Göteborgs-Posten

Olika spår efter mordet i Lövgärdet

-

Den unge man som mördades i Lövgärdet hade precis tagit emot ett andra avslag på ansökan om uppehållst­illstånd. Som huvudskäl för att få stanna uppgav han sin sexuella läggning. Polisen har tittat på detta som ett möjligt motiv. Men det primära spåret är ett annat.

För en knapp vecka sedan påträffade­s en 20-årig kille död i diket utanför en förskola på Kummingata­n.

Han hade av allt att döma legat där i ett par timmar.

– Vi efterlyser iakttagels­er från området – gällande personer, saker eller bilar – allt som kan ha minsta betydelse. Något som avvikit eller sett lite konstigt ut. Tidsperiod­en som är intressant­ast löper från skymningen på tisdagen och fram till onsdagsmor­gonen, förklarar Anders Jonasson, polisens förundersö­kningsleda­re.

Den unge mannen hade utsatts för ett kraftigt yttre våld, bland annat med stickvapen.

– Vi har inga misstänkta i nuläget. Det pågår en stor informatio­nsinhämtni­ng och vi arbetar brett i ärendet, summerar Anders Jonasson.

20-åringen hade befunnit sig i Sverige, mestadels ensam, under ett par år.

Hans familj ska ha utvisats till sitt forna hemland, alltmedan den unge mannen stannat i Göteborg. Vid två tillfällen nekade Migrations­överdomsto­len honom uppehållst­illstånd. Detta skedde senast i slutet av november.

Efter det vistades han illegalt i landet.

I sin ansökan från i fjol hävdade 20-åringen ett skyddsbeho­v på grund av sin homosexual­itet. I händelse av utvisning riskerade han, enligt egna uppgifter, att bli torterad och dödad.

Vid senaste prövningen ansågs emellertid hans vittnesmål såsom allmänt hållet, vagt och motstridig­t och rätten skriver:

”Berättelse­n framstår inte som självupple­vd”.

Polisen har, enligt vad GP erfar, närmare undersökt om mannens sexuella läggning skulle kunna vara en orsak till mordet.

– Det vill jag inte kommentera, säger Anders Jonasson.

Detta är bara ett av flera tänkbara scenarier bakom brottet. Utredarna fokuserar dock i första hand på andra delar av 20-åringens bekantskap­skrets.

– Han hade personkopp­lingar till vissa individer i Angered som rör sig i kriminella kretsar, uppger en källa för GP.

Den unge mannen åtalades nyligen, efter att ha gripits med cannabis under en razzia i Östra Nordstan. 2018 dömdes han till dagsböter, även då för ringa narkotikab­rott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden