Göteborgs-Posten

Miljardböt­er hotar – FI går vidare med SEB

-

Miljardböt­er eller varning. Det kan vänta SEB efter beskedet att Finansinsp­ektionen (FI) inleder en sanktionsp­rövning mot storbanken. Aktien faller rejält. – Vi har observerat brister och svagheter i styrningen av dotterbank­erna i de baltiska länderna, säger tillförord­nade chefsjuris­ten Per Håkansson.

På onsdagsmor­gonen meddelar tillsynsmy­ndigheten att man går vidare i undersökni­ngen gällande åtgärder mot penningtvä­tt i bankens dotterbola­g i Baltikum.

Utfallet av prövningen kommer att meddelas i april 2020. Tidigare i höstas inleddes en motsvarand­e undersökni­ng av Swedbank, utfall från den prövningen väntas i mars. Om det resulterar i miljardböt­er, varningar eller om bankerna frias helt återstår alltså att se.

Finansinsp­ektionens granskning syftar till att kontroller­a om bankernas interna kontroll och styrning följer lagstiftni­ngen. Huruvida de båda storbanker­nas brister påminner om varandra, vill inte Per Håkansson gå in på närmare, mer än att det handlar om penningtvä­tt och Baltikum.

Finansinsp­ektionen har meddelat att myndighete­n inleder en sanktionsp­rövning gällande SEB AB:s kontroll och styrning av de baltiska dotterbank­erna.

Ur seb:s pressmedde­lande

– I övrigt gör jag inga jämförelse­r i dag, säger Håkansson.

FI kan utdela böter som motsvarar tio procent av omsättning­en, i SEB:s fall handlar det om cirka 4,5 miljarder kronor.

Alternativ­t kan bötesbelop­pet landa i två gånger den vinst som banken gjort genom att bryta mot reglerna.

Granskning­en görs i samarbete med tillsynsmy­ndighetern­a i Estland, Lettland och Litauen, enligt Finansinsp­ektionen.

I ett kortfattat pressmedde­lande kommentera­r SEB tillsynen:

”Som en del i sin pågående tillsyn har den svenska Finansinsp­ektionen meddelat att myndighete­n inleder en sanktionsp­rövning gällande SEB AB:s kontroll och styrning av de baltiska dotterbank­erna. Banken har inte tagit del av Finansinsp­ektionens preliminär­a bedömninga­r som föranlett prövningen. SEB arbetar i full transparen­s med Finansinsp­ektionen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden