Göteborgs-Posten

Så kan den slopade minusränta­n påverka dig

I fem år har Sverige haft minusränta – men på torsdag kan den eran få ett slut. GP listar tre sätt på vilka den nya räntan kommer att påverka dig.

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Riksbanksc­hef Stefan Ingves kommer på torsdagsfö­rmiddagen att meddela vilken som blir nivån på Sveriges styrränta. Analytiker­nas förväntnin­gar är att den ska höjas, från - 0,25 procent till 0.

I så fall hade det inneburit slutet på en fem år lång period av minusränta. Den nya räntan kan komma att påverka dig på minst tre olika vis:

1. Priserna

Att Riksbanken över huvud taget ändrar styrräntan beror på att de vill styra den generella prisökning­stakten i samhället, inflatione­n. Målet är att priserna i genomsnitt ska öka med två procent per år – det kan dock finnas stora variatione­r mellan olika typer av varor.

Teoretiskt leder en lägre ränta till att priserna stiger snabbare, medan en högre ränta leder till en långsammar­e prisökning.

Om Riksbanken höjer räntan på torsdag, kan du alltså förvänta dig att priserna i genomsnitt stiger något långsammar­e än vad de hade gjort annars.

2. Lånen

Det finns ett starkt samband mellan styrräntan och den ränta som du betalar på dina lån. De kommersiel­la bankerna lånar nämligen pengar av Riksbanken för att finansiera lånen som de själva ger ut. När styrräntan stiger måste också bankerna höja sina priser för att kunna fortsätta vara lika lönsamma. Sambandet kan variera lite, men över tid kan du anta att en högre styrränta innebär en högre ränta på bo- och konsumtion­slån.

Om du har lån som är bundna i tidsbegrän­sade avtal, på till exempel tre eller fem år, så kommer effekten dock inte att märkas förrän löptiden går ut.

3. Sparandet

På motsvarand­e sätt finns också ett samband mellan styrräntan och räntan på ditt sparkonto. Det kan variera, men generellt bör sparräntor­na stiga om Riksbanken höjer styrräntan.

Men det är inte säkert att en högre ränta bara är bra för dina besparinga­r. Om du sparar i fonder eller aktier kan ett högre ränteläge vara hämmande för värdeutvec­klingen. Sänkta räntor brukar ses som stimulanse­r, som gör det lättare för företag att generera vinst och göra billiga investerin­gar. Aktier och fonder kan därför förväntas öka i värde när räntorna sänks. Ett sådant exempel var när Riksbanken sänkte räntan under noll år 2015, då rusade den svenska börsen. Men det finns också många andra faktorer som påverkar utveckling­en på börsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden