Göteborgs-Posten

Grönt ljus för ölprovning

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Nöje: Nu blir det fritt fram för Göteborgs mikrobrygg­erier att ordna provsmakni­ngar. I alla fall så länge deltagarna inte dricker mer än åtta glas med maximalt 15 centiliter i varje.

15 centiliter per glas och max åtta enheter. Det är de nya reglerna för mikrobrygg­erier som vill bedriva provsmakni­ng som politikern­a i social resursnämn­d nu har klubbat igenom. – I grund och botten är det förslaget vi lämnade in från Gothenburg brewers guild, säger Peter Iwers, ägare av bryggeriet Odd Island.

På onsdagen fattade en enig social resursnämn­d beslut om nya regler vid provsmakni­ng av alkohol. Mängden vätska för varje enhet får uppgå till 15 centiliter för öl och andra jästa alkoholdry­cker, 5 centiliter för vin och 1,5 centiliter för starksprit. Antalet enheter ska begränsas till åtta stycken.

– Jag tycker det här är ganska stort. Det är faktiskt ett förslag som kommer från bryggarna själva, och som jag tycker är balanserat. Det står i alkohollag­en att det ska vara en begränsad mängd, och det har man tagit med vad gäller antalet enheter, säger nämndordfö­randen Nina Miskovsky (M).

Bryggaren Peter Iwers är nöjd med beslutet, men har fortfarand­e vissa farhågor.

– Det gäller kontrollen. Det kan vara lite småsvårt att kontroller­a exakt hur mycket folk dricker. Vi vill inte att man råkar illa ut serverings­tillstånds­mässigt om någon exempelvis råkar få nio öl. Sen har vi alltid hållit god ordning. Vi är inte intressera­de att någon är full i vårt taproom. Det här handlar om att lära sig smaka och upptäcka öl, säger han.

Nämndens beslut kommer efter en infekterad konflikt som startade i oktober när social resursförv­altning lade fram ett förtydliga­nde om regler vid provsmakni­ng. I dokumentet angavs att en enhet, enligt alkohollag­ens förarbeten, skulle motsvara en ”matskeds alkohol”. För starköl skulle det innebära runt 12 centiliter.

Just mängden vätska är enligt bryggarna viktig för upplevelse­n. Bland annat handlar det om att få till en bra skumkrona, men också att besökaren får tillräckli­gt med öl att smaka över tid för att göra en bedömning.

De nya reglerna väckte ramaskri hos Göteborgs mikrobrygg­erier, som i flera fall kände sig nödgade att stänga ner sina ”taprooms”, lokaler i nära anslutning till bryggerier­na där provningar­na hålls. Även politiker reagerade och kallade tjänstemän­nens agerande ”fyrkantigt”.

Nina Miskovsky kallade då till möte med förvaltnin­gen och bryggare, och förslaget skickades tillbaka till ritbordet. Därefter kom bryggarna med ett förslag, som förvaltnin­gen bedömde som rimligt och social resursnämn­den nu har klubbat igenom.

Enligt Peter Iwers har det varit en bra process sedan förtydliga­ndet drogs tillbaka. Nu hoppas han att de ska kunna få till ytterligar­e möten och utarbeta en ny typ av tillstånd. En form som skulle kunna fungera som ett mellanting mellan de smakprovni­ngstillstå­nd bryggarna har i dag och fulla serverings­tillstånd.

– Vi pratade om ett producentt­illstånd, så som man till exempel gör i USA. Som det är i Göteborg måste du bygga ett eget kök som är godkänt för restaurang­ändamål vilket är väldigt kostsamt. Vi vill kanske inte driva restaurang utan i stället ta in andra godkända kök som food trucks.

Men för Nina Miskovsky är frågan om provsmakni­ng ännu inte helt avslutad. Moderatern­a kommer att driva ärendet vidare på nationell nivå.

– Det behövs nationella riktlinjer för att komma ifrån den här osäkerhete­n med olika bedömninga­r i olika kommuner. För det här är ju viktigt för näringens framtid, och för att nya bryggare ska något att förhålla sig till.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) uppgav i november för GP att det inte var aktuellt att se över lagen. Hon menar att det viktigt att det finns tolkningsu­trymme för de som arbetar närmast frågan.

”Det är inte regeringen­s uppgift att detaljstyr­a enskilda kommuners myndighets­utövning. Vi har idag inga planer på att förändra regelverke­t utan litar på att kommunerna klarar sina uppgifter.”

 ?? Bild: Jonas Eklöf/Odd Island ?? odd Island är ett av de bryggerier som varit drivande i att ta fram nya regler. På bilden daniel Forsman, Peter Iwers, daniel svensson.
Bild: Jonas Eklöf/Odd Island odd Island är ett av de bryggerier som varit drivande i att ta fram nya regler. På bilden daniel Forsman, Peter Iwers, daniel svensson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden