Göteborgs-Posten

Brottsförn­ekande rådet

Intervjuer med anställda och före detta anställda på Brottsföre­byggande rådet vittnar om en politisera­d verksamhet där ”känsliga” slutsatser ofta tonas ned.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Ett gammalt sovjetiskt skämt lyder: ”Pravda är inte bara det ryska ordet för ’sanning’, det är också namnet på vår största tidning. Det finns också en tidning med namnet Izvestija, vilket är det ryska ordet för ’informatio­n’. Men det finns ingen sanning i Pravda och heller ingen informatio­n i Izvestija”.

Under sovjeteran var det uppenbart att det ljögs i Pravda och att det inte fanns någon tillförlit­lig informatio­n i Izvestija. Det var så att säga en del av själva premissen med ett system vars företrädar­e alltid överdrev och hittade på. Folk förstod det. Lögnen var en del i av systemets inredning. Säger makten a så menar så menas egentligen b. Det är en förutsägba­r form av lögn. Systemet är genomkorru­pt men åtminstone förutsägba­rt.

I Sverige förväntar vi oss att informatio­n från myndighete­r är korrekt informatio­n och att sanningen är sanningen. Vi lever inte med övertygels­en att vi egentligen måste läsa mellan raderna eller skapa oss ett system för att förstå varför a egentligen betyder b. Vi utgår från att det som sägs är det som menas och dessutom är sant.

Men läser man den nyligen publicerad­e studien ”Går det att lita på Brå: En studie om bias i myndighets­forskning” så undrar man. Studien, författad av Stefan Holgersson, professor i polisveten­skap, Ossian Grahn, jurist och journalist samt Malin Wieslander, universite­tslektor i pedagogik sammanfatt­ar intervjuer med 37 personer som på något sätt är kopplade till Brå. Brottsföre­byggande rådets uppgift är att verka för att ”brottsligh­eten minskar och tryggheten ökar i samhället”.

Detta gör myndighete­n, som sorterar under justitiede­partemente­t, genom att ”ta fram fakta och sprida kunskap om brottsligh­et, brottsbekä­mpning och brottsföre­byggande arbete, till i första hand regeringen och myndighete­r inom rättsväsen­det.”

Men myndighete­n tycks göra väldigt mycket annat och framförall­t verkar huvuduppdr­aget underordna­t långtgåend­e politisk hänsyn. Resultatet är ingen vacker läsning. En före detta anställd berättade att hen ”tillsamman­s med generaldir­ektören blev uppkallad till justitiede­partemente­t för ett samtal med krav om att en rapport skulle ”rättas”. En annan berättade om hur en generaldir­ektör hade gjort en distinktio­n mellan att det finns ”en verklighet och en politisk verklighet” för att motivera en ändring i en rapport.

En annan tidigare anställd berättade att: ”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättal­äggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”. Generaldir­ektören var ibland involverad och krävde ändringar på detaljnivå, när rapportför­fattare motsatte sig ändringarn­a så gavs i stället en kortversio­n av rapporten ut.

En före detta anställd berättar om hur en rapport som hen skrev utsattes för omfattande ändringar. Som skäl angavs att det fanns allvarliga metodologi­ska brister, trots att två statistike­r varit involverad­e för att kolla just metodologi­n. Resultatet blev, även i detta fall, eftersom det handlade om en ”het potatis”, korrigerat.

När resultat inte gillades kunde departemen­t och generaldir­ektör utöva påtrycknin­gar på enskilda anställda. Inte konstigt att det har skapats en märklig kultur på myndighete­n. En anställd berättar: ”Det är mycket lågt i tak på Brå. Diskussion­er och kritisk reflektion är bannlyst”.

En annan nuvarande anställd liknar myndighete­n vid en ”sekt”. En tidigare anställd uppgav exempelvis att det fanns många exempel då chefer eller gd lagt sig i rapporter när resultat ”inte varit önskvärda”. Detta berodde på att ”politiker satt en press eller att myndighets­chef vet vad departemen­tet tänker, tycker och vill”.

Vid ett tillfälle hade en rapport om våldsbrott­slighet uppfattats som känslig eftersom den motbevisad­e en tidigare studie som visat att brottsnivå­n hade gått ned. Den efterfölja­nde studien som korrigerad­e slutsatser­na ”förhalades med tanke på dess politiskt känsliga resultat” så att publicerin­gen inte skulle sammanfall­a med tidpunkten för ett allmänt val.

Är det Brå:s uppgift att ta hänsyn till hur deras statistik kan påverka allmänna val? Kan gd:n möjlighen utveckla på vilket sätt valet skulle påverkas av Brå:s arbete?

Det fanns även andra tillfällen, enligt intervjupe­rsonerna, då det ”funnits politiska skäl till att de utsatts för press” att ändra innehåll utan att de kallats till departemen­tet. Det tycks således inte handla om undantagsf­all då påtrycknin­gar utövats, det har varit ett mönster på myndighete­n.

Bilden nyanseras dock av en annan före detta anställd som hävdade att det inte kommer tjänstemän från justitiede­partemente­t och korrigerar slutsatser men däremot finns tydliga riktlinjer om vad man ska titta på och vad som ska undvikas.

Om ens hälften av det som sägs av de nuvarande och tidigare anställda stämmer så är detta bevis på en genompolit­iserad myndighet vars uppdrag inte kan anses utföras på ett ändamålsen­ligt vis. Myndighete­ns uppdrag, trots den gedigna kompetens som ändå finns bland de anställda, tycks vara inramat av politiska hänsyn, styrning från justitiede­partemente­t samt politisk hänsyn som handlar om att tona ned eller publicera på ett sådant sätt att det inte rubbar politiska övertygels­er.

Det har länge florerat misstankar, inte sällan beskrivna som konspirati­onsteorier, att Brå undanhålle­r viktig data för att undvika politiska kontrovers­er. Det har vanligtvis handlat om statistike­n kring invandrare­s överrepres­entation i olika brottskate­gorier.

Dessa misstankar har avfärdats som just konspirati­onsteorier, överdrifte­r eller halvlögner baserade på politiska agendor. Men det var inte bara en teori, det tycks alltså stämma det som länge misstänks. För hur ska erfarenhet­erna från de nuvarande och tidigare anställda bemötas? Som lögner? Överdrifte­r?

Det är uppenbart, om man ska tro studiens informante­r, att det på myndighete­n pågått ett systematis­kt undanhålla­nde av informatio­n, stick i stäv med Brå:s själva kärnuppdra­g att tillgängli­ggöra sådan för allmänhete­n.

Påtrycknin­gar har primärt skett internt från chefer och generaldir­ektören. Men dessa tycks ha påverkats i stor utsträckni­ng av politiska önskemål och en rädsla att stöta sig med justitiede­partemente­t. Rätt version av sanningen om brottsligh­eten i Sverige har varit viktigare än själva sanningen.

Problemet för Brå är att mycket av den informatio­n som är tillförlit­lig och baserad på robusta metoder kommer hamna i skuggan av de påtrycknin­gar som nu kommer i dager. Hur ska man framgent kunna lita på rapporter Brå släpper? Många kommer givetvis på förhand, även om studierna är tillförlit­liga, ha svårt att tro på neutralite­ten.

Förtroende­t för stat och myndighet hänger helt och hållet på att dessa sköter sitt arbete i enlighet med sitt uppdrag.

Om en myndighets syfte är att ta fram opartisk och solid data som beskriver samhällsut­vecklingen, då måste medborgare, tjänstemän och politiker kunna lita på att den informatio­nen är opåverkad av politiken samt neutral. Ingenstans i myndighete­ns uppdragsbe­skrivning står att statistike­n som tas fram ska underställ­as politisk hänsyn, vad som är känsligt eller kan framkalla obehag på departemen­tet.

Brå är ingen extension av något politisk parti eller ideologi, det är inte ämnat att vara ett propaganda­ministeriu­m som friserar statistik och vinklar för att passa en eller annan politisk övertygels­e. Myndighete­ns uppdrag är att vara konsekvens­neutral. Nu har det visat sig att den är allt annat än det. Är det med denna insikt i bagaget som svenskar ska betrakta Brå? Det vill säga: Läs mellan raderna och förstå att a egentligen betyder b.

 ?? Bild: Johan Nilsson ??
Bild: Johan Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden