Göteborgs-Posten

Låt oss slippa byråkratis­ka betonggris­ar i vardagen

- Jesper Sandström Skribent

In Sviiden vi häv ö system. Jag har hört det sägas, helt oironiskt, något dussintal gånger, och nästan varje gång har jag känt för att begrava ansiktet i närmsta skämskudde. Orden yttras när svenskar ska försöka förklara att, till skillnad från den slapphänta anarki som råder i andra länder så har vi minsann ordning och reda i Sverige. Det kan gälla allt från förskola – barnen riskerar ju att bli socialt missanpass­ade om de får vara hemma istället! – till kollektiva­vtal – vad får vi för mardrömssa­mhälle om anställda börjar förhandla sina egna villkor?

Men det heligaste av alla system är kanske det som förärats med ett eget bolag. Vi kan prata lite drömmande om kontinenta­la alkoholvan­or, om att ta ett glas öl eller vin till maten utan att det behöver vara en stor grej, men ve den som vågar föreslå konkreta liberalise­ringar av vår alkoholpol­itik. Då låter det alltid som om samhällets själva överlevnad stod på spel, och varje liten regellättn­ad vore ett steg i riktning mot 1800-talets suparsamhä­lle med misshandel, utslagning och misär.

”En anställd inom äldreomsor­gen har serverat öl och vin i samband med frågesport­sträffar

Här leder nog den svenska självbilde­n lätt fel. Vi får i ena änden en absurd byråkrati som slår mot sunt och harmlöst alkoholbru­k – och i andra änden en falsk trygghet för dem som faktiskt drabbas av alkoholens baksidor. Frågan hamnade på tapeten i Göteborg häromdagen. En anställd inom äldreomsor­gen har serverat öl och vin i samband med frågesport­sträffar vid en av stadens så kallade öppna träffpunkt­er för äldre. För detta får hon nu en skriftlig varning. Servera alkohol kan man ju inte göra hursomhels­t, utan så fort det sker offentligt och minsta lilla pengasumma är inblandad, då måste man ge sig in i en kostsam tillstånds­process.

Här kan man höra den svenska moralens väktare, förnumstig­a sossar, folkpartis­ter och kristdemok­rater, utbrista i kör: “det är väl bara att göra rätt från början, lagar måste faktiskt följas!”

I det senare har de rätt. Vi kan inte gärna strunta i lagar från fall till fall. Men lagstiftni­ng som i realiteten inte skyddar någon, utan bara ställer ut dyra, byråkratis­ka betonggris­ar i vardagen, den behöver inte finnas från första början. Konsekvens­en av omfattande byråkrati kring småsaker blir inte att folk snällt följer reglerna De låter bli helt och hållet, eftersom det helt enkelt inte är värt det, i termer av antingen tid, pengar eller bådadera.

Det var precis vad som hände häromåret, när kommunen krävde serverings­tillstånd av vinprovand­e pensionäre­r och tillstånds­ansvarige snäsigt konstatera­de att “de har drivit Göteborgs bästa svartklubb”.

Ingen blev hjälpt av det, och den som på annat håll vill supa sig redlös kan fortfarand­e göra det, alldeles oberoende av sådan svulstig byråkrati. Den gör heller ingenting för att rubba svenska normer, som ändå erbjuder förhålland­evis hög acceptans för att såväl föräldrar som finansmini­strar ibland tar sig en i överkant rejäl fylla. Kanske är det dags att inse att allt inte går att lösa med lagstiftni­ng, och att den ofta fastnar i att lösa problem som inte finns.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden