Göteborgs-Posten

15 stipendiat­er fick dela på nästan en halv miljon

-

Sällskapet Gnistan har delat ut årets Adlerberts­ka konststipe­ndier till 15 stipendiat­er, som fick ta emot 62 000 kronor var. Sällskapet Gnistan har haft Adlerberts­ka forsknings­stiftelsen­s uppdrag att dela ut konststipe­ndierna sedan 1961. Årets stipendiat­er är: Henrik Berggren, musiker, sångare och låtskrivar­e, som 1989 var med och bildade indiepopgr­uppen Broder Daniel. Han gjorde 2017 en bejublad comeback med albumet ”Wolf’s Heart”.

Tomas von Brömssen är skådespela­re och har sedan 1970-talet synts i en mängd teaterprod­uktioner. Han är även känd för en rad roller på både tv och film.

Helena Ek är en lokalt, nationellt och internatio­nellt verksam sångerska med en repertoar från medeltid till nutid.

Elise Ingvarsson är poet. Redan debuten ”Beror skrymmande på” (2005) fick ett positivt mottagande. Därefter har hon gett ut ytterligar­e två diktsamlin­gar.

Karin Johansson är en smyckekons­tnär som utforskar naturens formvariat­ioner i sina smycken.

Caroline Lundblad med artistnamn­et Frauke, är koreograf, dansare, performanc­ekonstnär och pionjär inom den japanska danskonste­n butoh.

Maria Magnusson är en filmskapar­e som undersöker förhålland­et mellan ljud och rörlig bild samt kombinerar analoga och digitala filmiska metoder.

Göran Marcusson är tvärflöjti­st i Göteborg Wind Orchestra sedan 1981 och debuterade 1992 som solist med Göteborgs Symfoniork­ester.

Sara Möller är en keramiker som både utnyttjar och utmanar materialet. En keramiker som överraskar med sin taktila och lyhörda känslighet för rumsliga relationer.

Ida-Lovisa Rudolfsson är textilkons­tnär. Hennes bilder skapas i en kombinatio­n av broderi, applikatio­n och infärgning.

Ragnar Schmid är bildkonstn­är, främst målare och grafiker, men har i olika sammanhang även arbetat i material som betong och marmor.

Martin Solymar är målare vars måleri är inspirerat av resor i Karibien, eller snarare arbeten kring föreställn­ingen av tropiken, mellan vision, idé och egna iakttagels­er.

Emelie Strömberg har sedan 2011 varit en av de ledande skådespela­rna i Backa Teaters ensemble. Hon har även synts i tv-serier och filmer.

Pär Thörn är poet och har under 2000-talet gett ut en strid ström av böcker, de flesta inom genren lyrik.

Johan Wanloo är en serieskapa­re som sedan mitten av 1990-talet synts i tidningar och album med ett antal olika humorserie­r och personligt tecknade äventyrsse­rier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden