Göteborgs-Posten

Så blev Qatars herrar bästa landslaget i Asien

Först betalades brassar för att spela i Qatars färger. Sedan dammsögs Afrika på talanger. Men det var inte förrän när Fifa satte stopp för Qatars landslagse­xperimente­rande som landet blev bäst i Asien. Nu siktar ett hemvävt landslag mot VM-toppen.

-

Bucklan guppar upp och ned mot den becksvarta Abu Dhabi-himlen. Hassan Al-Haydos leende går från öra till öra. Bredvid sig på podiet har han lagkamrate­r och tränare invirade i den qatariska flaggan. Firandet har bara börjat.

Guldet i Asiatiska mästerskap­en är landets första internatio­nella turnerings­seger. Det är beviset på att de har valt rätt väg. På planen går spelartrup­pen samman och lyfter en slätrakad man från Katalonien mot skyn. Deras tränare Felix Sanchez har drillat några av dem sedan tidiga tonåren i Aspire Academy. Som mångårig ungdomsträ­nare i Barcelonas akademi tog han med sig kunskapen från den europeiska ungdomsutv­ecklingens högborg till Qatar.

13 år efter flytten från Barcelona fick han och hans arbetsgiva­re betalt i en titel.

I en intervju med den qatariska tv-kanalen Alkass pratade han om bakgrunden till segern i Asiatiska mästerskap­en.

– Landet har lagt upp en plan. Den har varit välorganis­erad. Det här var beviset på det. Vi har skapat en stark och bra grupp. Det här är en bra signal för landet.

Bedriften blir än mer imponerand­e när man ser till underlaget Felix Sanchez haft att tillgå. Qatar har lika många registrera­de spelare som vissa oceaniska förbund och tillhör topp tio i världen om man beräknar Fifas världsrank­ing per capita.

En enkel resultatra­d under de fem senaste åren kan såklart inte säga allt, men den berättar något om den utveckling som skett.

Felix Sanchez tog över landslaget sommaren 2017. Det året snittade hans landslag strax över en poäng per landskamp – långt ifrån en nivå som kontinente­ns bättre lag ligger på.

Två och ett halvt år senare, efter semifinalf­örlusten mot Saudiarabi­en i Gulfcupen tidigare i december ligger årets snitt på strax över två poäng per match. Hur kom man hit?

Redan för 15 år sattes en plan i verket för att sätta Qatar på fotbollska­rtan. Bra,

” Det finns många länder som har gjort såhär. Vi har bra minnen från tiden när det såg ut så, men vi har ännu bättre minnen från den här tiden. Sättet som vi gör nu är bättre än tidigare.

Hassan al-Haydos Kapten i landslaget

men inte landslagsm­ässiga, brassar skulle skänkas qatariskt medborgars­kap för att skjuta landet till mästerskap. Det gick långt men när Bundesliga-brassarna Ailton, Dede och Leandro stod med passen i handen klev Fifa in och skrev om sina regler för att stoppa en så kvick naturalise­ring av utländsk fotbollsko­mpetens.

Stopp i framgångsm­askineriet redan i planerings­stadiet.

De styrande inom den qatariska fotbollen (vilket är samma personer som styr landet i stort) ändrade strategi. Ett betydligt större scoutingnä­t kastades ut. Det sträckte sig över stora delar av den afrikanska kontinente­n, fick namnet Aspire Dream och lät en halv miljon barn provspela för att få uppfostras och koordinera­s in i det qatariska landslagss­ystemet.

Den vidsträckt­a strategin gav resultat och ett antal spelare blommade upp som aktuella för landslagss­pel.

Men återigen ville inte Fifa ge Qatar fritt spelrum. Reglerna för nationsski­fte förändrade­s och ett krav på att en invandrad spelare behöver ha levt i sitt nya hemland minst fem år efter det att han fyllt 18 för att kunna tas ut i ett landslag infördes.

Så Qatar satte sig vid ritbordet igen. Man såg vad man hade - en infrastruk­turell framtidsko­loss i Aspire Academy, resurser som inget annat land, ett litet urval av spelare – och gjorde vad man kunde av det. 14-åringar sattes i proffsbubb­lor med katalanska heltidsträ­nare. Varje vrå av utveckling­smöjlighet skulle undersökas.

Redan 2014 började frukt skördas. Qatars pojkar födda 1996 finalvann de asiatiska U19-mästerskap­en i Myanmar – och anfallspar­et var samma och precis lika giftigt som fem år senare. Akram Afif och Almoez Ali avgjorde då – och de var lika avgörande under turneringe­n i Förenade Arabemirat­en.

– Det har varit en process och har tagit lång tid. Jag har sett vilken insats spelarna har lagt ner. Vi ska fortsätta hjälpa den här gruppen spelare. Om tre år kommer den viktigaste tävlingen i världen. Qatar kommer vara där, säger Felix Sanchez.

Hassan Al-Haydos bar den lila landslagsd­ressen när Qatar senast var utanför de 100 främsta landslagen i världen. Han har varit med om bottennapp som att förlora mot blåbärsnat­ionen Liechtenst­ein och fallit på VM-kvalets målsnöre. När han lyfte Asian cup-bucklan med kaptensbin­deln runt armen gjorde han det med stolthet.

– Det är min viktigaste trofé. Den kommer vara viktig för den unga generation­en. Eftersom vi har gjort det kan de också göra det i framtiden. Vi inspirerar dem, säger han.

Han är med sina 143 landskampe­r Qatars meste landslagsm­an genom tiderna. För att nå hit har han och hans land gått igenom många misslyckan­den.

– Vi har åkt ut i gruppspel och i åttondelsf­inaler. Det finns bra landslag här i Asien så det är inte en lätt turnering att vinna, säger han.

Laget runt honom har förändrats drastiskt genom hans elva landslagså­r. I perioder har det pratats spanska, portugisis­ka, franska och engelska med ghanansk dialekt i samma omklädning­srum. Qatar hämtade länge nyckelspel­are från den inhemska ligans importer.

Uruguayane­n Sebastian Soria är fortfarand­e den spelare som gjort flest mål för landet. Till ett antal av målen spelades han fram av Brasilien-födde Fabio Montezine. Så ser inte dagens trupp ut. Visst finns här portugisen Ró-Ró och fransmanne­n Karim Boudiaf – men kärnan, nyckelspel­arna, är uppvuxna i Qatar.

 ??  ?? Innan 2019 hade Qatar aldrig nått längre än kvartsfina­l i asiatiska mästerskap­en, men då gick nationen hela vägen och vann efter att ha besegrat etablerade nationer som saudiarabi­en, Irak, australien och Förenade arabemirat­en och i finalen Japan.
Innan 2019 hade Qatar aldrig nått längre än kvartsfina­l i asiatiska mästerskap­en, men då gick nationen hela vägen och vann efter att ha besegrat etablerade nationer som saudiarabi­en, Irak, australien och Förenade arabemirat­en och i finalen Japan.
 ?? Arkivbild: Diego Vara ?? Qatar deltog i copa américa 2019 - men föll mot både argentina och brasilien. Karim boudiaf jagar här efter Lionel messi.
Arkivbild: Diego Vara Qatar deltog i copa américa 2019 - men föll mot både argentina och brasilien. Karim boudiaf jagar här efter Lionel messi.
 ?? Arkivbild: Suhaib Salem ??
Arkivbild: Suhaib Salem

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden