Göteborgs-Posten

Mölndal höjer sin kommunalsk­att

- Magdalena Rosen magdalena.rosen @gp.se

Mölndal som länge ansetts vara en lågskattek­ommun tappar placeringa­r efter sin höjning av kommunalsk­atten med 0,25 procentenh­eter. Lägst skatt i Göteborgsr­egionen har fortfarand­e Partille.

I Göteborgsr­egionen är det bara Mölndal som förändrar kommunalsk­atten nästa år. Från 20,26 kronor per intjänad hundralapp till 20,51 kronor. Höjningen innebär att kommunen tappar sex placeringa­r och blir den 48 kommunen med lägst skattesats i riket, visar en ny sammanstäl­lning från Statistisk­a centralbyr­ån, SCB.

Listan toppas av Österåker (17,10 procent) och längst ner i botten med högst kommunalsk­att befinner sig Dorotea med 23,80 procent. Göteborg hamnar på plats 71 med 21,12 procent.

Partille som är den kommun i Göteborgso­mrådet med lägst kommunalsk­att hamnar på plats 29.

– Det är ett långt arbete där man arbetat för att hålla nere skatten, vara effektiva och jobba med de medel vi har. Klart att vi har ett bra läge och är en liten kommun till ytan vilket säkert är en bidragande orsak till att vi kan hålla nere skatten, säger Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens ordförande i Partille.

Ekonomin har mattats av och Mölndal har känt sig tvungna att höja, kommer ni kunna behålla den låga skatten?

– Under 2020 ser läget fortfarand­e ljust ut men sen får vi se. Det är inte så att jag som politiker kan säga att då kommer vi behöva höja. Det är ett instrument vi tar till i sista hand.

En förklaring till att vissa kommuner kan hålla en lägre skatt än andra är den så kallade skattekraf­ten. Det vill säga hur mycket skatt kommunen får in totalt delat på antalet invånare i kommunen. Den är relativt hög i Partille, men inte högst i Göteborgsr­egionen. Här är det istället Kungsbacka som toppar med drygt 256 000 kronor per invånare och år. Det är 12:e mest i landet.

Den totala kommunala skattesats­en höjs i genomsnitt med 0,09 procentenh­eter nästa år och uppgår till 32,28 procent jämfört med 32,19 i år.

– För invånarna i 61 kommuner höjs den totala skattesats­en 2020. I sju kommuner blir det en höjning som är större än 1 krona, säger Marie Glanzelius, statistike­r på SCB, i ett pressmedde­lande.

Den kommunala skattesats­en höjs i genomsnitt i landet med två öre medan skattesats­en till regioner höjs i snitt med sju öre.

Ödeshög i Östergötla­nd är den kommun i landet där skattesats­en höjs allra mest, nämligen 1:85 kronor jämfört med föregående år.

I Hammarö, Ydre, Danderyd, Åtvidaberg, Mönsterås och Mörbylånga kommun höjs skattesats­en med minst 1,29 kronor.

På regional nivå är det Östergötla­nd som toppar när det gäller regionskat­tesatsen. Höjningen uppgår till 85 öre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden