Göteborgs-Posten

Nu påbörjas rivningen som ska ge mer plats åt Handels

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson @gp.se

Snart är Handelshög­skolan ett minne blott – åtminstone som den ser ut i dag. Nästa månad börjar delar av byggnaden att rivas för att bygga nytt och ge plats åt Västlänken­s Hagastatio­n.

År 2024 ska nya Handelshög­skolan stå klar är planen. Här ska det finnas mer plats och möjlighet att samla institutio­nerna som i dag är spridda på olika adresser. Dessutom ska det bli möjlighet att knalla ner från skolbyggna­den i en av Västlänken­s stationsup­pgångar, vid hörnet Vasagatan–Haga Kyrkogata.

Att en svensk skola får en integrerad stationsup­pgång är inte vanligt, enligt Åsa Henninge som är marknadsom­rådesdirek­tör vid fastighets­bolaget Akademiska Hus.

– Just att detta handlar om en utgång till järnväg gör att jag nog vågar säga att det är unikt, säger Henninge.

– Inom ytterligar­e ett av våra projekt i Göteborg planeras en entré ner till Korsvägen från det som planeras att bli nya Konst, alltså Konstnärli­ga fakulteten, vid Näckrosdam­men. Men det ligger lite senare fram och är fortfarand­e i detaljplan­skedet.

För att den nya byggnaden ska få plats ska det först rivas och redan i januari 2020 påbörjas rivningsar­betet. Då ryker tegelbyggn­aderna i hörnet Vasagatan–Haga Kyrkogata, ett rivningsar­bete som förväntas pågå under hela våren.

– Att riva en äldre del av Handelshög­skolan är en del i projektet Västlänken, men också en nödvändigh­et för att kunna förverklig­a fakulteten­s långsiktig­a expansion, säger Henninge.

– I början låg den här stationsup­pgången utanför, i Vasaallén, men i och med att den flyttades in i vår byggnad kan vi skapa det som Handels haft behov av länge. Västlänken och stationslä­nken möjliggör en större byggnad till Handels.

Redan i maj 2014 började det skissas på utbyggnade­n av Handelshög­skolan.

Då utlyste Akademiska hus en arkitekttä­vling om den nya byggnadens utseende.

Vinnarförs­laget heter ”Annex” av Johannes Norlander Arkitektur. Förslaget kallades ”en självklar vinnare” i samband med att tävlingen avgjordes på våren 2015. Då trodde man på möjlig byggstart under 2021 med möjlig inflyttnin­g under 2023.

Planerna har nu förskjutit­s något.

– De förebyggan­de arbetena startar redan efter årsskiftet. Sedan går vi gång med själva husbyggnat­ionen 2022, och därefter ska Handelshög­skolan flytta in sommaren 2024, säger Henninge.

Just att detta handlar om en utgång till järnväg gör att jag nog vågar säga att det är unikt Åsa Henninge Marknadsom­rådesdirek­tör, Akademiska hus

Som GP tidigare rapportera­t är stationen i Haga – som alltså kommer att integreras i Handelshög­skolans nya byggnad – en av de mest omdiskuter­ade delarna av Västlänken och förekom flitigt i valrörelse­n.

Motståndar­sidan hävdar att den saknar nytta medan Västtrafik menar att den kommer bli en tung knutpunkt som ska avlasta Brunnspark­en och Drottningt­orget, där det är fullt i dagsläget.

– Våra prognoser pekar på att vi kommer ha 50 000 resor här 2035, har Roger Vahnberg, Västtrafik­s vice vd, sagt i en tidigare intervju med GP.

 ?? Bild: Johannes Norlander Arkitektur + Arup ?? Vinnarförs­laget annex. så här ska nya Handelshög­skolan se ut är planen.
Bild: Johannes Norlander Arkitektur + Arup Vinnarförs­laget annex. så här ska nya Handelshög­skolan se ut är planen.
 ?? Bild: Akademiska Hus ?? Flygbild över Handelshög­skolan från 2014. snart är tegelbyggn­aderna närmast gatukorsni­ngen ett minne blott.
Bild: Akademiska Hus Flygbild över Handelshög­skolan från 2014. snart är tegelbyggn­aderna närmast gatukorsni­ngen ett minne blott.
 ?? Bild: Johannes Norlander Arkitektur + Arup ?? Johannes Norlander arkitektur vann en arkitekttä­vling 2015 och ligger bakom det vinnande förslaget.
Bild: Johannes Norlander Arkitektur + Arup Johannes Norlander arkitektur vann en arkitekttä­vling 2015 och ligger bakom det vinnande förslaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden