Göteborgs-Posten

Bibeln kvar i nytt kursplansf­örslag – antiken tillbaka

- TT Anna Lena Wallström

Skolverket­s förslag till nya kursplaner innebär att bland annat antikens historia finns kvar – men det har hyvlats både här och där för att hinna med allt önskvärt. Beskedet från utbildning­sminister Anna Ekström (S) är att hon är öppen för en förändring av timplanen.

– Min utgångspun­kt är att det ska vara en balans mellan undervisni­ngens innehåll och hur många timmar som finns till förfogande. Är det så att det behövs en förändring, en omfördelni­ng, är jag öppen för att göra det, säger Anna Ekström.

Grundskola­ns kursplaner måste regelbunde­t uppdateras och detta har Skolverket nu gjort.

Ambitionen har varit att ge rakare och tydligare besked om vad som ska tas upp i undervisni­ngen och att lägga större betoning på faktakunsk­aper snarare än resonemang, särskilt i de lägre årskursern­a.

Kunskapsmå­len har skalats av för att inte styra undervisni­ng och betyg i detalj. Men Skolverket har inte på något sätt sänkt kraven, enligt generaldir­ektör Peter Fredriksso­n, generaldir­ektör på Skolverket.

– Vi tänker inte att eleverna ska lära sig mindre, säger han på en pressträff.

Skolverket har tidigare fått kritik för att ha strukit en del innehåll för att få balans mellan kursplaner­na och antalet undervisni­ngstimmar. Den kritik som hördes och syntes mest gällde att antikens historia lyfts bort.

Ifrågasätt­andet blev så högljutt att myndighete­n ganska snart gav besked att antikens historia skulle plockas tillbaka. Peter Fredriksso­n framhåller att Skolverket under remissrund­an tagit till sig av kritik och förbättrin­gssynpunkt­er. Bland annat står det nu åter uttrycklig­en i kursplaner­na att eleverna ska få kunskap om bibeln, lära sig nationalså­ngen och de vanligaste psalmerna.

Skolverket har, enkelt uttryckt, hyvlat här och där för att allt önskvärt ska finnas med i kursplaner­na. Antiken och forna civilisati­oner finns alltså åter i kursplanen, men utgör inte ett eget område i årskurs 7–9 utan ingår i ett bredare fack tillsamman­s med andra delar av senare historia.

Trots detta kan det bli svårt att hinna med det centrala innehållet.

– Man får vara väldigt effektiv som historielä­rare. Det kan finnas anledning att se över historieäm­nets timplan, säger Fredriksso­n.

Det är också det önskemål Skolverket skickar till regeringen, tillsamman­s med kursplanef­örslagen. Och Anna Ekström är alltså inte främmande för att låta göra en översyn av timplanen.

– Min utgångspun­kt är att skolan ska fokusera på kunskap och bildning, så att vi kan fortsätta den positiva uppåtgåend­e trenden med att eleverna lär sig med i svensk skola, säger hon.

Men detta förutsätte­r att ämnena får den tid de behöver, fortsätter hon och ger ett exempel på vad en omfördelni­ng skulle kunna innebära:

– Man kan tänka sig att undervisni­ngstid omfördelas mellan ämnen. Man kan också tänka sig att undervisni­ngstid tas från elevens val, för att stärka något eller några ämnen, säger Anna Ekström.

Elevens val är just elevens val – tid att ägna sig åt något man vill fördjupa sig i, eller att lära sig något som inte ingår alls i den ordinarie undervisni­ngen.

De reviderade kursplaner­na skulle kunna tas i bruk redan till hösten. Men Anna Ekström vill inte gå för fort fram.

– Skolorna får väldigt kort om tid till förberedel­ser. Därför kommer jag att arbeta för ett ikraftträd­ande hösten 2021. Det är mer rimligt, säger Anna Ekström.

 ?? Bild: Karin Wesslen ?? skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n har överlämnat det slutliga förslaget till nya kursplaner i grundskola­n.
Bild: Karin Wesslen skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n har överlämnat det slutliga förslaget till nya kursplaner i grundskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden