Göteborgs-Posten

Sverige behöver mer internatio­nell spetskompe­tens

-

”Förmågan att attrahera spetskompe­tens måste av regeringen prioritera­s som en strategisk näringspol­itisk fråga

Med ny teknik kan vi ta oss an samhällsut­maningarna inom klimat, transporte­r, hälsovård och mycket mer – det kräver kompetens i världsklas­s. Men konkurrens­en om internatio­nella talanger inom teknik och IT är både stenhård och gränsövers­kridande. Därför behöver regeringen agera, skriver Patricia Kempff och Li Ljungberg, Teknikföre­tagen.

Nyligen besökte en finländsk delegation Göteborg och Stockholm för att diskutera talangattr­aktion – alltså att attrahera medarbetar­e med globalt eftersökt kompetens. De berättade att den finska regeringen har lanserat ett ”Talent Boost”-program för att överbrygga de hinder som uppstår när en fråga berör flera departemen­ts ansvarsomr­åden. All myndighets­service kopplat till arbetskraf­tsinvandri­ng är också samlat under ett och samma tak.

Här i GP kunde vi den 27 november läsa om planerna på att etablera ett internatio­nellt center. Detta är det första av sitt slag i Sverige och ska göra Göteborg till en ännu mer attraktiv stad för internatio­nell kompetens. Men som författarn­a till artikeln skrev så löser detta inte allt, det krävs mer.

Ord utan handling

För ett år sedan deklareras ett januariavt­al med löften om att kompetensu­tvisningar måste lösas, talangvisu­m ska införas och att dagens regelverk ska värnas. En regeringss­trategi för att attrahera högkvalifi­cerad arbetskraf­t hamnade utanför avtalet och därmed utanför reformutry­mmet.

Sedan dess har inget hänt förutom att LO nu kräver att regelverke­t kring arbetskraf­tsinvandri­ng måste ändras – detta trots att januariavt­alet säger motsatsen.

Det finns en komplexite­t i frågan om arbetskraf­tsinvandri­ng som inte ska förringas. Kringgåend­e av lagstiftni­ng och missbruk ska motverkas. Samtidigt är det viktigt att inte förringa att det råder internatio­nell konkurrens om arbetskraf­t inom flera områden – och att LO:s förslag om myndighets­prövning gör det ännu svårare för svenska företag att rekrytera utländsk arbetskraf­t. I denna modell ligger inte rekryterin­gsbeslutet hos företaget – utan hos Migrations­verket.

Svensk teknikindu­stri med ambition att vara världsleda­nde kan hitta medarbetar­e med rätt kunskap och erfarenhet i Sverige såväl som på andra sidan jordklotet och som kan vara direkt nödvändig för företagets utveckling. Det är ett behov som endast företaget i fråga kan ta ställning till.

Medan svensk politik verkar ha fastnat i diskussion­en om vilken arbetskraf­tsinvandri­ng som ska begränsas så har en handfull andra länders regeringar sedan länge lämnat startgropa­rna i sin globala jakt efter talanger.

Förmågan att attrahera spetskompe­tens måste av regeringen prioritera­s som en strategisk näringspol­itisk fråga. Patricia Kempff näringspol­itisk chef Teknikföre­tagen Li Ljungberg expert kompetensf­örsörjning Teknikföre­tagen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden