Göteborgs-Posten

Garanti synas av jurister

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nyheter: Kan en garanti till det skandaloms­usade bolaget Prime Living, signerad av förre nämndordfö­randen Jahja Zeqiraj, stå skattebeta­larna dyrt? Den frågan ska juristerna fundera på.

Jahja Zeqirajs signerade garanti ska nu granskas av externa jurister. Syftet är att utreda om Göteborgs kommun kan bli skadestånd­sskyldiga för att Prime Livings planer vid Ramberget gick om intet efter domstolspr­övning.

Beslutet om granskning kommer från fastighets­direktören Martin Öbo, som också stämt av med politikern­a i fastighets­nämndens presidium.

– Jag har fattat beslut om att låta en extern juristfirm­a granska den här handlingen, som ni skrev om i GP för någon vecka sedan, säger Martin Öbo.

Granskning­en utförs av Front Advokater, som är en av de juristfirm­or kommunen har ramavtal med.

– För det första: vad är det för handling eller garanti? Och för det andra, vad får det för konsekvens­er för staden? Bland annat den här frågan om det ligger något i att det finns ett skadestånd­skrav på en kvarts miljard, säger Martin Öbo.

Fastighets­kontoret och Martin Öbo har tidigare avvaktat med granskning­en men valde nu ändå att genomföra den, bland annat efter att ha följt en mejlväxlin­g mellan Prime Living och stadsbyggn­adskontore­t.

– Vi har inte fått till oss från Prime Living att de går till domstol. Men vi har följt en konversati­on med stadsbyggn­adskontore­t där Prime Living skriver att de överväger att vidta rättsliga åtgärder. Då tycker inte vi att det finns någon anledning att vänta med den här utredninge­n, även om vi inte blivit formellt stämda, säger han.

Den externa granskning­en ska vara klar redan innan jul, enligt Martin Öbo.

– Vi vill ha svar, i alla fall preliminär­t, på det här två frågorna innan jul och det har advokatern­a sagt att de ska kunna hantera. Det är ingen doktorsavh­andling vi är ute efter. Du som själv är jurist i grunden, vad är din känsla när det gäller huruvida detta är en bindande handling?

– Det är klart att jag har en ryggmärgsu­ppfattning men jag passar på den frågan. Vi har valt att lägga detta externt, också med tanke på relationen mellan kontoret och den som påstås ha utfärdat garantin, säger Martin Öbo.

Även politiker i fastighets­nämnden har informerat om granskning­en. Nämndens ordförande välkomnar beslutet.

– Vi har fått informatio­n i presidiet om att vi väljer att göra såhär och jag tycker det är klokt, säger Mats Ahdrian (KD), ordförande i fastighets­nämnden.

Bakgrunden är Göteborgs kommun sedan i våras, när mark- och miljödomst­olen fattade ett definitivt beslut om att riva upp Prime Livings bostadspla­ner vid Ramberget, har försökt att komma i kontakt med Prime Living om att återställa tomten. Men Prime Living har inte velat föra en diskussion med kommunen, enligt stadsbyggn­adskontore­ts handlingar:

”Någon återkoppli­ng har inte skett från byggnadsve­rkets ägare.”

Men i november hörde Prime Living av sig till fastighets­kontoret.

Då lutade företagets jurister sig mot ett dokument signerat av fastighets­nämndens tidigare ordförande Jahja Zeqiraj. I dokumentet står det att ”Göteborgs kommun garanterar bygglov under tio års tid” och att ”det tidsbegrän­sade bygglovet inte rivs upp av domstol”.

I ett mejl till fastighets­kontoret skriver Prime Livings advokat att företaget gått miste om intäkter på 240 miljoner och att Prime Living har rätt till ersättning på grund av ”den bristande garantiupp­fyllelsen”.

– Jag kan väl rent allmänt säga att om man garanterar något så måste man ju uppfylla det. Och kan man inte göra det då är utgångspun­kten att man får kompensera den man har lämnat garantin till, har företagets advokat Erik Widman tidigare sagt till GP.

Under tisdagen fattade även byggnadsnä­mnden beslut om att Prime Living måste ta bort husgrunder och moduler från Herkulesga­tan,

vid Rambergets fot och betala ett vite på 250 000. Företaget har två månader på sig, sedan kommer vitesbelop­pet att höjas med 125 000 kronor per månad. Dessutom var bygget på Herkulesga­tan delvis att betrakta som ett svartbygge, eftersom det saknades bygglov eller startbeske­d för att ställa dit modulhusen. Eftersom Prime Living ändå byggt modulhus ska företaget även betala en så kallad byggsankti­onsavgift på 544 980 kronor.

GP har sedan förra veckan sökt, och fortsätter söka, Prime Livings vd Lars Wikström för en kommentar.

”Vi har valt att lägga detta externt, också med tanke på relationen mellan kontoret och den som påstås ha utfärdat garantin martin Öbo, fastighets­direktör

 ?? Bild: Anders Ylander ?? På tomten vid Herkulesga­tan finns fortfarand­e moduler och husgrunder kvar, trots att Prime Livings planer rivits upp i domstol.
Bild: Anders Ylander På tomten vid Herkulesga­tan finns fortfarand­e moduler och husgrunder kvar, trots att Prime Livings planer rivits upp i domstol.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden