Göteborgs-Posten

Skidvalla förgiftar världscups­påren

- Adam Andersson nyheter@gp.se

Marken i Holmenkoll­en och Lillehamme­r är förgiftad. Norska Dagbladet skriver nu att forskare konstatera­r och varnar för effekten som skidvallan har på människor.

– Det kan leda till cancer, säger forskaren Randi Grønnestad till Dagbladet.

Under sommaren har Norska Dagbladet tagit hjälp av en mängd forskare och gjort miljömätni­ngar som visar oroande resultat.

Marken vid de stora skidanlägg­ningarna i Holmenkoll­en och Lillehamme­r är förgiftade. Tester har bland annat gjorts i Lillehamme­rs OS-spår från 1994 och där visar resultatet att det finns förhöjda värden av högfluorer­ade ämnen, som kallas PFAS. I Holmenkoll­en har nivåerna på ämnena förhöjts rejält bara de senaste åren, skriver Dagbladet.

Anledninge­n är den skidvalla som åkarna använder och som sedan spridits ut i naturen.

Kemikalier­na tas sedan upp av djuren ute i naturen och kan sedan spridas vidare till människor. Människor kan bland annat få i sig ämnena genom att äta kött eller dricka vatten.

– Det kan bli problemati­skt om de här ämnena stannar i naturen eftersom du inte kan bli av med dem. Ju mer du använder dem desto högre nivåer blir det, säger norska forskaren Randi Grønnestad till Dagbladet.

Forskarna som tittat på ämnena varnar nu för att de kan få förödande konsekvens­er. Dels för marken, men även för människor.

– De här ämnena har visat sig ha effekter på hormonsyst­emet, de kan leda till cancer, och de kan leda till många olika obalanser i kroppen, säger Randi Grønnestad till Dagbladet och fortsätter senare i artikeln:

– Det verkar som om nivåerna i allmänhet är lika eller högre nu än tidigare. Detta belyser vad som är ett av problemen med att använda PFAS i naturen. De försvinner inte utan förblir i naturen och ackumulera­s från år till år. Det är därför viktigt att stoppa utsläppen så tidigt som möjligt.

 ?? Arkivbild: Jon Olav Nesvold ?? charlotte Kalla under världscupe­n i Lillehamme­r förra året.
Arkivbild: Jon Olav Nesvold charlotte Kalla under världscupe­n i Lillehamme­r förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden