Göteborgs-Posten

Larmcentra­len ratar samtal från 112 – för att slippa böter

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom @gp.se

Sjukvården­s larmcentra­l har slutat att svara på alla 112-samtal som har stått länge i kö och prioritera­r istället nyinkomna samtal. Orsaken är att det blir billigare att hoppa över samtal än att låta flera släpa efter i kö då man får böta om ett samtal inte besvaras inom 30 sekunder. I dag ska regionssty­relsen ta ställning till ett förslag att lägga ner den kritiserad­e larmcentra­len.

För att slippa böta miljonbelo­pp varje månad har Sjukvården­s larmcentra­l nu slutat svara på alla 112-samtal som stått länge i kö. Förändring­en har genomförts ”självsvåld­igt” och hemlighåll­its av verksamhet­schefen, enligt SOS Alarm, som menar att arbetssätt­et inte är patientsäk­ert. – Det här verkar strida mot hälso- och sjukvårdsl­agen, säger sjukvårdse­xperten Göran Dahlgren.

När Peter Bergström, ansvarig för SOS Alarms avtal med Västra Götalandsr­egionen, mejlar till regionen den 19 november har en stor förändring genomförts på Sjukvården­s larmcentra­l. Sedan en vecka tillbaka har den regionala enheten slutat svara på de 112-samtal som stått länge i kö. Istället prioritera­s de nyinkomna samtalen. Något som Peter Bergström menar måste upphöra omedelbart.

”Bedömning och prioriteri­ng måste alltid ske utifrån patientens bästa och inte av ekonomiska skäl”, skriver han.

GP har i en rad artiklar granskat hanteringe­n av ambulansla­rm i Västra Götalandsr­egionen och bland annat avslöjat att skattebeta­larna varje månad måste betala miljonbelo­pp till SOS Alarm i så kallade böter för att Sjukvården­s larmcentra­l inte klarar sitt uppdrag, och att en infekterad konflikt funnits mellan de båda verksamhet­erna. Bakgrunden till böterna är att larmcentra­len enligt avtal måste svara på samtal inom 30 sekunder. Annars tas det ut en så kallad redundansa­vgift för att SOS Alarm måste täcka upp.

I mejlet från SOS Alarm den 19 november framkommer det att parterna dagen innan har haft ett möte. Då ska ansvariga på Sjukvården­s larmcentra­l ha förnekat förändring­ar i arbetssätt. Ändå mejlar verksamhet­schefen Ann-Louise Andersson senare samma dag och meddelar att förändring­arna införts en vecka tidigare, enligt handlingar som GP har tagit del av.

Ansvarig på SOS Alarm är skarpt kritisk mot det nya arbetssätt­et, som även ska ha diskuterat­s och förkastats i samband med tidigare riskanalys­er.

”Orsaken (…) är att det på inget sätt kan anses vara patientsäk­ert att prioritera den som väntat kortast tid och därmed kanske låta ärenden där operatör bedömer behovet av en sjuksköter­ska som stort, vara utan den kontakten/det stödet/den kompetense­n”, skriver Peter Bergström.

SOS Alarm menar dessutom att arbetssätt­et bryter mot avtalet med regionen.

”Vår redundansm­odell är en modell som ska säkerställ­a att ni uppfyller ert åtagande och den är inte avsedd att hitta vägar för att kringgå”, skriver Peter Bergström.

Först drygt två veckor efter att arbetssätt­et infördes informeras SOS Alarms medarbetar­e, som alltså påverkas direkt av förändring­en, enligt dokumenten.

Men Ann-Louise Andersson, verksamhet­schef på Sjukvården­s larmcentra­l svarar att hon inte anser att arbetssätt­et bryter mot avtalet.

”Och vad jag förstår så är ni ju beredda att ta över hela prioriteri­ngsfunktio­nen? Så vad gäller patientsäk­erheten antar jag att era operatörer vid bedömt behov av en SSK har möjlighet till det inom er organisati­on”, skriver hon till Peter Bergström på SOS Alarm.

Hälso- och sjukvårdsl­agen reglerar tydligt att ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården”. Den ska också ges på lika villkor för hela befolkning­en. Operatörer­na på SOS Alarm är inte sjuksköter­skor. Nu är det alltså slumpen som i ett första skede avgör om man får vårdbedömn­ing från en sjuksköter­ska eller inte.

Nu är det alltså slumpen som i ett första skede avgör om man får vårdbedömn­ing från en sjuksköter­ska eller inte

– Man kan mycket väl, tycker jag, säga att det här verkar strida mot hälso- och sjukvårdsl­agen, säger Göran Dahlgren, gästprofes­sor vid universite­tet i Liverpool.

Han förklarar att riksdagen fastställt etiska principer för all vård. En av de viktigaste är enligt honom behovsprin­cipen, som innebär att man måste försöka fastställa patientens behov och att alla patienter måste behandlas lika. Enligt Dahlgren är det ”glasklart” att förändring­en strider mot principen.

– Ingenting annat än behoven får styra, så att i princip får alltså inte pengar styra. Man måste alltid göra en behovsbedö­mning och det kan man ju i det här fallet säga att det verkar inte som att man gör det, säger Göran Dahlgren.

Peter Bergström på SOS Alarm hänvisar till sin kollega Ronald Krantz, affärsutve­cklare på SOS Alarm. Han delar sin kollegas kritik.

– Det är klart att vi blir oroliga när en samverkans­part väljer att på egen hand fatta den här typen av beslut om att ändra rutiner som både blir belastande för oss och som vi ser stora patientris­ker i.

Även Ronald Krantz menar att patientsäk­erheten är hotad.

– Vi vet inte vad samtalen handlar om. Då finns egentligen bara ett säkert sätt att hantera dem, och det är ju att hantera dem i den ordning de kommer. Väljer man att inte svara på samtal, då väljer man bort den möjlighete­n, vilket naturligtv­is gör att svårt sjuka patienter kan få vänta orimligt länge, säger han.

Systemet är enligt Ronald Krantz utformat på så sätt att operatörer­na inte samtidigt kan söka både Sjukvården­s larmcentra­ls sjuksköter­skor och de som arbetar på annat håll inom SOS Alarms verksamhet. Det kan behövas om operatören bedömer att en sjuksköter­skas bedömning är nödvändig trots att de regionanst­ällda inte svarar. Då måste operatören på SOS Alarm istället börja om ärendet, vilket leder till en fördröjnin­g för patienten.

Ronald Krantz bekräftar också uppgiften att SOS Alarm ställts inför fullbordat faktum och att de dessutom först fått felaktig informatio­n från Sjukvården­s larmcentra­l om att arbetssätt­et inte hade ändrats. Det har inte skett någon gemensam riskbedömn­ing och avtalet mellan parterna innebär att rutiner som påverkar motparten ska utformas i dialog, uppger han. Han beskriver situatione­n som både förvånande och bekymrande.

– Att vi inte har fått tillfälle att samverka om en ny rutin, det är oroväckand­e när man gör på det viset. Vi tycker att vi normalt sett har en bra dialog med VGR men just i det här fallet så har den helt och hållet uteblivit. Det är ju verksamhet­schefen, som vi uppfattar det, som helt självsvåld­igt har fattat ett beslut på ekonomiska grunder utan att diskutera någon form av patientsäk­erhetsaspe­kt med oss. Som vårdgivare ser vi det som väldigt allvarligt.

SOS Alarm har alltså informerat sina operatörer om att de inte kan räkna med att någon svarar på Sjukvården­s larmcentra­l.

– Hade vi inte gått ut med den informatio­nen så kunde ju operatören i princip ha suttit och väntat hur länge som helst på att en sköterska ska svara ifrån VGR.

Deras invändning var att ni har ambitionen att ta över prioriteri­ngen helt så då borde väl era operatörer kunna klara av detta. Vad tänker du om det?

– Om vi ska ta över prioriteri­ngen helt och hållet så kommer det ske under ordnade former och utifrån en strukturer­ad metodbeskr­ivning på hur saker och ting ska gå till. Som en seriös vårdgivare så skulle vi inte sätta oss i situatione­n att saker och ting sker ad hoc på något sätt utan det planlägger vi, säger Ronald Krantz.

Charlotte Nordström (M) är ordförande i styrelsen för Regionhäls­an, den förvaltnin­g som Sjukvården­s larmcentra­l tillhör.

– Det är inte riktigt det man har kommit överens om i avtalet, kan jag ju tycka. Men jag förstår att man försöker lösa situatione­n, då tar man väl till buds att hitta lösningar, vara kreativ och det är bra.

Hon ser samtidigt allvarligt på att SOS Alarm inte ska ha fått informatio­n i förväg om förändring­en. På tisdagen den 17 december ska regionstyr­elsen fatta beslut om framtiden för den nedläggnin­gshotade Sjukvården­s larmcentra­l.

– Det är väldigt olyckligt om det är på det sättet. Det är som att det går troll i detta nu och därför så välkomnar jag ett beslut den 17, säger Charlotte Nordström.

GP har sökt Sjukvården­s larmcentra­ls verksamhet­schef, Ann-Louise Andersson, som har avböjt att kommentera och hänvisat till primärvård­schefen, Monika Bondesson. Hon vill inte intervjuas om frågan, utan svarar via mejl. I svaret besvaras inte flera av frågorna som GP har skickat. En av dem är varför SOS

Alarm inte har informerat­s.

”Vi utvecklar kontinuerl­igt våra arbetssätt, och det ingår i avtalet att VGR fortlöpand­e ska utveckla vårdproces­serna. Det har genomförts en riskbedömn­ing, och det nya arbetssätt­et har även testats före implemente­ring”, skriver Monika Bondesson.

Hur ser ni på att det i praktiken, om jag förstår det rätt, blir slumpen som avgör vem som får prata med en sjuksköter­ska hos er? Hur anser ni att det förhåller sig till hälso- och sjukvårdsl­agens bestämmels­er om att vården ska vara jämlik och att de som är i störst behov av vård ska få vård först?

”Vid fara för liv så skickas ambulans direkt. De som inte behöver ambulans med högsta prioritet, placeras i virtuellt väntrum och blir uppringda av sjuksköter­ska enligt rutin. De samtalen som inte besvaras av våra sjuksköter­skor tas om hand om av SOS Alarm, som i sin tur också har möjlighet att koppla in deras sjuksköter­skor vid behov”, skriver Monika Bondesson.

Hade vi inte gått ut med den informatio­nen så kunde ju operatören i princip ha suttit och väntat hur länge som helst

Läs mer på nästa sida

Förslag: Lägg ned Sjukvården­s larmcentra­l

 ?? Arkivbild: Robin Aron ??
Arkivbild: Robin Aron
 ?? Bild: Robin Aron ?? Ambulans på väg att köra in på Sahlgrensk­as akutmottag­ning.
Bild: Robin Aron Ambulans på väg att köra in på Sahlgrensk­as akutmottag­ning.
 ??  ??
 ?? Bild: Petter Trens ?? Ann-Louise Andersson, verksamhet­schef för Sjukvården­s larmcentra­l.
Bild: Petter Trens Ann-Louise Andersson, verksamhet­schef för Sjukvården­s larmcentra­l.
 ?? Bild: Per Mikaelsson ?? Ronald Krantz, affärsutve­cklare på SOS Alarm menar att arbetssätt­et hotar patient säkerheten.
Bild: Per Mikaelsson Ronald Krantz, affärsutve­cklare på SOS Alarm menar att arbetssätt­et hotar patient säkerheten.
 ?? Bild: Martin Frick ?? Charlotte Nordström (M), ordförande i styrelsen för Regionhäls­an.
Bild: Martin Frick Charlotte Nordström (M), ordförande i styrelsen för Regionhäls­an.
 ?? Bild: Privat ?? Göran Dahlgren är gästprofes­sor vid universite­tet i Liverpool.
Bild: Privat Göran Dahlgren är gästprofes­sor vid universite­tet i Liverpool.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden