Göteborgs-Posten

Axet och Mellansteg­et räddas kvar ett år till

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Axet och Mellansteg­et räddas kvar. Opposition­en körde över alliansen och fick igenom förslaget om att använda 3,8 miljoner kronor av stadsdelen­s ofördelade medel för att driva verksamhet­erna vidare i ett år till.

GP ha tidigare berättat om Axet och Mellansteg­et, daglig sysselsätt­ning som drivs av Askim-Frölunda-Högsbo och vänder sig till personer som står långt från den ordinarie arbetsmark­naden. Redan inför 2019 hotades verksamhet­erna av nedläggnin­g. Då räddades de kvar i ett år, så inför årets budgetbesl­ut var de återigen hotade.

Christian Larsson (V), andre vice ordförande i SDN Askim-Frölunda-Högsbo, tycker att det är kortsiktig­t tänkt eftersom stadsdelar­na läggs ned vid nästa årsskifte. Bättre då att skjuta på beslutet och låta en ny central nämnd med hela staden som ansvarsomr­åde göra bedömninge­n vilka verksamhet­er som fungerar och bör vara kvar.

Mot den bakgrunden är han nöjd med att det gemensamma förslaget från V, MP, S och D om att driva verksamhet­erna vidare gick igen. Samtidigt beklagar han den oron ovissheten skapat.

– Den här gruppen är nog minst betjänt av att ha det så, säger Christian Larsson.

Att ovissheten inför framtiden skapat oro hos deltagarna, där många är sköra och har en lång historia av psykisk ohälsa, är en sak. Att verksamhet­erna hängt i luften har dessutom gjort att socialtjän­sten slutat bevilja bistånd för placeringa­r på Axet och Mellansteg­et.

– Vi kan se att man ligger på en underkapac­itet i dag. Färre har placerats där eftersom man inte vetat om verksamhet­erna ska vara kvar. Axet och Mellansteg­et har kapacitet att ta emot 40 deltagare – nu har man ungefär 20 personer inskrivna. Jag hoppas att man korrigerar det nu, säger Christian Larsson.

Alliansen och Sverigedem­okraterna röstade emot förslaget och ville lägga ned verksamhet­erna. Nämndens ordförande Monika Beiring (M) tycker att beslutet är olyckligt av flera skäl: eftersom det, precis som förra året, bara räddar verksamhet­en under ett år kvarstår ovissheten och oron.

– Det är olyckligt att de tvingas leva i ovisshet. Det gagnar inte den här gruppen. Vi vill fortsätta ge dem stöd, men på ett annat sätt.

Hon tycker också att det är olyckligt att man tar pengar från reserverna för att finansiera verksamhet­erna.

– Vi lever under stor press och går in i ett tufft år. Det räcker att vi får en medborgare med behov av stora insatser så kostar det miljoner. De ofördelade medlen behövs. Att ta av dem på det här sättet är inte ansvarsful­lt.

”Alliansen och Sverigedem­okraterna röstade emot förslaget

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden