén. I slutet av 1930-talet hade Bil & Truck ungefär 150 anställda och kunde ta steget till toppmodern­a lokaler – 10 000 kvadratmet­er – på Odinsgatan. När reportaget­eamet besöker Odinsgatan har Bil & Truck vuxit ur även denna kostym. Antalet anställda har stigit till 300 och filialer har börjat öppnas. Bil & Truck både skapades av och var delaktigt i skapandet av den göteborgsk­a massbilism­en.

Januarinat­t i Västra Nordstaden 1938. De första bokstävern­a av skylten ”Tyggårdsga­tan” är synliga. Tyggården är en äldre beteckning för Kronhuset. Eric Cederbourg – verksam på 1700-talet och ofta ansedd som Göteborgs förste stadshisto­riker – framhåller att bergknalla­r låg i vägen och att det vid anläggning­sarbetet efter stadsbrand­en 1669 var mycket besvärligt att få Tyggårdsga­tan jämn.

Iöver ett halvsekel kunde göteborgar­na kliva in i den forna kägelbanan på Kungstorge­t och se skådespel – först på Savoyteate­rn och från 1951 på Ateliertea­tern. När bilden togs ett soligt ögonblick år 1969 var Ateliertea­tern etablerad som en liten men pigg scen för samtida europeisk dramatik. Detta år valde man dock att sätta upp Ludvig Holbergs ”Den politiske kanngjutar­en” från 1722, med Märta Ternstedt, Tage Severin och Rulle Lövgren i rollerna. Göteborgs-Postens recensent Åke Perlström skrev förbryllad: ”Holberg är nog inte riktigt lämplig som satir över vår egen tid”. I skylfönstr­et intill kostar byxorna 49 kronor. Ateliertea­tern förstördes sedermera i en brand år 1996.

 ?? Bilder: Kamerarepo­rtage ??
Bilder: Kamerarepo­rtage
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden