Göteborgs-Posten

Ligamedlem frias – okänd man tog på sig brottet

- Peter Linné peter.linne@gp.se

”Åklagaren vill inte spekulera i varför den yngre mannen plötsligt blev så intressera­d av att erkänna narkotikab­rottet

En av förgrundsf­igurerna i den forna Naserligan åtalades för grovt narkotikab­rott. Strax efter rättegånge­n klev dock en okänd man in hos polisen och tog på sig ansvaret för ett kvarts kilo kokain. Därmed slapp den tidigare misstänkte undan ett längre fängelsest­raff.

I början på 2000-talet karaktäris­erade polisen den i dag 50-årige mannen som en av de ledande i den så kallade Naserligan, ett kriminellt nätverk som då dominerade den undre världen i Göteborg.

I slutet av oktober ställdes han inför rätta, tillsamman­s med en 27-årig man, i ett mål som förutom knark också innehöll två skarpladda­de halvautoma­tiska pistoler – en Glock och en Zastava.

När rättegånge­n var över, och i väntan på tingsrätts­domen, dök det i all hast upp en tredje part i ärendet.

Den 30-årige mannen anmälde sig själv på Stampgatan­s polisstati­on och meddelade att den narkotika som hittats i Naser-mannens vindsförrå­d faktiskt tillhörde honom.

– Vi hade spår på platsen från en okänd individ, som inte förekom i några register. Dessa visade sig matcha den här personen. Så vi tvingades köra om hela förhandlin­gen, konstatera­r kammaråkla­gare Stefan Lind.

Inför 30-åringens medgivande och 50-åringens nekande, hade domstolen inget annat att göra än att döma den ene (som fick tre års fängelse) och fria den andre.

Åklagaren vill inte spekulera i varför den yngre mannen plötsligt blev så intressera­d av att erkänna det grova narkotikab­rottet.

Den 27-årige kumpanen – som förvarat, bearbetat och förpackat fyra hekto kokain i en bostad i Olskroken – fälls både för detta och för vapeninneh­avet.

Påföljden för honom blir fem års fängelse.

Lägenheten, där verksamhet­en bedrevs, hade 27-åringen hyrt i andra hand av just Naser-mannen. Han har å sin sida sagt sig sakna kännedom om vad som pågick där.

Vem hade du lämnat dörrnyckla­rna till? undrade förhörsled­aren i utredninge­n.

– Det var en kille. Jag kommer inte ihåg hans namn. Han skulle bo där, tror jag, svarade 50-åringen.

År 2001 startade en lång och blodig konflikt mellan Naserligan, en etnisk sammanslut­ning med rötterna på Balkanhalv­ön, och förortsgän­get Original Gangsters från Bergsjön.

Den ena falangen leddes av Naser Dzeljilji, den andra av Denho Acar.

Konstellat­ionerna existerar alltjämt, men i betydligt mer blygsam och nedtonad form.

Personer som ingått i Naserligan har, enligt polisen, haft ett stort inflytande även när det gäller narkotikaf­örsäljning på nöjesstråk­en runt Andra Långgatan i Linnéstade­n.

I den aktuella förundersö­kningen förekommer namn på ett antal unga män i Majorna, som enligt polisen kopplas till illegala affärer i stadsdelen.

Den nu dömde 27-åringen uppges ha kontakter inom denna grupp.

 ?? Bild: Polisen ?? delar av de beslag som gjordes i lägenheten som Nasermanne­n hyrde ut i andra hand och som en 27-årig man fälls för.
Bild: Polisen delar av de beslag som gjordes i lägenheten som Nasermanne­n hyrde ut i andra hand och som en 27-årig man fälls för.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden