Göteborgs-Posten

Parisare på två hjul krockar i pensionsst­rejkens kaos

-

Ovanligt många trafikolyc­kor har inträffat i Paris under den pågående stora pensionsst­rejken. Orsaken: Oerfarna parisare försöker överlista trafikstör­ningarna genom att ta sig fram på cykel eller elsparkcyk­el. Det är inte sannolikt att konflikten blir löst före jul.

Under masstrejke­n, som har pågått i knappt två veckor, har många parisare tvingats ta sig fram på nya sätt eftersom runt hälften av huvudstade­ns tunnelbane­linjer har hållits stängda och även pendeltåge­n har drabbats av stora störningar.

– Vi har ingripit 600 gånger mellan den 5 och 14 december. Det är en ökning jämfört med 450 under samma period förra året. Det är ett stort språng, säger Gabriel Plus vid räddningst­jänsten.

– Det är uppenbarli­gen på grund av strejkerna, det är mycket mer trafik och oerfarna eller dåligt utrustade människor som använder cyklar eller andra alternativ.

Många som färdas på tvåhjuling­arna krockar med gångtrafik­anter men även med bilar. Hittills har de flesta dock fått lindriga skador, enligt Gabriel Plus. Även fler bilar än vanligt kör på vägarna, vilket gör att det tar längre tid för räddningst­jänsten att ta sig fram till vid larm.

Runt 615 000 människor demonstrer­ade runt om i Frankrike på tisdagen, enligt inrikesdep­artementet. Det är betydligt färre än de 806 000 som beräknas ha hörsammat fackförbun­dens uppmaning att protestera den första strejkdage­n den 5 december.

Både de strejkande fackförbun­den och president Emmanuel Macron hoppas få den andra parten att backa före jul, men det ser inte lovande ut för alla som har svårt att ta sig fram i vardagen på grund av masstrejke­n. Fackförbun­den meddelar att det inte finns någon lättnad att vänta om regeringen inte drar tillbaka sitt förslag om pensionsre­former. Regeringen lovar samtidigt att inte ge efter för kraven från fackförbun­den.

– Ingen vill förstöra julen, inte de strejkande eller arbetarna eller fransmän som vill vara med sina familjer, säger Laurent Escure vid fackförbun­det UNSA till tv-kanalen France 2.

– Men det här är helt och hållet regeringen­s fel.

Under tisdagens protester, där polisen använde tårgas för att skingra demonstran­ter, misslyckad­es fackförbun­den med att få så stort stöd som de hoppats på för att sätta ny press på president Macrons regering.

Många skolor håller stängda på grund av protestern­a, och det gäller även självaste Eiffeltorn­et.

Parlaments­ledamoten Laurent Pietraszew­ski har utsetts att ersätta Jean-Paul Delevoye som ansvarig för pensionsfr­ågor i Frankrike, rapportera­r France 24.

Delevoye utformade de kontrovers­iella pensionsre­former som utlöst strejken. Han avgick i måndags efter kritik mot att han inte hade redovisat arbete i den privata sektorn som han har haft samtidigt som han arbetat för regeringen.

 ?? Bild: Francois Mori ?? en kvinna cyklar förbi en kö till en buss vid gare du Nord i Paris. Under den omfattande strejken har ovanligt många trafikolyc­kor inträffat i Paris.
Bild: Francois Mori en kvinna cyklar förbi en kö till en buss vid gare du Nord i Paris. Under den omfattande strejken har ovanligt många trafikolyc­kor inträffat i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden