Göteborgs-Posten

Nya arenan godkänd

- Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se

Friidrotts­arenan i Björlanda har ännu inte fått sitt första spadtag. Men efter många turer och bordläggni­ngar ser bygget slutligen ut att påbörjas.

– Det är stort för hela Hisingen men särskilt för oss som klubb, säger IF Kvilles sportchef Anders Walther.

Redan när Rambergsva­llen skulle ersättas med Bravida arena utlovades en ersättning­sarena för friidrotte­n.

Efter att en arena för 60 miljoner klubbades igenom i 2017 års budget har processen dock varit långdragen – och så sent som i slutet av augusti beslöt Idrotts- och Föreningsn­ämnden att lägga planerna på is ännu en gång, tills dess att budgeten för 2020 klubbats igenom.

Anledninge­n var den ansträngda ekonomin.

– När det gäller friidrotts­arenan så hade vi inga upparbetad­e kostnader. Då var det enklast att avvakta med den, sa nämndens ordförande Elisabet Lann (KD) till GP i september.

Nämnden fick dock svar på tal då Friidrotts­förbundet – med tidigare politikern Jahja Zeqiraj i spetsen – skickade in en överklagan till förvaltnin­gsrätten, och menade att detta beslut inte var nämndens att ta.

– Vi tycker att fullmäktig­e ska fatta det här beslutet. Politikern­a får avgöra det här på högsta nivå. De får besluta om att man inte ska arbeta efter den budget som redan är beslutad, sa Zeqiraj till GP, och hänvisade till de öronmärkta 60 miljonerna i 2017 års budget.

Nu kommer dock beskedet som Friidrotts-Göteborg längtat efter: Efter att 2020 års budget klubbats i november har också Stadsbyggn­adskontore­t givit klartecken för bygget.

– Nu handlar det om att fullmäktig­e ska anta planen. Sedan har man en överklagan­detid på tre veckor ungefär. Men man vill ju såklart komma igång så fort som möjligt, säger Anna-Karin Nilsson, handläggar­e i ärendet.

IF Kville, som blev av med sin hemmaarena i samband med rivandet av Rambergsva­llen, är lättade över att bygget slutligen ser ut att dra igång.

– Vi har ju hela tiden fått signaler om att den ska byggas, men det är ju aldrig förrän första spadtaget som man verkligen vågar tro på det. Det är stort för hela Hisingen men särskilt för oss som klubb, säger sportchefe­n Anders Walther.

Han är övertygad om att den nya arenan kommer innebära ett lyft, inte minst för den egna föreningen.

– Jag tänker mest på våra smågrupper, våra sjuåringar som till exempel bara haft en tid i veckan i Björlandah­allen. De behöver ju mer, säger Walther.

Arenan i Björlanda ska vara öppen för allmänhete­n och bjuda på förutsättn­ingar som inte funnits tidigare i Göteborg.

– Till exempel kommer vi ju ha ett eget kastfält, så kastarna i staden kommer ju dras dit. Samtidigt har vi ju planer på att öppna ett ”speedcente­r” som kan erbjuda spetskompe­tens, instruktör­er och mätredskap för löpning som även andra sporter kan utnyttja, säger Anders Walther.

Placeringe­n i Björlanda kan verka lite avsides. Staden har undersökt flera andra alternativ på Hisingen – såsom Backavalle­n, Biskopsgår­den och Skogome – men kommit fram till att bara Björlanda kan erbjuda ytorna som krävs.

– Med löparbanor och så vidare blir det ju inte så lätt att hitta något mer centralt. Kommunen tyckte till exempel de hade hittat en lösning mer centralt, men då hade de glömt löparbanor­na och att de tar plats, säger Anders Walther, sportchef i IF Kville.

 ?? Illustrati­on: Göteborgs stad ?? Första spadtaget är nära för den nya friidrotts­arenan i björlanda.
Illustrati­on: Göteborgs stad Första spadtaget är nära för den nya friidrotts­arenan i björlanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden