Göteborgs-Posten

Johaug överlägsen i Davos – svenskorna långt efter

-

Charlotte Kalla har tagit både OS- och VM-guld på tio kilometer fritt. Men i världscupt­ävlingen i Davos var den 32-åriga svenska skidstjärn­an långt ifrån toppen – på tionde plats, en minut och 19 sekunder efter Therese Johaug som vann. – Sekunderna rullade fort, säger Kalla till SVT.

Therese Johaug fortsätter att dominera fullständi­gt i individuel­la distanslop­p den här säsongen. På tio kilometer i fri stil i Davos vann norskan med 30,6 sekunder före landsmanin­nan Heidi Weng på andra plats och 36,4 sekunder före amerikansk­an Jessica Diggins på tredje. 31-åriga Johaug har vunnit samtliga individuel­la distanslop­p i damernas världscup den här säsongen.

Charlotte Kalla, som tog OS-guld 2010 och VM-guld 2015 på tio kilometer fritt, blev bästa svenska på tionde plats, en minut och 19 sekunder efter Johaug och över 40 sekunder från en pallplats.

– Jag försökte att hålla en jämn fart hela vägen, men sekunderna rullade på fort mot täten, säger Charlotte Kalla till SVT och fortsätter:

– Det kändes inte så där rappt. Jag försökte ha ett minne hur det kändes i Gällivare (Sverigepre­miären i november), men det är väldigt olika karaktärer på banan. Nu blir det fokus på träning innan Tour de Ski.

Moa Lundgren blev näst bästa svenska på 24:e plats.

– Det skulle vara fint om jag började orka åka även nästa fem kilometer. I dag försökte jag hålla en jämn fart. Sedan tror jag att de som hade mer kvar på slutet, jag hade liksom inte något överskott utan jag körde samma (tempo), de drog nog ifrån på andra varvet, säger 21-åringen till SVT.

Linn Svahn, som chockade skidvärlde­n genom att ta hem sprintfina­len i lördags, lyckades inte följa upp succén under söndagens 10 kilometer fritt.

För Svahns del blev det en skillnad på hela 52 placeringa­r – från en förstaplat­s under lördagen till palts 53 i går.

– Hon har säkert lärt sig en hel del i dag, sa SVT-experten Anders Blomquist i SVT.

Inte gjorde det saken lättare att Svahn dessutom kraschade på första varvet.

– Jag satsade allt jag hade utför, det gick jädrigt fort. Det gick för fort i en kurva, ut ur banan. Så jag låg i djupsnön ett tag, berättade Svahn för Sportblade­t.

I herrarnas 15 kilometer fritt i Davos inledde Jens Burman piggt. Sedan föll han igenom och blev 21:a. – När det känns så bra är det frustreran­de, säger han till Aftonblade­t.

25-åringen var det på förhand stora svenskhopp­et och kom från en färsk sjundeplat­s i Lillehamme­rs skiathlon förra helgen. Inledninge­n av loppet i schweizisk­a Davos talade för en ny framskjute­n placering.

Burman satte hög fart direkt och var uppe på sjunde plats efter tre kilometer – knappt tolv sekunder efter dåvarande ledaren Iivo Niskanen, Finland – men tappade sedan successivt och slutade 21:a, 1.13 minuter efter norske vinnaren Simen Hegstad Krüger.

– Det kändes bra i kroppen, men resultatet visade något annat. När det känns så bra är det frustreran­de, tycker jag, säger Burman till Aftonblade­t.

Han har ingen förklaring till tappet.

– Nej, ingen aning. De andra åkte snabbare, säger Rätansonen, som var tolva i Davos i fjol.

Bäste svensk för dagen blev i stället Johan Häggström på 15:e plats. Det är det bästa han har gjort i ett distanslop­p i världscupe­n.

Simen Hegstad Krüger tog sin första individuel­la seger sedan OS-guldet i skiathlon 2018. Han var 19 sekunder före ryske tvåan Sergej Ustiugov och 20 sekunder före hemmaåkare­n Dario Cologna.

” Jag försökte att hålla en jämn fart hela vägen, men sekunderna rullade på fort mot täten charlotte Kalla

?? Bild: Patrick Steiner ?? Therese Johaug gjorde det igen. 31-åringen har vunnit samtliga individuel­la distanslop­p i damernas världscup den här säsongen.
Bild: Patrick Steiner Therese Johaug gjorde det igen. 31-åringen har vunnit samtliga individuel­la distanslop­p i damernas världscup den här säsongen.