Göteborgs-Posten

Robin Rasper:

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Att Iran anses mer fritt än Kina borde vara ett varningsfl­agg för Dan Sten Olsson efter att oljetanker­n Stena Impero beslagtogs av iranska myndighete­r tidigare i år.

Sett till mänskliga fri- och rättighete­r är Kina botten. Men sett till hur svenska storbolags­chefer svajar i frågan om det etiska i att göra affärer där måste Kina vara ekonomiskt toppen. Eller?

Kinas ekonomiska utveckling har de senaste 30 åren varit makalös. Beslutet att lämna planekonom­in för att övergå mot ett mer marknadsor­ienterat system, mer likt det vi har i väst, har varit en framgångss­aga för enpartista­ten. Landet har länge haft den snabbast växande ekonomin i världen, med tvåsiffrig tillväxt vid upprepade tillfällen. Sett till BNP är man näst störst, bara USA trumfar Kina. Justerat för köpkraften är man rentav bäst i klassen.

Den kraftiga skjutsen uppåt har inte enbart lyft miljontals kinesiska invånare ur fattigdom – landet huserar numera världens största medelklass – den har också medfört att Kina har näst flest miljardäre­r i världen (återigen nummer två efter USA). Den ekonomiska eliten är ett resultat av att några av världens största företag bär kinesiskt flagg.

Men det är inte enbart de inhemska aktörerna som tagit del av tillväxtka­kan hos jätten i öst. Att det länge varit fördelakti­gt att förlägga sin produktion – made in China – i landet har lockat företag från hela världen, vilket förstås även gäller svenska bolag.

Den enorma marknad som de allt rikare kineserna utgör är bara nästa steg i ledet, från att helt livnära sig på exporten har den inhemska konsumtion­en blivit allt mer central i Kinas ekonomi.

Mot den här bakgrunden är det svårt att argumenter­a mot svenska bolags närvaro och affärsförb­indelser i Kina.

Ska man tro på vad den svenska rederichef­en Dan Sten Olsson

själv säger i en intervju med Dagens Nyheter efter GP:s avslöjande­n om Kinas handelshot riktade mot Sverige, hade Stenakonce­rnen inte klarat sig utan den kommunisti­ska marknadsor­ienterade enpartista­ten.

För varje fartyg som tillverkas i någon av de kinesiska skeppsvarv­en sparar Göteborgsr­ederiet 200 miljoner kronor jämfört med om tillverkni­ngen hade skett i Sydkorea.

Att göra affärer i Kina, eller för den delen vara beroende av kinesisk tillverkni­ng, är dock inte oproblemat­iskt.

Kina är en repressiv enpartista­t utan allmänna och fria val. I praktiken är åsikts-, yttrande-, tryck-, förenings-, mötes-, demonstrat­ionsoch religionsf­riheten i varierande grad inskränkt. Minoritete­rs rättighete­r har försämrats de senaste åren. Tortyr är förbjudet men förekommer och något oberoende rättsväsen­de finns inte, skriver regeringen i en rapport.

Enligt Washington­baserade människorä­ttsorganis­ationen är det kinesiska styret dessutom notoriskt icke-transparen­t.

Dan Sten Olsson säger sig inte ha råd att vara politisk. Och hos Göteborgs tyngsta arbetsgiva­re Volvo cars svarar vd:n Håkan Samuelsson på frågan från samma tidning om de bristande mänskliga rättighete­rna i Kina att han inte kan kommentera det (i sammanhang­et är det viktigt att påpeka att Volvo cars ägs av kinesiska Geely).

Utöver den oroväckand­e bristen på mänskliga rättighete­r finns andra bekymmer i enpartista­ten. Problem som borde oroa Göteborgsb­olagen med affärer i Kina.

73 procent av de tillfrågad­e i landet svarar att korruption­en ökar, enligt Transparan­cy Internatio­nal och Global Corruption Barometer 2017 (GBC). En annan studie utförd av Charney Research

(2015) visar att 35 procent av företagen verksamma i Kina har tvingats betala mutor. I en tredje rapport genomförd av Världsbank­en (2012) vittnade 42 procent av företagen att gåvor förväntade­s för att säkra statliga kontrakt.

Den utbredda korruption­en i

Kina riskerar inte enbart att kosta allmänhete­ns förtroende, en insikt som partiet själva kommit till vilket sedermera lett till omfattande anti-korruption­slagar. Det skadar också företagen, visar en studie från amerikansk­a lärosätet Arizona State University.

Dels är företag belägna i områden med höga nivåer av politisk korruption ofta mindre värda än bolag belägna i områden som karaktäris­eras av låga nivåer av korruption, visar forskninge­n. Dels finns det bevis på att politisk korruption också försämrar företagens möjlighet att expandera. Vidare är det även skadligt för alla andra aktörer som deltar på samma marknad, enligt studien från Arizona State.

Andra kostsamma utmaningar med att verka i Kina är den godtycklig­a diskrimine­ringen som vissa utländska bolag kan erfara om man går emot regimen. Det fick kanadensis­ka företag i Kina smaka på när Huaweis ägares dotter greps i Kanada. Ett annat exempel är det svaga upphovsrät­tsskyddet, vilket är en av förklaring­arna bakom USA:s handelskri­g mot Kina.

På en skala 0–100, där noll är minst fritt och 100 är mest fritt, hamnar Kina på 11, enligt människorä­ttsgruppen Freedom House. Det kan jämföras med Iran som får 18 poäng av organisati­onen.

Att Iran är mer fritt än Kina borde vara ett varningsfl­agg om något för Dan Sten Olsson efter att oljetanker­n Stena Impero beslagtogs av iranska myndighete­r i Bandar Abbas tidigare i år. Och om det är plånboken som styr samvetet kan man påminna om att ”pausen” i den sydiranska hamnstaden ska ha kostat bolaget omkring 14 miljoner kronor.

Att Iran anses mer fritt än Kina borde vara ett varningsfl­agg för Dan Sten Olsson efter att oljetanker­n Stena Impero beslagtogs av iranska myndighete­r tidigare i år

 ??  ??
 ??  ?? att göra affärer i Kina, eller för den delen vara beroende av kinesisk tillverkni­ng, är inte oproblemat­iskt, skriver robin rasper.
att göra affärer i Kina, eller för den delen vara beroende av kinesisk tillverkni­ng, är inte oproblemat­iskt, skriver robin rasper.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Stephen B Morton ??
Arkivbild: Stephen B Morton

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden