Göteborgs-Posten

Vad händer när ditt privatliv läcker på Internet?

- Joakim Broman joakim@lnb.se

“Spela Sjörövar-Fabbe.” Den

22 mars klockan 18:31 bad jag den röststyrda assistente­n i min smarta telefon att spela en Astrid Lindgren-visa för min son, som satt missnöjd i bilens baksäte.

Detta vet jag eftersom ljudfilen av händelsen sparats hos Google. När jag via en särskild länk (takeout.google.com för den hugade) begär att få ladda ner all informatio­n Google har sparat om mig – drygt två gigabyte – är röstfilen en av de mest oväntade.

Att de sparar mina googlesökn­ingar hade jag väntat mig. Att tvåhundra filer med mina röstprover sparats utan min vetskap är mer överraskan­de.

De allra flesta – för att inte säga alla – är oskyldiga och ointressan­ta förfrågnin­gar som gjorts i bilen. Navigera hit eller dit. Spela den eller den låten. Hitta en bensinmack. Det betyder dock inte att Sjörövar-Fabbe-filen är oproblemat­isk.

Exempelvis har röstprovet potential att bli en personlig säkerhetsr­isk, om det hamnar i orätta händer. Förra året rapportera­de tidskrifte­n Technology Review om en algoritm som kan generera en utmärkt imitation av en människa baserat på enstaka röstprover.

På ett liknande

sätt kan datorprogr­am utifrån några hundra stillbilde­r – till exempel sådana jag laddat upp på Facebook – “klistra in” ett ansikte på någon annans kropp, och få det att se mycket realistisk­t ut. Trots att programmen är avancerade krävs inga stora resurser eller kunskaper för att producera en så kallad ”deepfake”.

Visst kan man utifrån detta dra slutsatsen att den tekniska utveckling­en inom exempelvis artificiel­l intelligen­s är farlig. Deepfakes kan användas för att iscensätta kompromett­erande filmklipp på politiker eller andra kända personer. Gränsen mellan sanning och lögn suddas ut.

Men ett sådant förhållnin­gssätt innebär samtidigt att man blundar för att den tekniska utveckling­en i grunden är positiv. Det råder inga tvivel om att AI-teknik på sikt kommer att innebära revolution­erande förändring­ar på en mängd områden, exempelvis inom sjukvård och hälsa. Samma ansiktsige­nkänning som används för att skapa deepfakes kan, för att bara nämna ett exempel bland många, användas för att på några sekunder analysera blodtryck, hjärtrytm och risken för en hjärtattac­k, enligt forskare på University of Toronto.

Den digitala vården kan innebära fantastisk­a möjlighete­r, men ställer också nya och högre krav på försiktigh­et och datasäkerh­et. I vintras framkom att företaget Voice Integrate Nordic, som hanterar samtalen till 1177 Vårdguiden, låtit miljoner sekretessb­elagda samtal ligga helt öppet på en oskyddad server.

Många regioner har digitalise­rat patientjou­rnaler och lagt dem i molntjänst­er utan att fundera särskilt mycket på konsekvens­erna av en läcka. Transports­tyrelseska­ndalen, där informatio­n om exempelvis militära fordon kan ha hamnat i händerna till främmande makt, finns färskt i minnet. I datasäkerh­etssammanh­ang är det en allmän uppfattnin­g att alla register läcker, förr eller senare.

Ansiktsige­nkänning,

fingeravtr­ycksregist­er och andra biometrisk­a verktyg blir allt vanligare. Om ett lösenordsr­egister läcker kan du byta lösenord, men vad gör du om ansiktsell­er fingeravtr­ycksregist­ret blir hackat? Frågan är inte retorisk: nyligen uppdagades att en internatio­nell leverantör av inpasserin­gssystem blivit hackad, och att stora mängder biometrisk informatio­n hamnat på villovägar.

Förra året infördes en ny dataskydds­lagstiftni­ng, GDPR, som ger individer starkare rättighete­r i frågor som rör den personliga integritet­en. Men sådant skydd riskerar att bli meningslös­t när vi som användare alltför lättvindig­t skänker bort informatio­n i utbyte mot digitala tjänster. Eller när vi tvingas förlita oss på EU-domstolen, snarare än folklig opinion, för att ogiltigför­klara masslagrin­g av elektronis­k kommunikat­ion.

Datasäkerh­et måste prioritera­s

högre i alla delar av samhället. Vår personliga data behöver medvetande­göras, uppvärdera­s och betraktas som värdefull – både av oss själva, av politiker och av de teknikföre­tag som lagrar allt från våra meddelande­n till våra muntliga sökningar efter barnvisor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden