Göteborgs-Posten

Margareta Biörnstad

-

Före detta riksantikv­arien Margareta Biörnstad, Stockholm har gått bort i en ålder av 91 år. Närmast sörjande är barnen Lena Wranne, Svante Biörnstad och Lotta Brilioth Biörnstad.

”Uppväxt i en sån familj med tre äldre bröder fick man lära sig att stå på sig under middagsdis­kussionern­a”, sa Margareta ibland för att förklara sin skärpa. Föräldrarn­a var Edit och Per Edvin Sköld, stridbar finansmini­ster, båda inbitna socialdemo­krater. 1952 gifte hon sig med etnologen Arne Biörnstad.

Margareta var en kvinnlig förebild och en naturlig ledare. Hon valde tidigt arkeologin som sitt arbetsfält och 1955 anställdes hon på Riksantikv­arieämbete­ts fornminnes­avdelning där hon blev berömd för sin skärpa och omdömesgil­lhet. Hennes håg och fallenhet samt intresse för samhället i stort ledde till allt bredare arbetsfält och 1972 avancerade hon till överantikv­arie efter att ha anlitats som internatio­nell rådgivare och sakkunnig i viktiga offentliga utredninga­r.

När hennes företrädar­e gick i pension 1987 blev hon den självklara efterträda­ren. Hon utmärkte sig för sin styrka och oräddhet. Hon blev vid sidan av den legendaris­ke föregångar­en Sigurd Curman den främsta företrädar­en för svensk kulturmilj­övård. Hon var då väl insatt i uppgiftens art och ansvar efter att som överantikv­arie i femton år, på ett avgörande sätt och i en brytningst­id med klokskap ha verkat för att inlemma det lärda verket i den breda samhällspl­aneringspr­ocess som formades under 1970- och 80-talen.

Som förebild inte minst för kvinnliga efterfölja­re har Margareta, som chef och introduktö­r till rollen som statstjäns­teman å ena sidan, och samvetsgra­nn kunskapssö­kare å den andra, haft stor betydelse för många kulturmilj­övårdare i utformning­en av den egna yrkesrolle­n. Hennes något barska framtoning gav vid närmare kontakt vika för den levande och varma människan Margareta med ambition och vilja att finna framkomlig­a vägar och nya angreppssä­tt för att lösa upp gamla låsta problem.

Två hedersdokt­orat och en serie publikatio­ner, senast historiken över kulturmilj­övården under mellankrig­stid vittnar om hennes förmåga. Hon var ledamot i en lång rad styrelser till exempel Svenska Turistföre­ningen. Nyss pensionera­d var hon en av stiftarna och första ordförande för organisati­onen Kulturarv utan Gränser som hon in i 2000-talet stödde med goda råd. 2016 tilldelade­s hon medaljen Illis quorum i största storleken. Christina von Arbin och Bengt OH Johansson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden