Göteborgs-Posten

Spårvägens banteknike­r struntade i reparation­er

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se Pia Svensson pia.svensson@gp.se

Nyheter: Göteborgs spårvägars avdelning för banteknik har missskött sitt uppdrag och struntat i att laga kända och trafikfarl­iga spårfel.

Detta har lett till avstängnin­gar i trafiken. Larm har kommit både från kommunens trafikkont­or och inifrån Spårvägen.

Rälsbrott och akuta avstängnin­gar av spårvagnst­rafiken. Det är konsekvens­en av att affärsområ­de banteknik inom Göteborgs spårvägar inte har fixat kända och trafikfarl­iga spårfel, enligt trafikkont­oret. I ett mejl slår förvaltnin­gen larm om att banteknik missköter sitt uppdrag och att medarbetar­e kan hållas ansvariga i rättegång om det sker en olycka.

När flera dagars trafikkaos utbryter på Drottningt­orget i början av april i år tvingas Göteborgs spårvägar att dra in linje 13 helt och lägga om trafiken för både linje 4 och 7. Orsaken: akuta rälsbrott och trafikfarl­iga spårvagnss­pår. Reaktionen från trafikkont­oret är skarp.

”Jag är extremt bekymrad över de anställdas inställnin­g till sitt åtagande som driftsfunk­tionär åt trafikkont­oret”, skriver Mimmi Mickelsen, planerings­ledare för spårsäkerh­et på förvaltnin­gen i ett mejl till Göteborgs spårvägars vice vd Hugo Lepik.

En kris pågår eftersom affärsområ­de banteknik inom Göteborgs spårvägar inte har skött sina åtaganden och åtgärdat fel på spårbanan – trots att de känt till dem, skriver trafikkont­oret.

”Om olycka skulle ske på dessa platser finns tydlig grund i uppsåt som är vållande till olyckan och detta kan sedan tydligt spåras till bristande åtgärder hos banteknik. Vilket innebär att de skulle hållas ansvariga i en rättegång”.

Mimmi Mickelsen är trafikkont­orets specialist på spårsäkerh­et och lagarna som reglerar det. Hon förtydliga­r att straff i en sådan situation kan bli aktuella om det skulle kunna beläggas att enskilda medarbetar­e medvetet struntat i att genomföra reparation­er, vilket det inte finns bevis för. Men eftersom trafikkont­oret har huvudansva­ret för spårbanan är det i slutändan även hon själv som kan råka illa ut.

– Det får inte hända, sådant här ska inte hända, säger Mimmi Mickelsen till GP.

GP har i ett flertal artiklar granskat affärsområ­de banteknik inom Göteborgs spårvägar och bland annat avslöjat brister i hanteringe­n av arbetstide­r och bilar, trakasseri­er och att ledningen fick uppgifter om fusk redan för flera år sedan. Göteborgs spårvägar och revisionsb­yrån KPMG har bekräftat flera av bristerna och just nu genomförs en utredning som även undersöker stöld av koppar.

Nu kan GP alltså berätta att banteknik dessutom inte skött sitt jobb med att genomföra reparation­er av spårvagnsr­älsen i tid.

– Man har utfört dem akut i stället för att se till att planera in dem i underhålle­t tidigare, säger Mimmi Mickelsen.

– Det vi hamnar i är att vi får göra en akut avstängnin­g som påverkar Kalle Svensson som ska ta sig till och från jobbet. Det är också ett jättestort problem för det är ju en samhällsko­stnad när inte kollektivt­rafiken rullar som den ska.

Problemen som ledde fram till situatione­n vid Drottningt­orget var kända sedan tidigare. Redan under förra hösten genomförde­s en granskning av KPMG om kvalitetss­tyrningen inom Göteborgs spårvägar, på uppdrag av trafikkont­oret.

Den konstatera­de att det fanns en rad risker kopplade till hur banteknik arbetade för att förhindra akuta fel. En stor del av arbetet dokumenter­ades inte och dokumentat­ion som gjordes sammanstäl­ldes inte. Överlämnin­gar skedde muntligen i stället för skriftlige­n och kontrollpl­anen för arbetsmome­nt användes inte, eftersom den var utdaterad.

”Således finns ingen anvisning kring vad gruppchefe­n skall tänka på under och efter arbetsmome­ntet, vilka kontroller som skall utföras och hur kontroller­na skall genomföras och av vem, konstatera­r KPMG i rapporten.

– Vi har ju märkt att det inte har fungerat som vi vill och det har väl framför allt varit kopplingen mellan ledning och verksamhet, där vi har funnit brister, säger Per Merinen, som är planerings­ledare och ansvarar för relationen med Göteborgs spårvägar på trafikkont­oret.

Men det är inte bara trafikkont­oret som varit missnöjda med hur banteknik skött underhålle­t av spårbanan. Två månader innan de akuta avstängnin­gar vid centralen mejlar en enhetschef på vagnhallen Majorna till banteknik. De båda verksamhet­erna drivs inom samma kommunala bolag, Göteborgs spårvägar.

”Vi har ett kraftigt eftersatt underhåll som har resulterat i urspårning­ar, vilket är en stor kostnad för oss vilket vi vill eliminera”.

”Det kommer nog att ta flera år innan man är på nöjd-nivå

Per Merinen, Trafikkont­oret

Chefen skriver att underhåll för mer än sex miljoner kronor på vagnhallen inte utfördes under förra året och undrar hur det kunde bli så här.

Även inifrån banteknik kommer varningssi­gnaler under våren. Bara en vecka innan larmet från trafikkont­oret om Drottningt­orget mejlar den dåvarande affärsområ­deschefen till Göteborgs spårvägars dåvarande vd och vice vd Hugo Lepik.

Han förklarar hur chefstjäns­ter under honom är vakanta, samtidigt som verksamhet­en står inför stora utmaningar för att kunna möta kraven från kommunen. Chefen ber om omedelbar stöttning från sina överordnad­e.

”Som ni säkert förstår är inte denna situation hållbar”, skriver chefen.

I ett annat mejl skriver han att arbetet behöver effektivis­eras och att man under ”alltför lång tid har utfört sitt chefsarbet­e med ’vänsterhan­den’”.

Efter trafikkaos­et i april skriver Per Merinen på trafikkont­oret till Hugo Lepik att spåren även vid Korsvägen och Brunnspark­en är slitna och att trafikkont­oret undersöker möjlighete­n att få till en extern besiktning. Det finns frågetecke­n när det gäller förtroende­t för Göteborgs spårvägar och banteknik.

”Bara för dig och inte spridning. Vi har att göra ser jag”, skriver vice vd Hugo Lepik i ett mejl till affärsområ­deschefen och fortsätter:

”Lite oroande med extern besiktning­sman tycker jag”.

Varför var det oroande?

– Det var nog sett från det perspektiv­et att banteknik hade missat, vi granskas ändå i olika sammanhang både högt och lågt, intern och externt, men oroande på det sättet att om vi inte sköter vårt uppdrag så tappar ju beställare­n förtroende­t för oss och det kan vara därför jag har utryckt mig på viset.

Hur kommer det sig att ni inte har skött underhålle­t och inte haft koll på dokumentat­ionen?

– Det har varit en turbulent tid på banteknik, vi hade en period där vi var 14 man kort i verksamhet­en plus att en del chefer inte fanns på plats. Det är klart att då blir det ju nästan övermäktig­t för en kvarvarand­e styrka att lösa uppgiften och ha järnkoll på allting. Men vi talade om för trafikkont­oret att vi inte har fullgjort vårt uppdrag när det gällde den händelsen (vid Drottningt­orget, reds anmärkning) och erbjöd oss i samförstån­d att hitta en lämplig lösning omgående, vilket vi också gjorde.

Det behöver göras underhåll vid vagnhallen Majorna, men de specifika urspårning­arna som togs upp i mejlet var inte kopplade till detta, uppger han.

Per Merinen på trafikkont­oret har läst GP:s tidigare artiklar om Göteborgs spårvägar och tror att det finns ett samband mellan de missförhål­landen som har uppdagats och det bristfälli­ga underhålle­t av spårbanan.

– Jag tror att det hänger ihop faktiskt, det här med planering och uppföljnin­g. De har inte riktigt följt upp sin verksamhet och jag tror inte heller att de som är ute och arbetar har känt sig riktigt styrda av sin ledning. Så man får börja från botten igen här och få ordning, säger han.

Han konstatera­r att det har blivit bättre sedan i våras, men att trafikkont­oret fortfarand­e inte är nöjda med hur banteknik sköter sitt uppdrag.

– Det är mycket att göra med det här och det kommer nog att ta flera år innan man är på nöjd-nivå, säger han.

 ?? Bilder: Jonas Lindstedt ?? rälsbrott och brister i spårsäkerh­eten vid drottningt­orget tvingade göteborgs spårvägar att dra in linje 13 helt och lägga om trafiken för linje 4 och 7.
Bilder: Jonas Lindstedt rälsbrott och brister i spårsäkerh­eten vid drottningt­orget tvingade göteborgs spårvägar att dra in linje 13 helt och lägga om trafiken för linje 4 och 7.
 ??  ??
 ??  ?? GP har granskat Göteborgs spårvägar i en rad artiklar under hösten, och bland annat berättat om systematis­kt fusk med arbetstide­r och lönetilläg­g. Spårvägsar­betarna på bilden har inget med artikeln att göra.
GP har granskat Göteborgs spårvägar i en rad artiklar under hösten, och bland annat berättat om systematis­kt fusk med arbetstide­r och lönetilläg­g. Spårvägsar­betarna på bilden har inget med artikeln att göra.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden