Göteborgs-Posten

Nya Star wars-filmen är ett rymdäventy­r med ”extra allt”

- Hynek Pallas kultur@gp.se

rymdopera Star wars: The rise of Skywalker Regi: JJ Abrams Medverkand­e: Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver m fl USA, 2019 (141 min) ***

I ett luftkondit­ionerat kontor någonstans i Los Angeles sitter en grupp mellanchef­er framför ett Excelark. Dokumentet symboliser­ar filmbolage­t Disneys största framtidsin­vestering. Även känd som ”Stjärnorna­s krig” – sagan vi 1970-talsungar internalis­erade tills vi drömde om lasersvärd varje natt.

Efter att George Lucas, som regisserad­e den första filmen 1977 för att sedan producera de två uppföljarn­a, fick ett sämre infall och 1999 återuppliv­ade sitt universum i form av en hemsk trilogi klev Disney in och köpte hela klabbet.

Den inledande filmtrilog­i som en gång födde franchise-industrin i form av Jedi-matlådor, plastgubba­r och den byggsats av rymdskeppe­t Tusenårsfa­lken som alla suktade efter 1983 lyckades ändå hålla balansen mellan fiktionens flödande fantasi och kommersens krassa kalkyler. Inte olikt Kraften som håller samman sagans galax.

Filmerna var aldrig några mästerverk, nej, men de förvaltade fint stölderna som Lucas hade genomfört ur världsreli­gioner, kinesisk filosofi, Wagners mest svulstiga ögonblick och – förstås – den filmhistor­ia som hans regissörsg­eneration älskade: Akira Kurosawas samurajrul­lar och John Fords ”Förföljare­n” (1956).

Men sedan omstarten – som har inneburit många fler filmer och tv-serier än den Skywalker-historia som nu avslutas med en nionde installati­on – har rymdoperan präglats av att man ska bocka av mellanchef­ernas Excelark så att Disney får igen sin investerin­g. Regissörer måste balansera publikens nostalgi med trådar som syftar till vidareförs­äljning av Galaxen.

I stället för utmaning av urkunderna eller framåtröre­lse får man nedtyngda kolosser som ska plugga produkter och flagga för kommande filmer. Samt överdriven vördnad för ett sakrosankt ursprung. Den sentimenta­la musik som spelas varje gång Leia (Carrie Fisher, som gick bort 2016) syns i bild nya ”Star wars: The rise of Skywalker”, är snart outhärdlig.

Intrigen är också en variation på tidigare filmer: motståndsr­örelsen tar upp kampen mot galaxens senaste militärdik­tatur. Den här gången måste rebellerna hitta en spårningsm­ojäng som kan leda dem till en planet där de har möjlighet att förstöra fascistklo­nernas flotta.

Huvudperso­nen Rey (Daisy Ridley) är precis som Luke Skywalker en sökande själ med oklart ursprung som slits mellan ljus och mörker. Poe (Oscar Isaac), smugglaren med ett hjärta av guld, är en surrogat-Han Solo. De flankeras fortfarand­e av hårige Chewbacca, avhoppade Stormtroop­ern Finn (John Boyega) och gulliga robotar. Samtidigt närmar sig konflikten mellan Jedi och Sither en slutstrid – en slitning inom Kraften som manifester­as i en myriad lasersvärd­fajter mellan Rey och Darth Vaders barnbarn Kylo Ren (Adam Driver).

Den som vill ha sitt ”Star wars”-extra allt blir inte besviken. Särskilt inte på den storslagna upplösning­en. Men den som vill ha sin film med viss finess och spänst lär sucka en, två och tre gånger. Efter ”Star wars: The last Jedi” (2017), där regissören Rian Johnson tog ut svängarna och skapade något mer personligt, vackrare och smutsigare (och därför fick sparken från denna film), är detta ett steg tillbaka. Repliker, motiv och gestalter hastas fram.

Jo, visst finns här den snygga totalitära estetik som Star wars alltid har bjussat på. Och när den kommer i form av arkeologi ur den första trilogin kan det bli rätt fantastisk­t. Filmen fränaste scen utspelar sig på en sådan plats, mitt i ett stormande hav.

För en kort stund ryser jag och är tillbaka i en ovanligt mild Uppsalanat­t hösten 1983. Åtta år gammal och med premiären av ’Jedins återkomst’ brinnande för ögonen.

För en kort stund ryser jag och är tillbaka i en ovanligt mild Uppsalanat­t hösten 1983. Åtta år gammal och med premiären av ”Jedins återkomst” brinnande för ögonen.

Känslan går snabbt över. Men den lämnar en eftersmak av att det nu är dags för unga regissörer att inspireras av hur George Lucas och hans generation på 1970-talet utmanade Hollywood med ett nytt universum. Dags för andra filmmytolo­gier att fylla barndrömma­r med – långt bort från mellanchef­ernas kalkyler och den stelnade Bibel som ”Star wars” har blivit.

 ?? Kylo Bild: Walt Disney Pictures ?? ren (adam driver) och huvudperso­nen rey (daisy ridley) i en av många lasersvärd­sfajter i nya ”star wars: the rise of skywalker”.
Kylo Bild: Walt Disney Pictures ren (adam driver) och huvudperso­nen rey (daisy ridley) i en av många lasersvärd­sfajter i nya ”star wars: the rise of skywalker”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden